Чи є «профілактичні заходи» підставою для зупинки автомобіля

Чи є «профілактичні заходи» підставою для зупинки автомобіля

Інспектор зупинив автомобіль та попросив водія пред’явити документи на право керування. Водій орієнтувався в законодавстві, а тому поцікавився в інспектора, що ж стало причиною зупинки автомобіля.

Роздумуючи декілька секунд, поліцейський повідомив, що причиною зупинки є «профілактичні заходи». Водій ствердно відповів, що така причина зупинки відсутня в законі і, як наслідок, відмовився пред’являти документи.

Інспектор виніс постанову за непред’явлення документів, якою оштрафував водія на 425 грн. на підставі ч.1 ст.126 КУпАП. Водій не погодився з таким рішенням інспектора та оскаржив штраф у суді.

Розглядаючи справу, суд детально проаналізував перелік підстав для зупинки транспортного засобу наведений у ст. 35 Закону «Про Національну поліцію» та не знайшов там такої підстави як «профілактичні заходи».

З урахуванням зазначеного, суд зробив висновок що «зупинення транспортного засобу на основі профілактичного відпрацювання, не є порушенням зі сторони водія, а тому вимога поліцейського показати посвідчення водія являється неправомірною». (Справа №944/3981/20).

За наслідками розгляду справи суд визнав штраф поліції незаконним та скасував постанову. Тепер водій вважається таким, що не притягувався до адміністративної відповідальності, а от за протиправне рішення до відповідальності тепер можуть притягнути самого ж інспектора.