"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Bloomberg: Проєвропейська опозиція Польщі висунула Дональда Туска як свого кандидата на пост прем'єр-міністра.

Однак йому треба почекати, тому що президент Анджей Дуда дав партії «Право і справедливість» (зайняла перше місце на виборах) сформувати уряд. Проте правлячі націоналісти не мають реальних шансів на третій термін перебування при владі, бо їм не вистачить голосів. А три опозиційні партії мають достатньо мандатів, щоб сформувати уряд, і вони просять главу держави обійти цю формальності і передати їм право створити кабінет.

Опозиція пообіцяла перевернути сторінку напружених відносин країни із Брюсселем та Києвом. У середу Туск планує вирушити до Брюсселя для зустрічі з європейськими лідерами та офіційними особами.

❗️Теж вважаю, що передвиборча колотнеча у відносинах Варшави з Києвом завершена і з урядом Туска політика Польщі буде більш проЄСівською та передбачуваною.


FT: Українські фахівці переробили партію отриманих від США ракети AIM-9M Sidewinder класу "повітря - повітря" на ракети "земля -  повітря".

AIM-9M Sidewinder призначена для винищувачів, таких як F-16, і використовується в повітряних боях. Але Україна поки що не має F-16.

«Ці ракети були непридатні для використання. Ми їх виправили, — розповів виданню український військовий. — Ми знайшли спосіб запускати їх із землі. Це свого роду саморобна протиповітряна оборона».

За його словами, це не довгострокове рішення — таке перепрофілювання озброєнь допоможе Україні пережити зиму, коли, як очікується, Росія знову бомбардуватиме енергетичну інфраструктуру.

Це лише один із прикладів, коли українські фахівці переробляли стару техніку на працездатне озброєння. «Ми маємо узгоджене з американцями рішення: ми беремо щось застаріле і робимо щось інше», — наводить його слова видання.


КНУ імені Шевченка закрив програми з вивчення російської, білоруської мов та фарсі.

Ректор Володимир Бугров:

«Це не емоційний крок. Я абсолютно переконаний, що в школі вивчати російську мову і літературу не потрібно. Хіба що якісь зразки, можливо, в курсі світової літератури, щоб можна було її ідентифікувати. В університеті повинна вивчатися російська література, але під наглядом викладача-дослідника, який може пояснити, як від Достоєвського дійшли до Захара Прилепіна, як від російських філософів «Срібного віку», які були гуманістами, дійшли до Дугіна з його людиноненависницькою ідеологією» .

Також у КНУ заборонили використовувати у наукових працях російські джерела, окрім історичних.

Чому справжні українці ненавидять все російське? Тому, що ви називаєте російським все те, що вони ненавидять…


Москва втратила важливого китайського союзника: Лі Шанфу, який виступав за тісне військове співробітництво з Кремлем, офіційно усунуто з посади міністра оборони КНР.

І сталося це якраз напередодні візиту міністра закордонних справ Китаю Ван І до Вашингтону.

Натяк на можливе потепління американсько-китайських відносин?


Bild про підготовку скидання на Київ ракети-носія «Союз» із великою кількістю вибухівки.

▪️Група високопосадовців планує модифікувати цивільну ракету-носій «Союз» таким чином, щоб вона після запуску не досягла орбіти і впала в одному з великих районів України. Очевидно, у Києві. На борту можлива величезна кількість вибухівки.

▪️BILD має ексклюзивний доступ до семихвилинних записів розмов між колишнім головою «Роскосмосу» Дмитром Рогозіним та нинішнім керівником дочірнього підприємства «Роскосмосу» Ракетно-космічним центром «Прогрес» Дмитром Барановим.

▪️Запис переговорів датується січнем 2023 року. Рогозін і Баранов обговорюють, щоб ракета «прилітала з півночі, а не зі сходу». Тобто, з космодрому Плесецьк під Архангельськом, а не із космодрому Східний на кордоні з Китаєм. Це дозволило б доставити на борту більше вибухівки. Баранов пояснює: «Зі сходу це буде 7,5 тонн, з півночі – 10 тонн. Ну, можна відняти одну тонну для безпеки, тоді буде 6,5 та 9 тонн».

▪️ Більш того, Баранов пояснює, що після пуску 50-метрову ракету-носій можна направити «у будь-який бік, розгорнувши її через 8-22 секунди». Але він бачить проблему: жодна російська бомба, яка буде випущена з борту в бік України, не витримає температури при вході в атмосферу.

▪️Рогозін хоче знайти вирішення проблеми швидко. Він обіцяє звернутися до Юрія Соломонова. Який є генеральним конструктором із ракетних комплексів наземного базування Московського державного інституту теплотехніки. У 1990-х роках він очолював групу розробників балістичної ракети «Тополь-М».

▪️План, нібито, було доведено до Путіна 16 січня. Як він відреагував на нього – невідомо.

Гадаю, не варто легковажно ставитись до цієї інформації, а наше МЗС повинно розповсюдити її в ООН та інших міжнародних організаціях. Бо росіяни вже не раз робили те, що на перший погляд не вкладається у рамки здорового глузду.


Слідом за британським BAE Systems спільне підприємство з "Укроборонпромом" відкриває німецький гігант Rheinmetall.

На підприємстві проходитиме обслуговування та ремонт поставленої Україні західної техніки, а також буде локалізовано виробництво деяких зразків техніки Rheinmetall.

Rheinmetall виробляє танки Leopard 2, гаубиці PzH-2000, а також артилерійські боєприпаси західних калібрів - 105, 122 і 155-мм.


Reuters: Євросоюз оцінить прогрес України у її прагненні вступити до ЄС 8 листопада.

Нагадаю, що у ході саміту лідерів ЄС 14-15 грудня очікується рішення щодо початку офіційних переговорів про вступ України до ЄС. Очікується, що Київ отримає позитивний висновок, але з додатковими умовами боротьби з корупцією.

Щодо Грузії, то ще нічого не вирішено - європейців засмучує її прихильність до Москви.


Німеччина готує зимовий пакет військової допомоги для України на 1,4 млрд євро – Шольц.

За словами канцлера, йдеться, зокрема, про системи ППО Patriot, Iris-T6, Gepard та інше. Зазначається, що основним завданням пакету є створення «захисного щита» через плани рф продовжувати атакувати критичну інфраструктуру України.

Шольц пообіцяв, що підтримка Києва збережеться, незважаючи на те, що відбувається на Близькому Сході.


Еммер переміг. Це чудова новина для України!

З дев'яти кандидатів у спікери саме Еммер беззаперечно підтримував військову допомогу США Україні.

P.S. Тепер головне питання, чи будуть блокувати його призначення в загальному голосуванні трампісти. І якщо так, то чи підтримають Еммера демократи. Сподіваюсь, підтримають.