"Чому вчить історія...?" - Павло Бондаренко

"Чому вчить історія...?" - Павло Бондаренко

"Він прокинувся уночі, а палац порожній, нікого нема, гробова тиша. Варта пішла. Він кидався порожнім палацом, натрапив на свого колишнього слугу Феона, який сказав йому: «Ходімо до мене, я тебе сховаю».

Слуга замотав Нерону обличчя, привів до себе в будинок і одразу почав умовляти: «Давай, наклади на себе руки, як пристойно римлянину, бо за тобою уже послали, на тебе чекає ганьба».

На той час сенат вже оголосив Нерона ворогом вітчизни і вирішив застосувати щодо нього традиційну римську страту. Нерон, дізнавшись про це, запитав Феона: «А це як?». Той пояснив: «На голову надівається колодка, туго затискається, і людину б'ють, б'ють, б'ють батогами до смерті».

Нерон заголосив, заплакав і до кінця залишився артистом. Він вигукнув: Який великий актор вмирає!. І наклав на себе руки."

Відтоді пішов крилатий вираз "Qualis artifex pereo", який застосовується для ілюстрації чиєїсь лицемірної поведінки.

Але історики наголошують на перших двох реченнях цитати...

До слова.

Спочатку правління Нерона було цілком адекватне. Однак поступово під впливом лестощів та необмеженої влади імператор, його поведінка та правління змінилися. Усе більше проявлялися його нестриманість, безмірне самолюбство та жорстокість.

Старе оточення поступово відійшло, а новий фаворит Гай Софоній Тигеллін усіляко заохочував шаленства імператора. Але й зрадив першим, покинувши його напризволяще коли сенат оголосив Нерона ворогом народу. Тоді й спорожнів палац, бо Тигеллін командував преторіанцями - особистою охороною імператора...

P.S.

"Історія нічому не вчить, вона лише карає за незнання уроків"(с)