Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.03.2024

1. У росії зріс максимальними темпами обсяг зняття готівки з карток у 2023 році, а зростання обсягів грошових переказів за картками, навпаки, виявилося найменшим за цей же період.

- У 2023 році фізичні особи зняли з карток 33,3 трлн руб., що перевищує показник 2022 на рекордні 13%.

- Грошові перекази по картах у 2023 році зросли лише на 8%, збільшившись до 79,3 трлн руб.

- На зростання готівки, що прискорилося, впливає неможливість розплачуватися картами за кордоном, проблеми з міжнародними переказами, а також контроль за рухом капіталу.

2. У росії закінчилися фари для ремонту Lada Granta, які були зроблені до 2022 року.

- Для ремонту своїх авто, дилери пропонують клієнтам пошукати фари самостійно, але знайти їх по всій росії не вдається.

- Продавці запчастин пояснили, що старі моделі фар є «чистою Францією» і замовити їх можна лише через Казахстан.

- Проблема ускладнюється тим, що нові фари від Granta не взаємозамінні зі звичайними, оскільки мають різні кріплення.

3. Лише 10% світових компаній повністю вийшли з російського ринку.

- Лише 372 світові компанії повністю вийшли з російського ринку, ідеться у щомісячному дослідженні Kyiv School of Economics.

- Це 10% компаній, що є у базі KSE або 26,4% компаній, які отримували дохід в росії в 2022 році.

- Ще близько 32,5% заявляють про намір вийти з їхнього ринку.

- Зокрема, у лютому свій бізнес в рф повністю ліквідувала компанія Inditex, що володіє брендами Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius.

- Серед інших – з ринку рф вийшла компанія IKEA, що продала там свій бізнес.

- Водночас, станом на 3 березня 2024 року понад 2150 міжнародних компаній продовжують працювати та не планують покидати російський ринок. Це 57,5% компаній, що є у базі KSE.

4. Основними торговими партнерами росії в Європі за підсумками 2023 року стали білорусь, Німеччина та Нідерланди.

- На ці країни сукупно припала майже половина товарообігу рф з регіоном, при цьому показник скоротився приблизно вдвічі до $163,4 млрд.

- Обсяг товарообігу з Мінськом у 2023 році досяг близько $55 млрд.

- Товарообіг з країнами Євросоюзу скоротився у 2,8 раза до $96 млрд. Головними торговими партнерами в ЄС називають Німеччину ($12,2 млрд), Нідерланди ($9,9 млрд) та Італію ($9,4 млрд).

- Основними торговими партнерами росії за підсумками 2022 стали Китай, Туреччина і Нідерланди. До першої п'ятірки країн за обсягами торгівлі також увійшли Німеччина та білорусь.

5. Мінфін США пригрозив Raiffeisen Bank International санкціями за ведення бізнесу в росії.

- Зокрема США можуть відрізати австрійську групу від американської фінансової системи, якщо той продовжить обслуговувати торгові угоди, пов'язані з російським військово-промисловим комплексом.

- У 2023 році Raiffeisen Bank заробив у росії 1,3 млрд євро. На території рф знаходиться 490 філій банку, де працюють майже 10 тисяч осіб.

- Щобільше, банк не тільки фінансує податками російський терористичний режим – він також надає кредитні пільги військовослужбовцям російської терористичної армії.

6. Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у лютому таємно прибув до Венесуели та провів переговори з президентом країни Ніколасом Мадуро, обговоривши з ним війну в Україні.

- Вони обговорювали ситуацію в Україні на тлі побоювань Заходу щодо можливих постачань Каракасом зброї та іншої військової допомоги москві.

- Також політик у розмові з венесуельським лідером торкався теми можливих умов нормалізації відносин із Великобританією, яка не визнає легітимність адміністрації Мадуро.

7. У Латвії заарештували телевізійного майстра, який допомагав місцевим жителям налаштовувати російські канали, які заблоковані в країні.

- Поліція провела обшуки у підозрюваного та вилучила обладнання для прийому телевізійних сигналів.

- За даними відомства, чоловік надав послуги щонайменше 181 мешканцю Латвії.

- Проти нього порушили справу за ст. 280 КК Латвії - про зайняття підприємництвом, щодо якого діє спеціальна заборона. Чоловікові загрожує три роки позбавлення волі.

- Відповідальність у вигляді штрафу до €700 загрожує і тим, кому він налаштував російські канали.

8. Угорщина вирішила не виступати проти 13-го пакету санкцій ЄС проти росії.

- Міністр закордонних справ країни Петер Сійярто заявив , що у новому санкційному пакеті усунуто всі елементи, які б суперечили інтересам Угорщини.

- При цьому він вважає, що ЄС ухвалює неправильне рішення.

9. Відновлення України коштуватиме більш ніж один трильйон доларів. Про це свідчать дані Європейського інвестиційного банку.

- У матеріалі зазначається, що закордонні фірми посилюють свою присутність "на місцях", сподіваючись отримати в майбутньому вигідні контракти, оскільки відновлення України стане найбільшою інвестиційною можливістю з часів Другої світової війни.

- За експертними оцінками, лише відновлення інфраструктури вимагатиме протягом найближчих п'яти-десяти років близько 3,5 мільйона тонн сталі.

Більше на https://t.me/OmelyanNews