"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Washington Post: “За словами чиновників США, вбивство Дарії Дугіної було організовано СБУ України і стало результатом зусиль з тренування українських спецслужб з боку ЦРУ.

Атака була частиною тіньової війни, в якій спецслужби України також двічі атакували Кримський міст, направили безпілотники у дах будівлі у Кремлі. У місіях брали участь елітні групи українських оперативників з управлінь, які були сформовані, навчені та оснащені у тісній співпраці з ЦРУ.

З 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на те, щоб перетворити служби України, створені за радянських часів, на потужних союзників у боротьбі з Москвою. Штаб-квартири для підрозділів української військової розвідки та обмінювалося розвідданими у масштабах, які були неймовірні до 2014 року.

З 2015 року ЦРУ почало таку масштабну трансформацію ГУР, що за кілька років «ми як би перебудували її з нуля», розповів колишній співробітник американської розвідки. Один із головних архітекторів проекту, який обіймав посаду начальника відділення ЦРУ у Києві, зараз керує Оперативною групою по Україні у штаб-квартирі ЦРУ.

Скептики, однак, стурбовані тим, що використання Україною цілеспрямованих вбивств і ударів безпілотників по московських висотках не допомагає ні її справі боротьби проти Росії, ні її довгостроковим прагненням вступити до НАТО та ЄС.

Схильність спецслужб України до персональних вбивств ускладнила її співпрацю з ЦРУ, викликавши стурбованість з приводу співучасті агентства та викликавши занепокоєння серед деяких чиновників у Києві та Вашингтоні. Проте, тісна співпраця триває”.

❗️Така неоднозначна стаття зʼявилась у WP. Акцентування її на персональних вбивствах вважаю замовним і таким, що не додає іміджу Україні. Одне діло, переслідувати по всьому світу і ліквідувати військових злочинців, інше - вбивати таких нікому не потрібних персонажей, як Дугіна. Як на мене, це взагалі була якась підстава. Цікаво тільки, від кого.


Лідер республіканців в Сенаті Мітч Макконнелл: Китай, Росія, Іран – це нова вісь зла, яку США мають побороти.

У розгорнутому інтерв'ю він зазначив, що «якщо росіяни не зазнають поразки [в Україні], вони нападуть на країну НАТО». Він також торкнувся теми надання допомоги, зазначивши, що ті, хто стверджує, ніби «вона марна для США», круто помиляються.

«Для США головне, що віддаючи старе обладнання українцям, ми відновлюємо нашу промислову базу. Завдяки допомозі, яку ми надаємо Україні, створюються робочі місця у 38 штатах. Таким чином, ми відновлюємо наш промисловий комплекс для підготовки до більш серйозної загрози з боку великих держав в Азії», зазначив Макконнелл.

Макконнеллу у цій ситуації треба віддати належне, оскільки цей меседж пролунав в ефірі консервативного телеканалу, який дивляться мільйони республіканських виборців. Це дає надію.


The Times of Israel: Довіра ізраїльтян до уряду перебуває на 20-річному мінімумі, згідно з результатами нового опитування Інституту демократії Ізраїлю.

Лише 20,5% ізраїльтян-євреїв та 7,5% ізраїльтян-арабів заявили про свою довіру до прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. У червні ці показники становили 28% та 18% відповідно.

❗️Був очевидний провал ізраїльського керівництва у плані підготовки до вторгнення ХАМАС. Як був очевидний провал українського керівництва у підготовці до широкомасштабного вторгнення Росії. В Ізраїлі показники довіри до уряду одразу рухнули. В Україні, виходячи з повідомлень різних соціологічних служб, навіть зросли.

Тут одне з двох: або щось не так з українцями або щось не так з «соціологічними службами».