"Чому така промислово розвинена країна як Німеччина не виробляє зброю" - Павло Вернівский

"Чому така промислово розвинена країна як Німеччина не виробляє зброю" - Павло Вернівский

Нагадаю трохи історію. Після закінчення Другої світової війни американці взагалі хотіли залишити Німеччину без важкої промисловості. Бо Німеччина вже раз грубо порушила заборону виробляти важку зброю після Першої світової. І для того щоб запобігти майбутньому всплеску реваншизму для Німеччини розробили Плану Моргентау. Цей план передбачав примусову деіндустріалізацію і перетворення її на аграрну країну. Пізніше американці передумали і замість Плану Моргентау запустили План Маршала.

Тим не менш, загрози з боку Німеччини все одно боялись. І тому в 1947 між США, Францією та Великою Британією був підписаний Дюнкеркський договір про союз та взаємопідтримку. Для захисту від майбутньої агресії Німеччини. В Брюсселі 1948 цей договір був модифікований. До нього приєднались країни Бенілюксу і додатково вказувалась загроза з боку СРСР. Пізніше був підписаний Лондонський договір, де кількість учасників ще збільшувалась. І аж лише потім в 1949 був Вашингтонський, який відомий як Північно-Атлпнтичний договір, який заклав основу для появи НАТО. Коли створювалось НАТО, то Німеччина ще розглядалась як потенційний агресор.

І учасником НАТО Німеччина стала лише в 1955 році.

Можливо для когось це відомі речі, але тут я розповідаю причини чому довгий час після війни Німеччина не виробляла зброю. Просто тому, що ім забороняли.

І навіть коли Німеччина відновила виробництво, то все рівно воно залишалось на досить низькому рівні. В першу чергу через те, що левову частину зобовʼязань для утримання блоку НАТО фінансували американці. А по-друге, буде яке нарощування виробництва могло сприйматись як акт потенційної підготовки до майбутньої війни.

Також треба підкреслити, що досить велику роль інтеграції Німеччини в блок НАТО зіграв Радянський союз. І чим більше зростала потенційна загроза з боку СРСР, тим більше союзники забували загрозу з боку Німеччини. Безумовно, все це підкріплювалося розсудливістю німецької зовнішньої політики.

Критичною точкою відносин з СРСР стала Карибська криза.

І саме тоді, для протистояння Радянській загрозі, німці почали пропонувати свої

рішення. Одним з вагомих аргументів, що саме Німеччина буде першим ешелоном оборони. І все це дозволило Німеччині суттєво збільшити власні оборонні потужності. Тим не менш, хоча зусилля були відчутними, але залишались меншими ніж в США.

Після розпаду Радянського союзу, коли зникла загроза з боку СРСР, Німеччина приймає рішення розпродати частину свого арсеналу. Оскільки, країна досить селективно відносилась до продажу власної зброї, то коло потенційних замовників складалось лише з країн західного світу або ж їх союзників, які теж не мали великих апетитів.

І це в свою чергу вплинуло на виробництво. Якщо танк продається зі складу, то завод стоїть. Тому виробничі потужності скорочувались, а виробництво зменшувалось.