"ЧИ ХОЧУТЬ ЛЮДИ ЗНАТИ ПРАВДУ, І ЧИ ПЕРЕСТАНУТЬ ВІРИТИ В ЕКОНОМІЧНЕ ДИВО?" - Александр Гончаров

"ЧИ ХОЧУТЬ ЛЮДИ ЗНАТИ ПРАВДУ, І ЧИ ПЕРЕСТАНУТЬ ВІРИТИ В ЕКОНОМІЧНЕ ДИВО?" - Александр Гончаров

Голова Уряду Шмигаль публічно визнав: «Через російську агресію на мою країну втрачено 30% нашої економіки, майже 20% нашої території. Ми втратили 3,5 млн робочих місць». А очільник Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев на минулому тижні повідомив, що за 2 роки повномасштабної війни державний борг України збільшився у валютному еквіваленті на 50,4 млрд дол США і зараз обсяг держборгу сягнув 143,7 млрд дол США.

Це правда? Ну враховуючи те, що за оцінкою того ж парламентаря, у середньо- і довгостроковій перспективі боргові ризики для України залишаються значними. А й справді, як можна обслуговувати кредити, виплачувати власникам ОВДП їх номінальну вартість і відсотки доходу, якщо державні активи, що залишилися, майже не генерують економічну вигоду?!

Це правда, що тільки за офіційними даними негативне сальдо зовнішньої торгівлі України минулого 2023 року становило 27 млрд дол США?! А дефіцит держбюджету-2024 нашої країни, страшно називати, вже майже 50%.

І що це означає навіть за цих фінансово-економічних показників? А те, що навіть студент економічного факультету скаже, що кредитори надалі не готові давати нам свої кошти, бо впевнені у неможливості їх отримати від функціонування української економіки.

Це правда? Ну, мається на увазі той факт, що економіка України ще тримається на плаву лише за рахунок грошей країн Західного блоку. Але ж усім відомо: так довго тривати не може. Про що красномовно говорять дії чи бездіяльність Конгресу США щодо затримки нам фінансової допомоги у 61 млрд доларів, а також блокування кордону польськими фермерами (через що наш бюджет за останні 2 місяці недоотримав 363 млн євро митних зборів).

Виходить, цифри та факти говорять про те, що ситуація на українських ринках лише погіршуватиметься? І це правда, що пересічні українці почали розуміти, що дива не буде, що без висококласних технократів у владі та професійних антикризових менеджерів у бізнесі врятувати економіку України вже не вдасться?

Нарешті, це правда, що масштаби корупції в Україні шокували керівників країн ЄС та США?

Отже, що буде з Україною? І як ще довго Кабміном і Радою, держрегуляторами та держкорпораціями будуть правити не здоровий глузд й професіоналізм, а артистичний популізм і нахабна бездарність? Висновки робіть самі…

НА ЗНІМКУ: як автор цього допису, бажаю вам, друзі, не тільки 1 квітня всім почуття гумору та удачі, а й щоб гроші давали у борг і ви завжди залишалися на позитиві.