"Дивовижно наскільки точно Україна повторює шлях козацьких чайок 16-17 століть" - Джон Сміт

"Дивовижно наскільки точно Україна повторює шлях козацьких чайок 16-17 століть" - Джон Сміт

Козаки рідко використовували великі галери, зате перевагу віддавали малим човникам і робили особливу ставку на скоординованість дій при їх застосуванні.

Наприклад, префект Кафи Д'Асколі писав у 1634-му, що 20 чайок не побояться дати бій навіть 20 галерам (1 чайка в 5 разів менша за 1 галеру).

Спершу, використовуючи свій нижчий силует над водою, всі човни непомітно підкрадалися до ворожих галер і чекали ночі. Потім чимдуж гребли прориваючись у ближній бій, щоб знівелювати перевагу у калібрі ворога. А далі вмикалася тактика вовчої зграї. Козацька флотилія розпадалася на дві частини і доки одна чинила кіпіш на ближній дистанції: розкидала міни, рубала стерна, обстрілювала з фальконетів - словом, відволікала ворожі галери, інша частина флотилії відшуковувала флагман. А відшукавши, навалювалася на головну адміральську галеру. Козаки брали її на абордаж і намагались знищити вороже командування. В цю мить вібувався розпад управління і ворожа флотилія зникала, як єдине ціле. І дарма, що галери в 5 разів більші, такі величезні бандури з сотнями людей на борту. Флотилії козаків в цю мить залишалося лише добити їх поодинці. Навіть, якщо серед ворожих капітанів залишалися сміливці, які обирали не драпати, а дати бій, то проти них просто робили повтор тактики описаної вище.

В кінці, вже десь у 1620-х, за свідченнями багатьох іноземців, ворожий флот козаки просто зашугали. Той же французький посол в Стамбулі Пилип де Арле де Сезі писав, що: “(козаки) користуються такою славою, що потрібні удари кийками, аби змусити турецьких воїнів виступити проти них на кількох галерах, які великий правитель споряджає туди з великим трудом”. Ворожі моряки тупо масово відмовлялися виходити в Чорне море.

Ну а диктувалася така стратегія самою географією. Чорне море це калюжа. Гігантоманія з велетенськими крейсерами тут зайва. Тут не потрібні далекі переходи, велика автономність і океанська морехідність. Тут завжди перемогу гарантував степовий наскок. Той козак-стайл на Хаммерах, який захоплював орків зненацька на Харківщині. Якщо ж ефекту раптовості отримати не вдається, то операцію можна відкласти. Завжди буде інший шанс.