"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Єврокомісія: У світлі результатів, досягнутих Україною та Молдовою, а також реформ, що продовжуються Єврокомісія рекомендувала Раді Європи розпочати переговори про приєднання з обома країнами.

У випадку Грузії, з урахуванням досягнутих результатів, Комісія рекомендує Раді надати країні статус країни-кандидата за умови, що буде зроблено низку кроків.

❗️Витяги зі звіту Єврокомісії щодо України:

Загалом в Україні правова база, як і раніше, сприяє організації демократичних виборів. Робота Верховної Ради, як і раніше, характеризується надзвичайними обставинами, пов'язаними з агресією Росії. Проте законодавчі завдання вирішуються планомірно, створюючи основу безперервного демократичного процесу прийняття рішень.

Україна досягла обмеженого прогресу у реформі державного управління. Адміністрація довела свою стійкість, але у низці секторів зміни сповільнилися чи зупинилися. Це стосується галузі найму та відбору персоналу на основі заслуг, класифікації посад та реформи системи оплати праці, а також розгортання інформаційної системи управління персоналом. Високого рівня досягла цифровізація надання послуг.

Реформи з децентралізації управління потребують завершення. Місцеве самоврядування на звільнених територіях та поблизу лінії фронту має бути поступово відновлено там, де дозволяє ситуація. Необхідно зміцнювати місцеву податкову базу.

Щодо функціонування судової системи, то Україна досягла успіхів і має продовжувати свої зусилля.

В галузі боротьби з корупцією Україна досягла певного рівня підготовки. За звітний період було досягнуто певного прогресу, зокрема у створенні та зміцненні комплексної антикорупційної інституційної бази, кримінального переслідування та винесення судових рішень у справах про корупцію високого рівня. Україна активізувала реформи у цій галузі після набуття статусу кандидата у члени ЄС. Система електронного декларування активів, призупинена після запровадження воєнного стану, відновила роботу.

Необхідно продовжити своєчасну та послідовну реалізацію державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

В галузі боротьби з організованою злочинністю досягнуто певного прогресу. Україна має базу для боротьби з організованою злочинністю та гарний рівень міжнародного співробітництва. Зростає кількість спільних операцій із державами-членами ЄС. Вживаються заходи щодо боротьби з незаконним обігом вогнепальної зброї, торгівлею людьми та кіберзлочинністю. Розпочато розробку системи електронного управління справами в системі кримінального правосуддя.

Проте правова база та оперативний потенціал боротьби з організованою злочинністю залишаються слабкими. Процедурні прогалини, дублювання юрисдикції, широко поширена корупція та нерозвинена ІТ-інфраструктура також перешкоджають ефективній боротьбі з організованою злочинністю.


Washington Post: Дональд Трамп налаштований "радикально" проти допомоги Україні та ненавидить усю ситуацію навколо цієї війни.

Про це йдеться в книзі "Втомилися перемагати" (Tired of Winning) американського журналіста Джонатана Карла, яка вийде пізніше у листопаді.

❗️Це й так було зрозуміло. Трамп - людина «простих рішень». Його напружує те, що вимагає кропіткої праці. Він якось бовкнув, що «захоплюється» Путіним, а з Зеленським, у ході їх зустрічі, відносини відверто не склались.

Не скажу, що прихід Трампа до влади стане катастрофою для України, але сподіватись на нормальні міжособисті стосунки між президентами, що є важливою запорукою міждержавних відносин, я б не став.

Можу лише повторити свою рекомендацію владі: взагалі засунути язика у дупу стосовно всіх тем, що стосуються майбутніх президентських виборів у США. Бо як пишуть місцеві ЗМІ, Трамп дуже «хворобливо» сприйняв заклик Зеленського через ЗМІ приїхати до Києва і послухати, як йому щось пояснюють.

Ще раз: Трампа можна ненавидити та зневажати, але не тримати у голові те, що він може стати наступним президентом США - верх легковажності та самонадіяності.


8 листопада 2023 року о 08:40 внаслідок вибуху автомобіля було ліквідовано так званого депутата так званого "вєрховного совєта лнр" філіпоненка міхаіла юрьєвіча.

Він був причетний до організації катівень на окупованих територіях Луганської області, де військовополонені та цивільні заручники зазнавали нелюдських тортур. Сам філіпоненко особисто жорстоко катував людей.

Спеціальну операцію з ліквідації ката філіпоненка було реалізовано спільно з представниками руху опору.

❗️Трохи не по темі. А ви помітили, що пан Буданов трохи прикрутив свій словесний фонтан? А то прямо невдобно було за балакучість головного розвідника.

Розвідники повинні займатись такими справами, як на фото, а не світити 24/7 свій фейс на телебаченні.


У Києві сьогодні із візитом міністр транспорту США Піт Буттіджедж.

"Наш сьогоднішній меседж чіткий: Сполучені Штати підтримують Україну та український народ", - наголосила посол США в Україні Бріджит Брінк.

❗️Захоплююсь Брінк - встигає всюди. І з Джонсоном зустрілась у Вашингтоні, і з конгресменами-трампістами обговорила необхідність допомоги Україні, і з нашою діаспорою у США знайшла час. А сьогодні вже у Києві зустрічає міністра.

Що у цей час робить наше посольство у кількості 40 дипломатів на чолі з послицею, я можу тільки здогадуватись.


Єврокомісія не враховуватиме ситуацію з російською мовою як критерій для початку переговорів щодо вступу України до ЄС, заявив Euronews високопоставлений представник ЄС.

"Використання російської мови - це не те, що Комісія розглядатиме", - сказало джерело.

При цьому від України чекають реформи для захисту прав інших нацменшин – румунської та угорської у системі середньої освіти та ЗМІ відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

❗️Висновок простий: ординці йдуть в ліс, а з угорцями та румунами, як не крути, доведеться шукати компроміс. Вірніше, тільки з угорцями.


Колегія та профком студентів Львівської політехніки на противагу керівництву ВНЗ, категорично вимагають звільнити Фаріон і закликають правоохоронців втрутитися.

«Підігравання ворогові та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців не співпадає з цінностями та волонтерською підтримкою, яку надають наші студенти одноосібно, ми як колектив студентської організації та спільнота студентів загалом.

Разом з тим, нагадуємо, що Стаття 435-1 Кримінального кодексу України стверджує: Образа честі та гідності військовослужбовця, який здійснює заходи щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації - карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Закликаємо відповідні правоохоронні органи розглянути ситуацію та встановити факт порушення ККУ чи факт його відсутності» — йдеться у повідомленні Колегії студентів Львівської політехніки.