"І де воно усе поділося?" - Тамара Горіха Зерня

"І де воно усе поділося?" - Тамара Горіха Зерня

Країна, у якій все приховане робиться явним. У якій неможливо приховати, де всі про всіх знають, і мішура сповзає у режимі нон-стоп. Рентген якийсь, а не країна.

Жодному політику в Україні не вдалося здаватися, а не бути. Як не маскувалися, як не наводили тюнінг і не опрацьовували легенди, воно все стікає і змивається на підлогу, як тільки людина виходить у центр галявини.

Народ не візьмеш на макуху,

Він з оддаля розрізнить чин:

І хто є син його по духу,

І хто, по духу, - сучий син…

Люблю ці слова, хоч і не згодна з ними. Я не думаю, що це народ. Тобто народ також, але не тільки народ. Щось іще мусить бути, щось додаткове і більш безжальне, ніж народ, щось таке, від чого не заховаєшся і не заригмуєшся. Від не захистять ніякі спічрайтери і позитивні блогери, не допоможе телевізор і ціла армія сценаристів.

Людей обдурити можна, виборців можна, народ можна обдурити. Але за цим народом стоїть сила, яку не обдуриш.

Два роки, всього два роки! Два роки тому тебе носили на руках, твої портрети набивали на тілі, твоїми наліпками рясніли всі стіни. Через тебе проклинали власних дітей, через тебе розпадалися сім’ї, через тебе рвали на шматки голими руками. Тіні від тіні твоєї вистачало, щоб вознести на найвищі посади.

Ну і де воно усе поділося, Вова? Чому ти один, як виламана клавіша від роялю на смітнику, чому довкола тебе нікого нема? Ось ті ряди гвардійців, якими ти оточився з усіх боків, навіть вони сміються з тебе, Вова. І ти це прекрасно знаєш, і від того взагалі неможливо спати. Чи хтось із них подасть руку, хтось захоче прикрити? У потрібний момент вони зроблять крок вперед і трохи вбік, і заткнуть вуха, і відвернуться, Вова.

Ти ж напевно мрієш про пенсію, Вова? Про спокійну ситу старість, про подорожі, вілли, тепле море, про смачну їжу, яку тобі сервіруватимуть на бірюзовій терасі, про солоний вітер, який гратиметься у білих фіранках, про відблиски сонця на старовинній мозаїці…

Озирнися, Вова. Яке море, яка мозаїка? Як ти будеш вибиратися з країни, якщо тут більше тебе ніхто не любить?

Ніхто не прийшов, ні одна жива душа.