Чи здатен Зеленський домовитися із США про допомогу для України? | Діалоги з Портниковим

Чи здатен Зеленський домовитися із США про допомогу для України? | Діалоги з Портниковим

Уряд США запросив президента України Володимира Зеленського виступити на закритому брифінгу для американських сенаторів, на якому поінформує про стан війни в Україні та необхідність чергового пакету військової допомоги. Про це повідомив лідер більшості в американському Сенаті Чак Шумер.

У жовтні президент США Джо Байден подав запит до Конгресу, що включає понад 106 мільярдів доларів на додаткову допомогу для України, Ізраїлю, зміцнення кордонів США, тощо.

Раніше у Білому домі закликали конгресменів якнайшвидше проголосувати за підтримку України на наступний рік. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що голосування проти підтримки України «дозволить Путіну перемогти».

Українські медіа з посиланням на джерела в ОП повідомили, що Офіс президента відправляє до США декілька груп народних депутатів, урядовців, ветеранів і дітей, які постраждали від дій Росії задля «вибудовування відносин із Республіканською партією, особливо з її консервативним крилом».

Водночас, п’ятий президент України Петро Порошенко повідомив, що прикордонники не випустили його у відрядження за кордон, до Польщі та США, та назвав це «антиукраїнською диверсією». У партії «Європейська солідарність» заявили, що Порошенко також мав наміри зустрітися із керівництвом Конгресу США для обговорення фінансування воєнної допомоги.

Чи здатен Володимир Зеленський домовитися із США про допомогу для України і переконати сенаторів і конгресменів з Республіканської партії США проголосувати за підтримку України на наступний рік.   

Про це розмірковують журналіст і публіцист Віталій Портников та журналістка Радіо Свобода Власта Лазур в проєкті «Діалоги з Портниковим». Думка Віталія Портникова необов'язково відображає позицію Радіо Свобода.

00:00 Діалоги з Портниковим

00:15 Портников: Порошенко хотів зустрітися зі спікером Конгресу, але його не пустили.

08:15 Навіщо Зеленський робить ще одну спробу звернутися до Сенату США

09:40 Чому в США так тяжко ухвалюють рішення про допомогу для України

13:04 ОП відряджає депутатів до США: чи врятує це ситуацію?

20:38 Андрій Єрмак і його візит у США: «Результатів не видно»

26:40 Що буде, якщо Україна не отримає допомогу від США до кінця року?

30:45 Чи розуміє українська влада небезпеку, яку несе втрата єдності?