"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

На Донеччині наші воїни збили вже пʼятий ворожий штурмовик Су-25 за останні 10 діб,- Сили оборони таврійського напрямку.

Тяжєлєє воздуха.


ВР після півроку вагань схвалила у першому читанні законопроект, який запускає процес заборони УПЦ МП.

Нагадаю, що на тлі спроб вигнати цю церкву з Києво-Печерської лаври та інших стародавніх храмів України в Раді з'явилася низка законопроектів про повну чи часткову заборону московських церковників. Тоді ж соцопитування показало, що більшість українців заборону підтримують.

10 місяців парламент не міг проголосувати. Як виявилося, у фракції «Слуга народу» потужне лобі УПЦ, а сам президент не надто проштовхував ухвалення закону.

Руслан Стефанчук публічно говорив, що не вистачає голосів, а керівник фракції більшості Арахамія заявляв, що це не пріоритет, і якщо на схваленні законопроекту наполягатимуть, то частина фракції «Слуга народу» не голосуватиме за бюджет та інші закони.

У Раді навіть зібрали 240 підписів за розгляд закону, у справу втрутився голова СБУ Малюк, який попросив депутатів все ж таки ухвалити свій закон, щоб можна було швидко забороняти діяльність церковних громад, у яких виявили колаборантів. На цьому навіть наполягали західні партнери, які, як правило, не втручаються у подібні питання.

Поки що депутати ВР проголосували за «м'який» варіант проекту, який передбачає непросту та тривалу процедуру заборони релігійних громад, пов'язаних з Росією. Але до другого читання документ теоретично можуть змінити та посилити. Чи навпаки - ще більше помʼякшити. З них станеться.


Бюджет прийнято у першому читанні.

Порівняйте дві цифри:

▪️доходи – у сумі 1,746 трлн грн,

▪️видатки – у сумі 3,308 трлн грн.

Для розуміння: в доходах у нас в тому числі й ОВДП - тобто прямі запозичення, а не лише прямі доходи від акцизів, ренти, ПДФО чи ПДВ. І при всьому цьому майже 1,3 трильйони - це те, що нам дадуть союзники. І це ж крім того, що ВСЯ ЗБРОЯ нам фактична халява.

Фактично половину бюджету нам дають. Так що я би просив Офіс президента не альокати у бік союзників, а: "дякую, дякую". Хоча там наскільки хамовиті хлопці, що у них не вийде не альокати.

Ну і депутати ж зараз ще навносять на 10 трильйонів правок між першим і другим читанням. Ну це так, для сміху. І в офісі зараз активно вивчають видаткову частину: де там можна по-тихому вивести на кармани.


Репортаж з палати №6.

Російські депутати встановили, що конфлікти в Україні та Ізраїлі розв'язав Байден. Володін закликав ООН судити його як військового злочинця. Ось його головні «аргументи»:

Росія – головний миротворець. "Наш президент місяцями вів діалог, переконуючи зробити все, щоб не було війни в Україні", але США все одно її розв'язали.

Байдена треба судити: «Як військового злочинця. Як людину, яка стоїть за розпалюванням цього та інших конфліктів. Тоді не гинуть люди, не буде війни в Україні».

Для чого я це поставив? Щоб ще раз довести: зі смертю чи зміщенням путіна нічого не зміниться. Як 90% палестинців - це ХАМАС-лайт, так і 90% росіянців - це путін-стронг.


OSINT Oryx, 15-18 жовтня.

Росія продовжує спалювати свою техніку у штурмах на Куп'янському та Авдіївському напрямках. Також задокументовано 9 втрат російської авіації на аеродромі у Бердянську.

Танки:

▪️Росія - 16

▪️Україна - 4

БМП, БМД та інші ББМ (гусеничні, важка броня):

▪️Росія - 18

▪️Україна - 4

БТР, MRAP та інші бронемашини (тактичні, колісні та легка броня):

▪️Росія - 8

▪️Україна - 4

Артилерія, РСЗВ та міномети (буксировані або самохідні):

▪️Росія - 18

▪️Україна - 3

Авіація:

▪️Росія - 9 (5 Ка-52 "Алігатор", 4 Мі-8)

ЗРК та їх компоненти:

▪️Росія - 1 (бойова машина 9А331М для ЗРК "Тор-М2")

Комплекси РЕБ:

▪️Росія - 2 ("Борисоглібськ-2В", Р-934Б "Синиця")

БРЕМ, машини розмінування, мостоукладачі та інша інженерна техніка:

▪️Росія 2

▪️Україна - 4 (з них 2 понтонні мостоукладачі КрАЗ-255Б, що свідчить про десантну операцію ЗСУ на лівому березі на Херсонському напрямку)

Вантажівки:

▪️Росія - 10


Стоп-фейк!

Прокремлівські канали поширюють обкладинку німецького сатиричного журналу Titanic з антиукраїнською та антиізраїльською (антисемітською) карикатурою, де показані діти з масками Зеленського, які випрошують солодощі на Хелловін. Подається все це як жовтневий номер журналу, який вже вийшов.

І це яскравий приклад антиізраїльських та антиукраїнських наративів Кремля, але – перш за все - фальсифікація:

1) На сайті Titanic немає такої карикатури;

2) Жовтневий номер вийде лише 28 жовтня.

Кілька місяців тому росіяни придумали публікацію Stern про поранення Буданова. Тепер вони намалювали для Titanic карикатуру. Але для власного лохотрату зійде.


Я не буду лукавити і стверджувати, що тільки Порошенко дбає про Україну. Але міжнародну складову він відпрацьовує на рівні. Бо має хист та досвід.

Шкода лише, що навіть під час війни у нас не вийшло національного єднання і скоординованої на всіх рівнях зовнішньої політики.

Відповім на одне запитання: а який результат цих зустрічей, де підписані домовленості?

Підписання домовленостей - це лише 10% дипломатичної роботи, вершина її айсбергу. 90 відсотків - це кропітка кулуарна робота, вибудувана, як правило, на репутації перемовників, особистих знайомствах та негласному лобіюванні тих чи інших інтересів.

Десь впродовж 6-8 місяців 2023 року я був цілком задоволений зовнішньополітичними кроками Зеленського. Зустрічі із західними лідерами були вчасними, імпонували його щоденні, емоційні виступи перед парламентами різних країн тощо. І не важливо, хто йому писав ці виступи - результат був позитивний.

Проте, з початку цього року пішов треш. Можу лише здогадуватись, чим він викликаний: чи наш президент впіймав зірку, чи його помічники (в основному, Єрмак) навіяли, що він майже володар світу, і йому всі винні... Але все частіше замість виважених дипломатичних зусиль почали підійматись на поверхню погано замасковане хамство, зверхність та відвертий шантаж наших партнерів.

Абсолютно зрозуміло, що наразі Україна захищає всю Європу, послаблює Росію і має право вимагати допомоги. Але це не дає їй права вести себе на зовнішньополітичній арені так, як ведуть депутати у нашого парламенту залі ВР. Навіть Кулеба, якого я поважав, почав все більше нагадувати рандомного депутата від "Слуг народу", а не висококласного дипломата.

Наразі, коли в США розпочинається передвиборчий період, вибивати гроші та зброю для України стає все важче. І замість того, щоб індивідуально працювати з членами Конгресу, від яких залежить позитивне для України голосування за пакети допомоги, наші дипломати (як і Зеленський) намагаються виїхати на старому багажі - тільки за рахунок полум'яних промов та наративу "а то путін до вас прийде".

Це вже працює все менше. Особливо, коли західні донори захотіли звітності за витрачені кошти та у сотий раз зажадали посилення боротьби з корупцією та хоч якихось реформ.

⁉️ Що робить у цей час Порошенко? Правильно, маючи великий досвід та професійний хист, діє так, як повинні діяти всі наші дипломати та більшість депутатів - проводить індивідуальні зустрічі з тими, від кого залежать проукраїнські рішення на Заході, лобіює постачання зброї, пояснює, у чому конкретно полягають інтереси України саме у цей проміжок часу. Хто ще так робить з українських високопосадовців та опозиційних політиків? Може хтось нагадає мені?

Особисто я не давав клятву на вірність Порошенку і не є порохоботом, але наразі підтримую ЄС бо не бачу цій партії альтернативи. От кого ви мені можете запропонувати взамін? БЮТ на чолі з газовою крадійкою? Слуг народу, які не вилізають з корупційних скандалів, і обличчя яких асоціюються у людей з Безуглою, Бужанським, Гетьманцевим та Дубинським? Смєшко? Волонтера Притулу?

Може Залужного? А от його облиште - ми ще до середини переможного шляху не дійшли, а хтось його вже сватає у політику!

Тому не треба тут насміхатись над зовнішньополітичними зусиллями Порошенко - наразі він робить максимум з того, що йому дозволяють рамки його статусу. А якби хтось з ОПУ не "бикував", все це можна було робити по розуму і спільно з керівництвом держави.


WP: Джордан зрозумів, що не має шансів у третьому голосуванні і вирішив підтримати надання широких повноважень тимчасовому спікеру Палати представників МакГенрі.

Найкращий сценарій для України у цій ситуації, адже МакГенрі має проукраїнську позицію і через тимчасову посаду буде менше податний на тиск трампістів. Його триматиме на плаву і підтримка демократів, які планують віддати йому частину своїх голосів. Але зачекаємо на офіційні повідомлення.