"Для чого Шредер почав оприлюднювати такі подробиці...?" - Борислав Береза

"Для чого Шредер почав оприлюднювати такі подробиці...?" - Борислав Береза

Колишній канцлер Німеччини від соціал-демократів Герхард Шредер, відомий дружбою з Володимиром Путіним та тим, що був Головою Ради директорів компанії "Роснефть", дав велике інтерв'ю Berliner Zeitung.

Дуже добре розумію, хто такий Шредер і як він зв'язан з Путіним. Але розумію і те, що його інтерв'ю з'явилося не випадково. В ньому він багато чого цікавого наговорив. І найцікавіше - це про перемовини у березні-квітні 2022 року між Україною та Росією.

Він також розповів про п’ять пунктів того "мирного плану", який тоді начебто обговорювався: відмова членства України в НАТО, "двомовність" України; "автономія" Донбасу; "гарантії безпеки" для України з гарантами ООН та Німеччиною; і переговори щодо статусу Криму, а по факту відмова від нього.

Шредер каже, що у 2022 році він отримав запит з України про те, чи зможе він бути посередником між Росією та Україною. Питання полягало в тому, чи зможе він передати повідомлення Путіну. Тоді і з'явилася людина для комунікації - Рустем Умеров.

"Єдині, хто міг би врегулювати війну щодо України, – це американці. На мирних переговорах у березні 2022 року в Стамбулі з Рустемом Умеровим українці не погодилися на мир, бо їм не дозволили. Вони повинні були спочатку узгоджувати з американцями все, про що говорили", – заявив Шредер. З цього можна зробити висновок, що з боку влади України була згода піти на ці умови. А якщо додати сюди відомі бумажки з тих переговорів з підписами, якими вимахував нещодавно Путін, то складається цікавий пазл. І зясовується, що дякувати за те, що ми не погодилися на ті ганебні умови ми повинні США?

А ще можна пригадати, що протягом квітня українська і російська переговорні групи продовжили обговорення проекту угоди на рівні делегатів та робочих груп з використанням відеозв'язку. І лише після візиту Бориса Джонсона в Київ 9 квітня цей процес почав згортатися. Чи це не пов'язані між собою події?

Дуже хочеться почути реакцію Банкової. Не мовчання та слова "Це все брехня", як це було з операцією по "вагнерівцям" у Мінську, а офіційну відповідь. Можна, навіть продемонструвати вже ті бумажки. Росіяни їх рано чи пізно викинуть в інфополе. А може Шредер взагалі все вигадав? Тож, нехай ОП це скаже. Але в мене є ще одне запитання - чому це інтерв'ю з'явилося саме зараз? Що було мотиватором? І для чого Шредер почав оприлюднювати такі подробиці, які раніше не були відомі широкому загалу. Питань більше ніж відповідей.