Держсекретар США Тоні Блінкен про російську агресію проти України - Igor Aizenberg

Держсекретар США Тоні Блінкен про російську агресію проти України - Igor Aizenberg

Цитати з виступу держескретаря США Тоні Блінкена перед журналістами та з його відповідей на запитання стосовно загрози російського вторгнення в Україну після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Ризі 1 грудня:

«Ця зустріч відбулася в критичний час. Останніми тижнями Росія активізувала планування потенційних військових дій в Україні, включаючи розміщення десятків тисяч додаткових бойових сил поблизу українського кордону».

«Ми глибоко стурбовані доказами того, що Росія планує значні агресивні дії проти України. У планах – зусилля з дестабілізації України зсередини, а також масштабні військові операції.

Ми вже бачили цей посібник раніше, у 2014 році, коли Росія вже вторгалася в Україну. Тоді, як і зараз, вони значно збільшили бойові сили біля кордону. Тоді, як і зараз, вони посилили кампанію дезінформації, щоб представити Україну агресором, щоб виправдати заздалегідь сплановані військові дії. Ми знову бачили цю тактику у дії навіть протягом останніх 24 годин.

А останніми тижнями ми також спостерігали значний сплеск – більш ніж у десять разів – активності в соціальних мережах, що просуває антиукраїнську пропаганду, наближаючись до рівня, який востаннє спостерігався напередодні вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Наразі ми не знаємо, чи прийняв президент путін рішення про вторгнення. Ми знаємо, що він створює можливості для цього в найкоротші терміни, якщо він так вирішить. Тому, незважаючи на невизначеність намірів і термінів, ми повинні підготуватися до всіх непередбачених ситуацій, працюючи над тим, щоб Росія змінила курс».

«Сполучені Штати інтенсивно співпрацюють із союзниками та партнерами з цього питання, а також безпосередньо контактують з президентом путіним. Президент Байден обговорював з лідерами Великої Британії, Франції та Німеччини ситуацію в Україні на зустріч G20 у Римі кілька тижнів тому. Потім, за вказівкою президента, директор ЦРУ Бернс поїхав до Москви, щоб передати нашу стурбованість, нашу прихильність дипломатичному процесу та застерегти про тяжкі наслідки для Росії, якщо вона піде шляхом конфронтації та військових дій. Ми чітко дали зрозуміти кремлю, що ми будемо реагувати рішуче, в тому числі за допомогою цілого ряду економічних заходів, від яких ми утримувалися в минулому».

«Після моїх власних зустрічей з президентом Зеленським та міністром закордонних справ Кулебою минулого місяця, інші високопоставлені посадовці Держдепартаменту спілкувалися з українськими партнерами, союзниками по НАТО та росіянами. І я приїхав сюди, в Ригу, щоб порадитися і координувати свої дії з нашими союзниками, і очевидно, що вони такі само рішуче налаштовані, як і ми. Я чув про це, сказане голосно і чітко, під час наших вчорашніх і сьогоднішніх дискусій практично від усіх членів НАТО та під час прямих консультацій з Францією, Німеччиною та Великою Британією».

«Дозвольте сказати, що ми вже продемонстрували приблизно за 10 місяців цієї адміністрації, що ми можемо відповідати, і ми відповімо на шкідливі дії Росії: SolarWinds, втручання у вибори, репресії проти пана Навального та інші. Якщо Росія піде шляхом конфронтації, коли мова йде про Україну, ми чітко дали зрозуміти, що будемо реагувати рішуче, в тому числі за допомогою низки високоефективних економічних заходів, від яких ми утримувались у минулому».

«Я не збираюся викладати їх вам сьогодні, але я можу вам сказати ось що: ми поділилися своїми думками з союзниками та партнерами, і я виявив величезну солідарність у всьому у рішучості та готовності продовжувати заходи, якщо Росія вторгнеться в Україну та повторить акти агресії. У найближчі дні та тижні ми будемо тісно співпрацювати з союзниками та партнерами, щоб уточнити деталі. Ми будемо узгоджувати дії з нашими союзниками в цьому. І знову, якщо Росія відмовиться від дипломатії та знову вторгнеться в Україну, ми будемо готові діяти».

«Ми у відповідний момент поділимося цим з Москвою, щоб вони, знову ж таки, повністю зрозуміли, що їм загрожує, які будуть наслідки, якщо вони вчинятимуть подальшу агресію проти України, і в той же час ми опрацюємо всі деталі з нашими партнерами та союзниками, знову ж таки, – які мають спільне переконання, що росіяни не повинні брати участь у цих діях, а також чітку спільну прихильність – звичайно, я чув це безпосередньо від Франції, Німеччини та Сполученого Королівства – переконатися, що за будь-які дії, які може вжити Росія, є ціна та реальні наслідки. І знову ж таки, мета цього – відмовити пана путіна від прийняття неправильного рішення, коли йдеться про агресію проти України».

«Нарешті, як я вже сказав, ми продовжуємо вірити, що є дипломатичний шлях вперед, і це, безумовно, найкращий шлях. Ми, звичайно, не шукаємо конфлікту. І цей дипломатичний шлях лежить у Мінських угодах, які були досягнуті в 2014 та 2015 роках, але не були виконані, головним чином через те, що Росія порушила свої зобов’язання».

«Ідея про те, що Україна становить загрозу для Росії, була б поганим жартом, якби все не було так серйозно. НАТО само по собі є оборонним союзом. Ми не загроза Росії. У нас немає агресивних намірів щодо Росії. Кожен наш крок спрямований на те, щоб переконатися, що ми маємо ефективні захисні заходи для захисту членів альянсу, а також щоб допомогти нашим партнерам забезпечити потреби в обороні, щоб вони могли належним чином захищатися від агресії. Це мета альянсу. І думка про те, що Україна становить загрозу для Росії або, якщо на те пішло, що НАТО становить загрозу для Росії, є глибоко помилковою».

«Дуже важливо, щоб Росія знову розуміла, що будь-які дії, які вона планує, матимуть серйозні наслідки. Не менш важливо, що ми впевнені, що – союзники переконуються, що Україна має засоби для захисту, і в той же час Альянс буде дивитися, що йому потрібно робити в разі подальшої російської агресії, щоб підтримати власну оборону».