До кінця вересня Угорщина планує укласти з "Газпромом" контракт на поставку природного газу

До кінця вересня Угорщина планує укласти з "Газпромом" контракт на поставку природного газу

Контракт почне діяти з 1 жовтня і буде розрахований на 15 років, з можливістю зміни умов через 10 років. За умовами контракту Угорщина буде отримувати по 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд через Сербію (через Турецький потік і його сухопутні продовження) і 1 млрд через Австрію.

Ціна на газ підскочила до рекордної $607 за 1 тис куб м. При цьому, ГТС України не буде задіяна, так само, як і сховища у Закарпатті.

Причина здорожчання - високий рівень споживання газу електростанціями в літній період спеки та сезонні потреби у кондиціонуванні приміщень. Витрати електроенергії зростають. Крім того, виробники зрідженого природного газу ведуть свої танкери в Азію, а у «Газпрому» тимчасове зниження поставок по газопроводу Ямал - Європа після аварії на заводі в Новому Уренгої 5 серпня.

Кремль хоче викинути Київ з транзитного бізнесу вуглеводнів та не платити за використання ГТС.

19 серпня російська компанія заявила, що має намір прокачати через Nord Stream-2 5,6 млрд куб. м газу до кінця поточного року.  

При цьому європейці відмовилися вивести трубу з-під антимонопольного законодавства, яке передбачає завантаження труби тільки на 50%.  

Багато буде залежати від негласних домовленостей, яких Зеленському вдалося досягти у спілкуванні з Байденом.

Однак, очевидно, що Кремль і надалі буде використовувати корумповані слабкості західних країн для просування своїх інтересів.

Окрім сприяння Кремлю у витісненні України з газотранспортного ринку, офіційний Будапешт активно сприяє реєстрації в країні вакцини "Спутнік V", про що заявляв Петр Сіярто - міністр закордонних справ Угорщини.

Це в той час, як та ж Словаччина повністю припинила використання російського "Спутніка".

Кремль і надалі буде намагатися поглибити конфлікт між Україною та Угорщиною.

Втім, Дмитро Кулеба домігся участі угорських представників у "Кримській платформі" та прогресу у перемовинах з НАТО, які блокувалися Будапештом.