"До виборів лишилося... небагато" - Борислав Береза

"До виборів лишилося... небагато" - Борислав Береза

Відмінність державного діяча від політика у тому, що політик орієнтується на наступні вибори, а державний діяч — на наступне покоління Уінстон Черчілль

Будь-який політик завжди розривається між своїми амбіціями, політичними цілями та державними інтересами. Ті, хто може пожертвувати першими двома на користь третього, стають державними діячами. Для них інтереси держави та суспільства завжди перевищують особисті чи партійні інтереси. Інші менш вимогливі до своєї місії і готові йти на поводу охлосу та войовничого популізму. Державні діячі формують порядок денний та створюють майбутнє, а політики підхоплюють популярні ідеї, навіть якщо їх неможливо реалізувати, але можуть підняти їхній рейтинг. Рейтинг для політика важливіший за інтереси держави та майбутніх поколінь. Питання завжди в тому, яка мета стає головною і що превалює.

Люди тяжіють до політиків і ще більше до популістів. Адже ті пропонують те, що люди хочуть одержати і кажуть те, що люди хочуть почути, хоча найчастіше, ні перше, ні друге не планують реалізовувати. У цьому державний діяч започатковує не лише тренди, а й стає локомотивом змін. Він орієнтований на зміни. Тому державний діяч часто має діяти раніше, ніж громадяни дозрівають до розуміння необхідності змін. Це його базова перевага.

У результаті ми бачимо три сприйняття політичної місії. Популісти йдуть у політику, обіцяючи все і практично нічого не роблячи. Політики йдуть більш простим для них та їхньої політичної сили шляхом, задовольняючи нагальні запити. В історію ж входять лише державні діячі, які пропоную складні та малопопулярні рішення, що впливають на майбутнє держави, але досягають позитивних результатів. Входять, а не вляпуваються. Кожен із політичних діячів робить свій вибір ким бути, а виборець робить свій - за кого віддати голос. Найчастіше виборець дивується після зробленого вибору, що погано живе. Але щоб краще жити – треба краще робити свій вибір. Іншого шляху немає.

А до виборів лишилося... небагато. Залишилося перемогти Росію та скасувати військовий стан. Так чинять державні діячі. Але можна не перемагати і не скасовувати, а просто змінити закони під себе. Так діють політикани, а навіть не політики. Тут варто згадати цитату Черчілля, з якою я почав і зробити висновки.