"Чи може Захід "здати" Україну?" - Павло Бондаренко

"Чи може Захід "здати" Україну?" - Павло Бондаренко

Чи може Захід "здати" Україну?
Та легко. Захід завжди загравав з Москвою. І справа навіть не в тому, що Захід там "кушает", задешево отримуючи газ, нафту, ліс, молібден, нікель, алюміній та задорого продаючи ноутбуки, зубну пасту, штани, автомобілі та літаки.

Захід не любить війн. Бо війни заважають торгувати. Купувати та продавати. Заважають товстіти. Війни - навіть не на території "Великих країн", а взагалі у Європі. Тим таки Німеччині, Франції або Італії це заважає заробляти ще на одну машину, круасанчик, сосиску до пива або "Капучіно".

Саме тому Захід "прибив" режим Мілошевича, а не через геноцид у Сребреніце. Війна в центрі Європи заважала отримувати прибутки. Якби Мілошевич міг без кровопролиття зжерти боснійців - Європа заплющила б на це очі. Навіть якби Мілошевич без війни, "по тихому" згноїв би в концтаборах усіх боснійців та хорватів, Європа б "висловила занепокоєння", не більше.

Тепер інший приклад: 1938 рік. Чехословаччина. А в її складі - Судети, у яких значна частина населення - або етнічні німці, або симпатики Німеччини. Тут пряма аналогія з Донбасом аж до того, що ще у 1937 році пронімецькі організації влаштували в Судетах низку провокацій. Правда, до створення Судетської народної республіки не дійшло.

І ось Гітлер огорошує Деладьє та Чемберена: якщо Британія та Франція не погодяться на окупацію Німеччиною Судетів, Німеччина нападе на Чехословаччину і роз`вяже Другу світову війну. Зате, якщо погодяться - Гітлер гарантує незалежність залишків Чехословаччини і взагалі він ХОЧЕ МИРУ.

І Захід в Мюнхені пішов на змову. Змусив Чехословаччину віддати Судети. Це при тому, що в разі якби Гітлер почав війну, його роздушили б мов таргана. Армія самої Чехословаччини була не набагато слабшою за Вермахт. Доля чеської зброї на європейському ринку сягала 40%.

Плюс армія Франції. Плюс армія Британії. Плюс допомога СРСР - навіть якби Польща не надала б дозвіл (а вона б не надала, бо теж змовилася з Берліном) на прохід Червоної Армії, були варіанти - лише захотіти.

Натомість Деладьє та Чемберлен змусили Чехословаччину здатися. Європа лише почала отямлюватися від великої економічної кризи й війна нікому не була потрібна. Треба було торгувати - купувати та продавати. І продали.
УНОЧІ 30 вересня 1938 Гітлер, Чемберлен, Даладье за посередництвом Мусоліні підписали Мюнхенську угоду. Делегацію Чехословаччини при цьому навіть на поріг не пустили.

"Я вважаю, що це мир для цілого покоління", - вигукнув Чемберлен.

Сусіди теж гарні. У 1938 році поляки виступили у союзі з Рейхом і під загрозою застосування військової сили "відгризли" у Чехословаччини Тешинську область.
А угорці загарбали південну частину Словаччини та Підкарпатьську Русь.
Через півроку Чехословаччина припинила своє існування як незалежна держава.

А після Другої світової в Нюрнберзі між Парижем, Лондоном і Москвою було укладено "джентльменську угоду" - одні не згадують про "Мюнхенську змову", а інлші - про пакт Молотова-Ріббентропа.
А колишнього рейхсміністра іноземних справ Ріббентропа, аби не бовкав язиком, повісили.

Висновок: якщо не будемо чинити Росії спротив; якщо почнемо прогинатися, як уряд Чехословаччини - повторимо долю цієї країни. Лише небезпека масштабної війни може змусити Захід жорстко протистояти Москві і не йти на її умиротворення в обмін на суверенітет України.

Павло Бондаренко