"ЧИ ГОТОВІ ВЛАДА І КРУПНИЙ КАПІТАЛ ВИТРАЧАТИ БЮДЖЕТИ НА ТИХ, ХТО..." - Александр Гончаров

"ЧИ ГОТОВІ ВЛАДА І КРУПНИЙ КАПІТАЛ ВИТРАЧАТИ БЮДЖЕТИ НА ТИХ, ХТО..." - Александр Гончаров

...ХТО ВЖЕ ВІДДАВ СВІЙ ВІЙСКОВИЙ БОРГ УКРАЇНІ?

Нагадаю, за оцінками експертів, в Україні ще з 2014 року помітно зросла кількість інвалідів війни, проте за останній рік ця різниця збільшувалася вдвічі, а то й утричі. За даними американської та британської розвідок, у боях Україна втратила близько 17,5 тис бійців, ще 35 тис були поранені. Загалом від 124 000 до 131 000 осіб вже стали у нас в країні інвалідами внаслідок поранення або з іншої причини.

Зрозуміло, що останніх статистичних даних нема. Проте, лише станом на 2019 рік близько 60 тис осіб здобули інвалідність внаслідок війни на сході України. Багато хто з них зазнав різних ампутацій. І до цього дня в Україні дуже мало повноцінних реабілітаційних центрів для інвалідів війни, через що більшість військовослужбовців перебувають на самозабезпеченні.

     Що робити для покращення цієї ситуації? Наприклад, для створення нових робочих місць та реабілітаційних центрів для інвалідів війни ГО «Асоціація підприємців-ветеранів АТО» та фінансова компанія «К2000» запустили унікальний спільний проект фінансування національного ветеранського бізнесу в умовах війни шляхом розміщення приватних військових облігацій на 50 млн грн (номінал — 1 000 грн/шт.). Державне регулювання випуску та обігу цих корпоративних облігацій здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

     Також нещодавно з конструктивними пропозиціями виступив голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк. Насамперед він звернув увагу на необхідність залучення не стільки кредитних грошей, скільки інвестицій до ринків України від крупного приватного капіталу Заходу. Але для цього вже зараз потрібен запуск спеціальної програми щодо розбудови ринку праці, згідно з якою:

     по-перше, будуть створені інституції для залучення довгих інвестиційних грошей;

     по-друге, почне працювати проект із розміщення відповідних фінансових інструментів;

     по-третє, буде організовано ринок малих та середніх підприємств згідно зі ст.50 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

     Що ще необхідно робити для підтримки та розвитку ветеранського бізнесу? Виходячи з того, що не можна стримувати українське підприємництво, треба владі поступово знижувати облікову ставку НБУ і розганяти економіку країни, але тільки після того, як переконатися, що інфляція під контролем. Більше того, нинішня проблема влади щодо підприємців-ветеранів війни ще й у тому, що, з одного боку, вимоги бізнесменів важко здійснити через відсутність фінансів, а, з іншого боку, це люди, які вже нічого не бояться.