Чому шкідливо користуватися смартфоном перед сном

Чому шкідливо користуватися смартфоном перед сном

Все частіше можна спостерігати людей, чия увага прикута до смартфону. І це, на жаль, не дивно в наш час. Вчені підрахували, що в середньому сучасний власник модного гаджету перевіряє його на предмет оновлень кожні 6 хвилин. Але, як виявилося, найбільш відчутну шкоду приносить перегляд стрічки новин безпосередньо перед сном.

Сон — тонкий фізіологічний процес. Щоб легко і швидко заснути, спокійно спати і відновлюватися, організм повинен виділяти певні гормони. Це можливо при сукупності багатьох умов: приміщення для сну має бути провітреним, темним, комфортним. Вогник смартфона в ночі ніяк не вписується в картинку ідеального місця для сну. Світло екрана перешкоджає виділенню гормону мелатоніну, який змушує нас відчувати втому. Потік фотонів з екрану смартфона дає сигнал: ще не час спати. Ми засипаємо повільніше, в підсумку набагато менше спимо.

Вчені пояснили, чому достатній час спокійного сну настільки важливий для правильної роботи організму. Через 7-9 годин нейрони мозку повинні встигнути повноцінно відпочити. Крім того, мозок повинен гарненько очиститися від нейротоксинів. Це можливо тільки під час тривалого сну. Якщо очищення від накопичених нейротоксинів не відбувається, ми гірше міркуємо. У результаті розвиваються неуважність, порушення обміну речовин, уповільнені реакції.