"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Кислиця в Радбезі ООН - Війна призвела до катастрофічних наслідків для українських дітей: щонайменше 551 дитина загинула, 1389 – поранено
*
У Києві представили результат роботи першого світового конгресу Антиімперського блоку народів (АБН) - Каунаську резолюцію
*
ВООЗ: Від алкоголю та наркотиків щороку помирають понад 3 мільйони людей
Переважна більшість із них - чоловіки
*
У Болівії заявили про спробу перевороту
Президент Луїс Арсе звинуватив генерала Хуана Хосе Зунігу у спробі перевороту
*
Президент Кенії Вільям Руто оголосив, що не підписуватиме законопроєкт про податкову реформу, котрий викликав масові протести, під час яких загинули щонайменше 22 особи
*
Хусити атакували судно далеко від звичайних місць нападів в Аденській затоці
Представник хуситів заявив, що для атаки використовували нову балістичну ракету
*
Джо Байден упевнений, що Марк Рютте стане "чудовим" генсеком НАТО
У Білому домі привітали оголошення про те, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане новим главою Північноатлантичного альянсу
*
Байден і Трамп готуються до теледебатів
Тривалість дебатів становитиме 90 хвилин
Президент Джо Байден і експрезидент Дональд Трамп готуються до призначеного на четвер першого раунду теледебатів. Другий раунд заплановано на 10 вересня.
"Я вважаю, що готуюся до цього все життя... Ми зробимо все дуже добре", - сказав Трамп в інтерв'ю Newsmax.
"У листопаді жителі Джорджії прийдуть на виборчі дільниці, пам'ятаючи, що президент Байден дбає про них, а шахрай Дональд Трамп дбає тільки про себе", - заявила представниця Національного демократичного комітету Джекі Буш.
Наразі Трамп має незначну перевагу, згідно з опитуваннями в "хитких" штатах. Ймовірно, результат боротьби вирішать кілька сотень тисяч голосів на кількох дільницях.
У четвер дебати пройдуть на телеканалі CNN в Атланті. Їх тривалість становитиме 90 хвилин.
Суперечки навколо фігури Трампа значною мірою пов'язані з його риторикою, а також із заведеними на нього кримінальними справами.
Байден провів тиждень у Кемп-Девіді, зайнятий підготовкою до дебатів. Очевидно, він прагнутиме представити Трампа непридатним для президентської посади, нагадуючи виборцям про те, що експрезидента визнано винним у фальсифікації ділових документів.
Трамп відмовився від генеральних репетицій на користь неформальних круглих столів спілкування з виборцями на мітингах. Помічники закликають його зосередитися на своїх досягненнях у сфері економіки та боротьби зі злочинністю.
Проблемою для Байдена є питання про безпеку на кордоні з Мексикою. Трамп обіцяє боротися з напливом нелегальних мігрантів із цієї країни, вдаючись до масової депортації, і неодноразово згадує про вбивства, скоєні мігрантами. Американські ЗМІ повідомляють, що Трамп, як очікується, запросить до Атланти членів сімей жертв насильства з боку мігрантів, хоча самі дебати відбудуться без глядачів.
У середу адміністрація Байдена оголосила, що завдяки новим обмеженням кількість нелегальних мігрантів, які перетинають кордон, досягла найнижчого рівня більш ніж за три роки.
*
Україна - одна з головних тем дебатів Байдена і Трампа
Під час дискусії кандидати в президенти, ймовірно, представлять своє бачення ролі США у світовій політиці
ВАШИНГТОН -
Агресивна Росія, нахабнілий Китай, напружений Близький Схід - ось великі зовнішньополітичні питання, від яких не зможуть ухилитися ні Джо Байден, ні Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у листопаді.
Під час перших президентських дебатів у четвер, вони, ймовірно, спробують змалювати ту роль, яку, як вони вважають, мають відігравати США на світовій арені.
На думку професора історії Техаського університету в Остіні Джеремі Сурі, різниця між позиціями кандидатів разюча.
"Підхід Байдена - це поєднання ліберального інтернаціоналізму і жорсткого реалізму, що нагадує про часи холодної війни, - пояснив він. - Підхід Трампа - це поєднання ізоляціонізму та одностороннього підходу, що нагадує США перед Другою світовою війною".
Однак найбільшу увагу, найімовірніше, приверне війна в Україні, яка, як багато хто побоюється, може перерости в Третю світову війну.
Адміністрація Байдена забила тривогу перед вторгненням Росії в лютому 2022 року і пообіцяла підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно". Але цього року підтримка США ослабла, коли республіканці в Конгресі затягнули ухвалення пакета допомоги в розмірі 61 мільярда доларів на півроку.
На саміті НАТО у Вашингтоні в липні Байден спробує зміцнити прихильність союзників підтримці України і водночас передати союзникам у Європі частину відповідальності з координації підтримки Києва. Таким чином, як вважають, він хоче вберегти підтримку України від потенційно ворожого Конгресу або майбутнього президента.
Ставлення Трампа до конфлікту складніше, суперечливіше і забарвлене його власним досвідом спілкування з лідером цієї країни. Зрештою, саме телефонна розмова з президентом України Володимиром Зеленським стала приводом для його першого імпічменту.
Трампа звинуватили в тому, що він неправомірно звертався по допомогу до іноземної держави, щоб підвищити свої шанси на переобрання, коли просив Зеленського допомогти йому дискредитувати Байдена в політичному плані. Сенат, у якому більшість становили республіканці, виправдав президента.
"Я залагоджу питання [з війною в Україні] ще до того, як увійду в Білий дім, як обраний президент", - заявив Трамп у недавньому інтерв'ю.
Аналітики зазначили, що він не уточнив, як він це зробить.
"Він лише висловився про необхідність почати якісь переговори, сказав, що готовий брати участь у цих переговорах між Путіним і Зеленським, але так і не уточнив, яким буде майбутній план досягнення мирної угоди", - заявив професор політології в Університеті Бейлора Сергій Куделя.
Байден нещодавно запевнив Зеленського, що їхня нова десятирічна двостороння двостороння безпекова угода слугує "ще одним нагадуванням [президенту Росії Володимиру] Путіну"
"Ми не відступаємо. Ба більше, ми разом протистоїмо цій незаконній агресії", - пояснив президент США.
Однак, на думку аналітиків, Байден не єдиний, хто може займати таку жорстку позицію.
"Ми знаємо, що Трамп вважає себе сильним лідером, і не хоче, щоб його асоціювали із зовнішньополітичним провалом, - заявив "Голосу Америки" колишній посол США в Україні Джон Гербст. - А перемога Росії в Україні за президента Трампа буде дуже схожа на зовнішньополітичний провал".
*
Американський виробник мікросхем Entegris уклав попередню угоду з адміністрацією президента Байдена про державне фінансування в обсязі до 75 млн доларів нового підприємства в Колорадо-Спрінгс
*
Верховний суд не став обмежувати права адміністрації США на взаємодію із соцмережами
Штати Міссурі та Луїзіана і п'ять приватних осіб подали на адміністрацію до суду через звернені до Facebook, YouTube і Twitter попередження щодо постів, які містять дезінформацію про вибори та COVID-19
*
США закликали всі країни світу вжити заходів щодо недопущення застосування тортур
У заяві з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв тортур глава Держдепартаменту наголосив, що цей інструмент репресій ще не став надбанням історії
*
Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант обговорив з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном зусилля щодо завершення угоди про припинення вогню в секторі Гази та звільнення заручників із полону ХАМАСу
*
США: подальші зусилля зі звільнення Гершковича і Вілана не будуть розголошуватися
У середу в Єкатеринбурзі розпочався закритий процес над кореспондентом Wall Street Journal Еваном Гершковичем. Колишній морський піхотинець Пол Вілан був раніше засуджений владою РФ до 16 років в'язниці
*
Прогноз: США стануть лідером за загальною кількістю медалей на Олімпіаді в Парижі
При цьому аналітики передбачають напружену конкуренцію між США і Китаєм за лідерство за кількістю золотих медалей
*
Вищий військовий командир США побачив можливості для американських збройних сил в Африці
За словами генерала Брауна, деякі африканські країни відкриті для розширення американської військової присутності
*
Суд у Нью-Йорку визначив покарання для експрезидента Гондурасу Хуана Орландо Ернандеса – 45 років ув'язнення за злочини, пов'язані з наркобізнесом
*
Усім громадянам Канади необхідно терміново покинути територію Лівану через загрозу початку збройного конфлікту у країні
*
У Британії розпочалися навчання Sea Breeze за участі кораблів ВМС України
*
Під час агресії з боку Росії боротьба з корупцією в Україні є критично важливою - посол Великої Британії
За словами Гарріса, наша держава досягла великих успіхів у боротьбі з корупцією, і цей прогрес продовжується після повномасштабного вторгнення РФ.
Під час війни критично важливо, щоб Україна інвестувала в боротьбу з корупцією як на національному, так і на місцевому рівні.
На цьому наголосив Надзвичайний і повноважний посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Мартін Гарріс під час презентації проекту за підтримки USAID/FCDO "Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)", передає кореспондент LB.ua.
За словами посла, "Україна досягла великих успіхів у боротьбі з корупцією. І цей прогрес продовжується після повномасштабного вторгнення Росії. Це особливо важливо, оскільки - хоча корупція є проблемою багатьох країн, незалежно від обставин, - в Україні зараз, під час агресії з боку Росії, боротьба з корупцією є критично важливою".
Гарріс наголосив, що "нинішня ситуація вимагає, щоб Україна максимально ефективно використовувала наявні ресурси для того, щоб здобути перемогу у війні і - що не менш важливо - здобути мир.
"Я кажу "здобути мир", тому що цей проект із самого початку був створений з думкою про майбутнє. Зараз критично важливо, щоб Україна інвестувала в боротьбу з корупцією як на національному, так і на місцевому рівні. І в той самий час інвестувала в майбутні зусилля з відновлення та забезпечення його максимальної прозорості. І в цьому суть фрази: "відбудувати краще, ніж було", яка лежить в основі цього проєкту", - додав дипломат.
Посол Британії зазначив, що проєкт Pro-Integrity - це результат значних інвестицій з боку урядів США та Великої Британії: "Ми раді представити його сьогодні як останній приклад нашого суспільного співробітництва. Ukraine, UK, USA".
За його словами, проєкт Pro-Integrity являє собою еволюцію антикорупційних програм в Україні. Він розширює підтримку національних антикорупційних організацій та ключових партнерів, таких як Національне агентство з питань запобігання корупції, Фонд державного майна України, парламентський Комітет з питань антикорупційної політики тощо. Проєкт також розроблено, щоби протидіяти зростаючій загрозі поширення дезінформації з боку Росії. І водночас, зазначив посол, потрібно "повідомити ширшій міжнародній спільноті, що Україна має надійну структуру доброчесності та що інфраструктура зміцнюється в ключових сферах, таких як реформа закупівель, декларування активів державних службовців, система інформування та прозора та ефективна система бюджетування - це лише деякі важливі сфери, які підтримуватиме цей проєкт".
"Окрім безпосередньої користі від цих ініціатив для деяких громад України, дуже важливо, щоб люди, які приймають рішення в іноземних столицях, розуміли ці зусилля та могли бути впевнені, що допомога, яку ми надаємо, ефективно використовується на потреби українського народу", - наголосив Гарріс.
Крім досягнень українських інституцій, він також відзначив вирішальну роль, яку відіграло громадянське суспільство з часів Революції Гідності та фактично з часів Помаранчевої революції, у забезпеченні того, що Україна - на шляху до більшої прозорості, підзвітності та чесності в суспільному житті.
За його словами, цей проєкт має значний компонент, який залучає громадянське суспільство та підтримує його роботу в широкому спектрі відповідних сфер, включаючи медіа та журналістські розслідування, нагляд за владою на державному та місцевому рівнях, а також - підтримка законодавчих та регуляторних процесів.
Крім того, посол привітав присутність на конференції багатьох представників місцевого самоврядування, оскільки, за його словами, децентралізація є одним із ключових досягнень демократичного розвитку України. "Підвищення прозорості реконструкції та відновлення на рівні громад є одним із визначальних чинників успіху України в просуванні вперед", - наголосив посол Великої Британії.
Проєкт "Сприяння доброчесності в суспільному секторі" (Про-доброчесність/Pro-Integrity) розрахований на 5 років, підтримується Агентством з міжнародного розвитку США (USAID) і Міністерством закордонних справ, Співдружності та розвитку Великої Британії (FCDO) та впроваджується компанією DAI Global (DAI).
Планує залучити до 75 національних і місцевих органів самоврядування по всій Україні та багато зацікавлених органів центральної влади. Мета проєкту: підсилення можливостей антикорупційних органів на національному рівні для покращення діяльності із запобігання виявлення та стримування корупції; підсилення дотримання антикорупційних вимог і контроль діяльності органів місцевого самоврядування; поглиблення ідей прозорості та підзвітності в роботі з відновлення та відбудови.
*
ПОГЛЯД: Передвиборчі програми у Великій Британії та Україна
Консерватори пропонують детальний і грунтовний план, лейбористи – доволі розпливчасті обіцянки, а ліберальні демократи взагалі уникають конкретики.
Вибори, що мають відбутися у Великій Британії 4 липня, стануть вирішальним моментом у відносинах між та Україною та Британією, адже цього дня британське суспільство вирішуватиме, якою мірою Британія надалі співпрацюватиме з Росією та як допомагатиме Україні. Як засвідчило опитування YouGov, проведене у квітні 2022 року, після початку російського вторгнення в Україну питання оборони та безпеки стали пріоритетними для британців. З огляду на це, варто визначити, чим можуть обернутися передвиборчі обіцянки партій, що беруть участь у виборах, для України та національної безпеки Британії.
Йдеться не лише про Україну та українців у Великій Британії. Для Британії підтримка України означає підтримку всього того, що люди по всьому світові асоціюють із Великою Британією, яка здавна вважається непохитною захисницею демократії та прав людини.
Багато країн, особливо у Східній Європі та Центральній Азії, досі сприймають Британію як ключового гравця на міжнародній політичній арені, який традиційно активно долучається до усіх подій глобального масштабу. Сучасна Велика Британія є сталою демократією, яскравим прикладом держави, орієнтованої перш за все на захист права людини.
Покинути Україну напризволяще в її боротьбі з російською агресією чи не нарощувати обсяг військової допомоги Києву фактично означало б для британців залишення напризволяще дружнього народу, який бореться за свободу від тоталітарної тиранії, та нехтування власними інтересами Британії.
Росія завжди була й досі залишається однією з головних загроз безпеці Британії та її демократичному устрою. Підтримка України – це не лише допомога союзній країні, яка її відчайдушно потребує, але й критично важливий компонент збереження авторитету Великої Британії як світового лідера у захисті свободи та демократії.
*
Президент України підпише угоду про безпеку України на саміті лідерів ЄС
Очікується, що Європейський Союз підпише угоду з безпеки з президентом України в четвер під час саміту лідерів блоку
*
ЄС розробляє режим санкцій для боротьби з російськими гібридними атаками
За останній рік зросла інтенсивність саботажу, шкідливої кіберактивності та дезінформаційних кампаній
*
ЄС скоординував санкції проти Білорусі та Росії
Новий пакет санкцій проти Мінська розглядають як важливу умову для припинення поставок до РФ товарів подвійного призначення
*
Брюссель відмовився проводити футбольний матч Бельгія-Ізраїль з міркувань безпеки
Міська влада заявила, що матч спровокує великі демонстрації та контрдемонстрації
*
У Литві за даними місцевого Міністерства освіти, науки та спорту зареєстровано більше як 12 тис. українських дітей різного віку. З них 9 640 – школярі, 3,3 тис. з них навчаються в школах, які мають акредитацію не тільки литовського Міносвіти, а й українського МОН
*
Глава Міноборони країни - Фінські інструктори підготували тисячі українських військових у своїй країні та за її межами
*
За минулий тиждень, з 17 по 23 червня, кодифікацію пройшли 50 зразків озброєння та військової техніки
*
Екіпажі українських протимінних кораблів разом з корабельною групою НАТО виконують маневрування в морі з метою відпрацювання спільних дій перед тим, як почати виконання спільних завдань в рамках навчань «Сі Бриз 2024»
*
На фронті - 116 боєзіткнень, ЗСУ уразили 30 ворожих бліндажів на Харківському напрямку
*
В рамках програми ЄС Ukraine Facility протягом чотирьох років будуть профінансовані бюджетні програми Мінветеранів на €450 мільйонів для забезпечення житлом ветеранів війни та членів сімей загиблих захисників і захисниць
*
Укрзалізниця та державна іспанська залізнична компанія Renfe готують перші напрацювання в рамках пілотного проєкту щодо впровадження потягів, які адаптуються до різної ширини колії для 1520 мм /1435 мм/1668 мм
*
Іспанія виділить пільгову позику в розмірі 50 мільйонів євро та додатковий грант на 1 мільйона євро у партнерстві з IFC для підтримки стійкості приватного сектора України
*
Жителі Житомирщини з початку року отримали понад ₴60 мільйонів мікрогрантів на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»
*
До Дня Конституції АТ «Укрпошта» випустить нову марку, яку присвятило сумлінним платникам податків
*
ДП "Гарантований покупець" 25 червня сплатило виробникам енергії з відновлювальних джерел 1,059 млрд грн за 20 днів червня 2024 року
*
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг дозволила Укренерго купувати допоміжні послуги на строк до 5 років. Це допоможе інвесторам в розподілену генерацію знаходити кошти для її побудови
*
Україна вичерпала цьогорічні квоти на експорт до Європейського Союзу цукру і вівса; майже вибрано квоту на експорт яєць
*
Національне агентство з питань запобігання корупції припиняє фінансування політичній партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на суму майже 5 мільйонів гривень
*
На базі слідчого управління поліції Київської області розпочав роботу центр із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та ідентифікації невпізнаних тіл загиблих під час воєнного стану
*
Служба безпеки України та НАБУ викрили на корупції високопосадовця ПрАТ «НЕК «Укренерго», який організував закупівлю бронежилетів для працівників компанії
*
На Євро-2024 під час гри збірної України проти команди Бельгії на трибунах розгорнули банер із портретом загиблого військового Назарія «Грєнки» Гринцевича
*
У середу Північна Корея провела випробування гіперзвукової ракети, яка вибухнула в повітрі невдовзі після зльоту
*
Ізраїль має намір поширити конфлікт на Ліван, що загрожує великою катастрофою. Туреччина підтримує Ліван та ліванський народ - Ердоган
*
Венеційська комісія Ради Європи у своєму висновку розкритикувала ініційований більшістю парламенту Грузії законопроєкт, який обмежує права ЛГБТ-спільноти
*
У Росії розпочався судовий процес над Гершковичем
Деякі експерти охарактеризували суд над американським журналістом, обвинуваченим у шпигунстві, як політичну показуху
*
У Санкт-Петербурзі Перший Західний окружний військовий суд засудив кримчанина до 15 років ув’язнення у справі про підпал військкомату і замах на збут наркотиків
*
Російська влада систематично позбавляє політв’язнів спілкування з близькими, аби примусити ув’язнених активістів до співпраці - Amnesty International
*
У російській республіці Комі дев'ять вагонів пасажирського потяга №511 «Воркута – Новоросійськ» зійшли з рейок, унаслідок чого постраждали щонайменше 70 осіб
*
Головне управління розвідки України атакувало російських інтернет-провайдерів в тимчасово окупованому Криму. Місцева окупаційна адміністрація попередила жителів півострова, що найближчим часом можливі перебої з доступом до мережі
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім