"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Financial Times: Володимир Зеленський розраховує залишити Брюссель із новими обіцянками військової підтримки від своїх союзників по НАТО, незважаючи на те, що тема Ізраїлю домінуватиме на переговорах протягом найближчих кількох місяців.

США сьогодні вже виділили новий пакет допомоги у розмірі 200 млн. доларів. До нього увійшли ракети AIM-9M для ППО, боєприпаси для HIMARS, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди та інше озброєння. Великобританія в середу пообіцяла надати летальне озброєння понад 100 млн фунтів стерлінгів. Німеччина у вівторок оголосила про зимовий пакет допомоги у розмірі 1,1 млрд. доларів.

Після того, як Зеленський залишив Україну, російські війська активізували атаки на сході Донецької області, що стало першим наступом за останні місяці. Сьогодні російські війська продовжували наступ на Авдіївку. У ВСУ заявили, що російські війська «усі силами намагаються показати хоч якийсь успіх і намагаються оточити Авдіївку»

❗️До речі, по Авдіївці... Ось дослівно слова бійця з передової:

Сьогодні немає вже такого як вчора обстрілу з градів та іншої артилерії. З 5 ранку техніка знову лізе з піхотою, але наші нормально їх побили. Намагаються прорватись у селище Ластівка, щоб контролювати дорогу. Ну, поки у порівнянні з вчорашнім днем вже менш інтенсивно пруть підари, стежимо за ситуацією!

Інше джерело каже, що з втрачених вчора п`яти позицій дві наші вже відбили - про оточення мова не йде. Тяжко, але у районі Авдіївки ніколи не було легко. Віримо у ЗСУ!


The Economist про варіанти вторгнення Ізраїлю до Гази. Наслідки для України.

Якщо ізраїльське керівництво надасть наказ про широкомасштабне вторгнення, то одна чи дві бронетанкові бригади з танками намагатимуться розрізати Газу на дві частини. Дві-три інші бригади чисельністю по кілька тисяч людей зосередяться на півночі, і ще одна-дві на півдні. Їхньою метою стане ХАМАС та «Палестинський ісламський джихад».

ХАМАС має кілька сотень кілометрів тунелів у Газі. Виявлення входів у них та нейтралізація вибухівки стане першочерговим завданням. Найбільшою проблемою стане ведення бойових дій у містах. Тель-Авів спиратиметься на свій недавній досвід на Західному березі. У Газі йому на руку зіграло те, що ХАМАС втратив у ході рейду понад 1500 осіб, серед яких було багато найбільш мотивованих солдатів. Успіху Ізраїлю на Західному березі було досягнуто завдяки ретельному плануванню, гарній розвідці, швидкому переміщенню і постійному спостереженню з безпілотників. Останнє неможливо повторити у Газі.

Армії також доведеться охороняти свій північний кордон на випадок, якщо до бою вступить «Хезболла». Ще однією складністю є понад 100 ізраїльських та іноземних заручників. Ультраправий міністр фінансів Ізраїлю Бецалель Смотрич закликав армію «не брати до уваги питання полонених». Військові використовуватимуть спецназ для пошуку та порятунку заручників, якщо це буде можливо. Однак ХАМАС, швидше за все, розосередив їх на великій території, зокрема, під землею.

❗️Деякі оглядачі (з NV, зокрема) вважають, що й справді може початися якась велика регіональна війна. Але американці теж в дуже важкій ситуації. Вони не можуть зробити вигляд, що нічого не відбувається. Тому що там серед захоплених заручників більше 10 американців. Вони сидять у полоні у ХАМАС, а це означає, що фактично вони перебувають у полоні в Ірану. І Джо Байден не може зробити вигляд, що він цього не знає. І зараз, уявіть собі, якщо Байден не буде нічого робити, що почне «витворяти» Дональд Трамп? Він скаже, що Джо Байден слимак, не може ні на що піти, він узагалі слабкий президент, дозволяє іранцям робити все, що хочеш, не поважає і не цінує американських громадян. І що Джо Байден має піти з цієї причини, оскільки він є таким слабким президентом.

Тобто перед виборами Байдену вся ця історія геть не потрібна. Він розуміє, що вона може коштувати йому президентської посади. Але відбрехатися, просто прикинутися дрантям, він не може, треба буде якось розбиратися. І ось, щоб розбиратися, він направляє туди авіаносець. Тому що авіаносець, як ви розумієте, це найкращий засіб переконання кого завгодно, у чому завгодно. Гадаю, авіаносцю цьому знайдеться робота найближчим часом.

⁉️ Ну, а на нас як усе це може позначитися? Російські засоби масової інформації кажуть, що Україна почне отримувати менше озброєння через те, що озброєння надходитимуть в Ізраїль. Насправді це дурниця. Ізраїль отримує зовсім інші види зброї, ніж Україна. На постачання зброї Україні це ніяк не вплине. Єдине, треба сподіватись, що Байден, дивлячись на все, що відбувається, вирішить хоча б, що дві війни — це too much, треба одну бодай закінчувати, і почне більш активно відправляти озброєння Україні. Є надія, що саме такою стане реакція американської адміністрації на все, що відбувається на Близькому Сході.


DW: Бельгія - перша країна, яка почала використовувати заморожені російські активи на користь України. Податки з доходів повністю йдуть в Україну - на військову допомогу та відновлення. Сума фонду 1,7 мільярда євро.

❗️Гарний приклад для інших держав, які досі шукають "юридичне обгрунтування" використання заморожених коштів Ерефії. Але, думаю, крига скресла - всі чекали, хто перший наважиться. І цим сміливцем виявився Брюссель.


Нестор Шуфрич, виступаючи у ході засідання з розгляду апеляційної скарги на рішення суду про утримання його під вартою, розплакався, розповідаючи про те, що не може спілкуватися із сім'єю через утримання під вартою.

Бідненький (ні).

Знаєте, що мене дивує? Як веде себе у суді Коломойський... На відміну від тих, кого вивозять з суду під картатими ковдрами, і тих, хто картинно хапається на лаві підсудних за серце, Ігор Валерійович виглядає достатньо бадьорим та абсолютно здоровим - ні на що на скаржиться, очі не закатує.

Тут одне з двух: або він дійсно весь такий гордий Бетмен, або знає, що все це вистава для американців з передбачуваним для нього хепі ендом. Все робиться для того, щоб нарід повірив у перше, але до голови вперто лізе друге.

А от Шуфричем вирішили пожертвувати - відіграний матеріал. Тому й плаче..


Глава Пентагону заявив, що Вашингтон очолить коаліцію країн, які допомагатимуть Україні розвивати власні ВПС. При цьому, за словами Остіна, застосування Україною F-16 може розпочатися не раніше березня-квітня 2024 року.


The Washington Post: Ось як реагують світові лідери на війну між Ізраїлем та ХАМАС

▪️Західні держави: Лідери США, Франції, Німеччини, Італії та Британії засудили напади ХАМАС на Ізраїль як терористичні акти, які не мають жодного виправдання. Вони пообіцяли підтримати оборону Ізраїлю, визнавши при цьому законні устремління палестинців. ЄС також висловив підтримку Ізраїлю та ініціював перегляд своєї фінансової допомоги палестинцям, уточнивши, що негайно призупинятиме виплати.

▪️Україна: Президент Зеленський засудив ХАМАС, порівнявши його тактику з російською, та рекомендував союзникам підтримати Ізраїль.

▪️Країни-учасниці Авраамських угод: ОАЕ, Бахрейн, Марокко, Судан, ОАЕ та Бахрейн засудили напади ХАМАС.

▪️ Саудівська Аравія, не будучи учасником Авраамських угод, закликала до негайного припинення насильства, але не виступила з прямим засудженням ХАМАС.

▪️Сусіди: Єгипет та Йорданія. І Єгипет, і Йорданія, які нормалізували відносини з Ізраїлем, закликали до стриманості та підкреслили свою прихильність до ідеї співіснування двох держав.

▪️Іран і Катар: Іран привітав ХАМАС з успішною операцією, а Катар поклав провину за ескалацію насильства на Ізраїль.

▪️Росія не стала засуджувати ХАМАС, критикуючи Захід та США за зневагу до мирних механізмів на Близькому Сході, що це стало наслідком їхньої політики.

▪️Інші країни: Туреччина та Китай закликали до припинення насильства. Туреччина запропонувала посередництво, а Китай наголосив на необхідності реалізації принципу «двох держав».


Соліст гурту Pink Floyd Роджер Уотерс на своєму концерті розгорнув палестинський прапор. А у лютому цього року цей Уотерс заявив, що почав ще більше поважати Путіна.

Ну от навіщо ця нікчема рушить мої юнацькі ідеали? Чотири десятиліття "флойди" були моєю улюбленою групою - напам`ять знаю їх пісні з альбомів The Dark Side of the Moon, Animals, The Wall... Я міг годинами слухати їх ранній ритм-энд-блюз та пізній сімфо-рок... І от одна бенедя, що вирішила пограти в епатажного лівака, спаскудила те, що є справжнім мистецтвом. Фу.