"Десь два місяці тому побував на одному з промислових підприємств" - Павло Вернівский

"Десь два місяці тому побував на одному з промислових підприємств" - Павло Вернівский

В якісь степені це унікальне підприємство, тому що до війни вони займались досить складними інженерними проектами. Не можу сказати якими через питання безпеки.

А знаєте що мене найбільше здивувало?

Що вже о 5 годині вечора підприємство було пустим. І коли керівники підприємства проводили нам екскурсію, показуючи велику кількість крутих і дуже високовартісних станків ЧПУ, які просто стояли без діла, то мені здалось що це якийсь сюр.

Ні, я не можу сказати, що вони не працювали взагалі. Вони робили багато цікавих речей. Були в них державні замовлення на металеві конструкції. Також у якості волонтерських зусиль вони робили різні металеві конструкції для ЗСУ, як опори для кулеметів. Але всі ці замовлення не забезпечували повну завантаженість підприємства.

Чи могли б вони робити більше? Звичайно ж що могли. Проблема лише в тому, що попасти в невідому для себе нішу і почати виробляти зброю це в першу чергу потребує чітких довгострокових замовлень. А їх нема.

І це лише один приклад, але є дуже багато інших прикладів підприємств, які я знаю особисто і які щось в невеликих кількостях та несистемно роблять для ЗСУ, але повноцінно не працюють потреби оборони.

Тому мене тригерить коли хтось каже про відсутність промисловості. Бо для початку треба завантажити роботою те, що в нас є, а потім розводити демагогію про втрату промисловості.

Розкажу ще декілька прикладів які мені розповіли за останні 2 роки:

1. Завод. Парк різноманітного обладнання. Своя наукова школа. До повномасштабної працювало 7000 чоловік. Зараз 700-800. Підприємство майже стоїть.

2. Завод. Виробник сировини, якої критично не вистачає для ВПК. Може працювати, але перебуває в стадії банкрутства через фінансові труднощі.

3. Завод. Одне з небагатьох підприємств, яке володіє технологією та обладнанням для виробництва снарядів. Банкрут. Підприємство стоїть.

4. Завод. Працював у сфері електроніки і надавало консультаційні послуги приватному бізнесу. Приватизований під час війни, щоб на території побудували торговий центр.

5. Завод. Технологічний процес можна легко перевести на виробництво снарядів. Запропонували свої послуги державі. Не пустили, пригрозивши проблемами.

Такий довбо@бізм можливий тільки в нас…