"Де лапті, а де логіка..." ч.2 - Олена Монова

"Де лапті, а де логіка..." ч.2 - Олена Монова

Тільки вчора написала, що лапті якщо не бикують, то ниють і скаржаться, як вони знову взяли і поскаржилися, просто як під замовлення і задля ілюстрації. Цього разу в ЄСПЛ. Подали офіційну скаргу на Україну.

Цікаво те, що це здається вперше Росія звернулася до ЄСПЛ з міждержавною скаргою на іншу державу. Ну і звісно ж пощастило саме нам, саме Україна стала пробним шаром. На сайті Генпрокуратури РФ пишуть отаке: «Російська Федерація звернулася до Європейського Суду з прав людини з міждержавною скаргою проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Звернення покликане привернути увагу європейського суду і всього світового співтовариства до грубих і систематичних порушень прав людини українською владою, зафіксувати в міжнародно-правовому полі численні факти злочинних діянь, змусити владу України припинити їх вчинення, здійснити належне розслідування і негайно притягнути винних осіб до відповідальності, відновити мир і згоду на території України».

Історично склалося, що загалом більшість скарг до ЄСПЛ подають фізичні особи, групи людей, компаній або ж неурядові організації. Втім держави також можуть подавати скарги, ця можливість передбачена статтею 33 Європейської конвенції про права людини. В ній зазначено, що будь-яка сторона (країна) має право передати до суду скаргу на будь-які ймовірні порушення положень Конвенції та протоколів, допущені іншою країною. Так от, з 1953 року, з моменту набуття чинності цією Конвенцію, до ЄСПЛ було подано менше трьох десятків міждержавних скарг. З них проти Росії — тринадцять. Чотири від Грузії та дев’ять від України.

Цікаво ще й те, що в Кремлі вирішили скористатися цим інструментом, тобто міждержавною скаргою в ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні в 2015 році забезпечили собі ж можливість не виконувати рішення суду. Ну власне ось вам хрестоматійний приклад, просто еталон хитровиїбаного цинізму від песиголовців.

Але. Вся ця шняга — виключно для внутрішнього споживання, черговий пропагандистський акорд на балалайці. Юридичних перспектив та практичного сенсу нуль, натомість тепер всередині мордору з кожної праски будуть валити про те, що ЄСПЛ не працює.

Висновок: прєнєбрєчь. А можливо, подати зустрічну скаргу, в якій вказати, що Україна точно не може відповідати за наслідки військових дій, розпочатих Росією. Бо це було би проти здорового глузду та міжнародно визнаних юридичних позицій. Росія як держава-окупант, що контролює захоплені території, відповідальна повністю за ситуацію на цих територіях — від порушення прав людини до мародерства та грабунку економічного потенціалу.

А, і ще. Про воду в Крим. Возіть в бутилях з Москви, абізяни.