"Чи зможе Україна повторити успіх Польщі...?" - Павло Вернівский

"Чи зможе Україна повторити успіх Польщі...?" - Павло Вернівский

Давайте поясню деякі речі.

Умовно економічне зростання залежить від двох показників: експорт та внутрішнє споживання.

На внутрішнє споживання впливають два фактори: чисельність населення та рівень доходів населення. Велике населення із порівняно невеликим середнім доходом може формувати досить великий внутрішній ринок – Китай, Індія, Бразилія.

Так само невелике, але багате населення теж є потенційно цікавим ринком, оскільки рівень доходів дозволяє купувати різні види продукції і більшу її кількість порівняно з бідними країнами. Особливо це стосується невеликих, але заможних країн Європи. Ну умовно, для компанії Apple потенційний ринок невеликої європейської країни такий самий як ринок густонаселеної, але бідної азіатської держави. Бо в Європі 70% населення можуть дозволити купити собі IPhone, а в Азії лише 5%.

Експорт, по суті, також є споживанням громадян, бізнесу та держави за межами нашої країни. Коли продукція, яка випускається в країні може продаватись за кордоном і відповідно потенціал продажів зростає до розміру глобального ринку.

Імпорт же навпаки, по тій же формулі розрахунку ВВП, йде зі знаком мінус. Тому що імпорт це експорт інших країн, який впливає на розвиток тих країн, що продають на наш ринок продукцію. І коли якийсь імпортер відкусує свою долю нашого внутрішнього ринку, то він «краде» частину нашого економічного зростання. Ось саме цей момент дуже важко зрозуміти деяким людям.

Економічне зростання йде в іншу країну, навіть якщо на нашому внутрішньому ринку може не бути конкурентних аналогів для імпортного товару. Якщо хтось помітив, то тут виникає конфлікт потреб споживачів та економічного зростання. І саме тому країнам зі слабким внутрішнім виробництвом так важко досягнути економічного зростання. Бо громадяни віддають перевагу імпорту, а експорт слабкий через свою неконкурентоздатність.

З іншої сторони, також за рахунок імпорту країна може купувати обладнання чи технології, які можуть допомогти збільшити експорт. Або ж просто зробити внутрішню продукцію більш конкурентоздатнішою ніж імпорт готової продукції. Тільки це стосується споживання не приватних осіб, а юридичних.

Виходячи з такого поділу, до якої економіки можна віднести Україну?

Головною нашою перевагою був відносна велика кількість населення, з постійно зростаючим рівнем доходів населення. З іншої сторони головним недоліком країни було те, що через велику еміграцію та низьку народжуваність, розмір внутрішнього ринку постійно звужувався. Частково це падіння кількості компенсувалось ростом доходів, але через постійні кризи, які нас відкидали на 5-10 років назад, в довгостроковій перспективі це було непомітно. Саме тому зростання експорту є ключем до економічного зростання.