"Чорний лебідь короновірусу в’є гніздо" - Євген Маслов

"Чорний лебідь короновірусу в’є гніздо" - Євген Маслов

Дуже моторошно дивитися на інтерактивну карту розповсюдження епідемії. Зараз всі переймаються формами карантинів, ізоляцій, запобіжними і безпековими заходами. Багато людей панікують, але, мабуть стільки ж - навпаки - поводять себе безпечно і не виконують найпростіших порад щодо захисту себе і оточуючих від короновірусної пандемії. В чому суть випробування, яке виипало людині-2020? Справа не у медичному забезпеченні, не у спроможності швидко винайти вакцину, або запровадити виграшну національну стратегію боротьби з поширенням короновірусу, набуттям імунітету проти нього. Випробування пов’язане із перевіркою всіх без вийнятку на спроможність випробувати свої морально-етичні цінності і відчути матеріальність терміну «солідарність». Я чомусь згадую Майдан, бо там була схожа ситуація ціннісного вибору.

Соціальна вакцина - важливіша за вакцину проти коронавірусу. Світ змінюється безповоротньо. Зсув у соціокультурних нормах, які впродовж двадцятого століття набули усталеності, стає неминучим. Доведеться звикнути до віддаленої роботи. Якщо раніше ми всі бачили ознаки зростання роботи через інтернет, то зараз цей процес буде тотальним. Всі, хто може працювати віддалено - вже не повернуться до роботи в офісі. Колективна організація процесу роботи, відпочинку і, зрештою, соціальної поведінки - теж зазнає трансформації. Мій будинок - моя фортеця, перетворюється на мій будинок - мій офіс. А отже планування таймлайни, планування часу, розклад роботи-відпочинку - стають найважливішим чинником, який впливатиме на ефективність життя людини. Соціальна вакцина міститиме декілька інгридієнтів. Перший - індивідуальне виживання, індивідуальна відповідальність за себе, свою результативність, свої здобутки буде вкрай важливою. Стратегія поведінки: попри те, що більшість поводиться нерозумно і наражається на небезпеку, я обираю і встановлюю власні правила і дотримуюсь їх, незважаючи на несприйняття оточуючими. Прості приклади - ви у самоізоляції, а більшість - ні, ви стежите за гігієною, а більшість - ні. Зрештою ви стаєте людиною, яка поводить себе всупереч більшості. Другий інгридієнт - усвідомлення взаємозалежності, розуміння солідарності не як вашої групової залежності, а як необхідність витрачати власні можливості для підтримки тих, хто її потребує. Тобто соціального волонтерства. Зрештою, свідомі дії виходячи з принципу: якщо у мене є високий рівень безпеки - я можу поділитися цією безпековою складовою з іншими. Два ці інгридієнти суперечливі, але це щеплення змінить індивідуальні і колективні цінності.

Хоча виживання - теренд часів пандемії та економічної кризи, але історичний досвід каже, що тим, хто орієнтований на майбутнє, виживання замало. Стратегії виживання гірше працюватимуть довготерміново. А пандемія не закінчиться двома-трьома тижнями. Отже кращіми точно будуть стратегії розвитку. Ті, хто зможуть змінити життєву парадігму, залишитися у суспільній, громадській сфері - стануть більш успішними з часом. Стратегія сомоізоляції, яка в когось стане головною мотивацією, призведе до асоціальності’. Ті, хто в межах здорового глузду працюватимуть на суспільство - отримають свої бонуси, незважаючи на ризики і часткові втрати безпеки.

Євген Маслов