Донецькі власники фірми "Кант" не зможуть стягнути з "Макіїввугілля" 31 мільйон гривень

 Донецькі власники фірми "Кант" не зможуть стягнути з "Макіїввугілля" 31 мільйон гривень

Донецькі власники фірми "Кант" не зможуть стягнути з "Макіїввугілля" 31 мільйон гривень через приватизацію.

Про це свідчить постанова Верховного суду від 27 травня, відповідно до якої суд не задовольнив скаргу ТОВ "Кант" щодо припинення провадження про стягнення заборгованості з ДП "Макіїввугілля", інформує "ipress.ua/".

За інформацією, за результатами тендеру у 2009 року ДП "Макіїввугілля" замовило у ТОВ "Кант" роботи з капітального ремонту гірничошахтного обладнання. Вартість договору становила 69,48 млн грн.

У жовтні 2013 за рішенням Госпсуду Донецької області з ДП "Макіїввугілля" стягнуто на користь фірми "Кант" в сумі 30,95 млн грн., з яких 26,32 млн грн. заборгованості по договору, 3% річних – 1,81 млн грн., інфляційні втрати – 2,82 млн грн.

Однак 5 лютого 2014 року провадження щодо стягнення Державною виконавчою службою припинене у зв’язку з приватизацією підрозділів ДП "Макіїввугілля", що займаються видобутком вугілля.

Ще в грудні 2012 року ДП "Макіїввугілля" зобов’язано до 1 травня 2013 року здійснити передприватизаційну підготовку об’єктів.

Згідно з законом, після прийняття рішення про приватизацію вугледобувного підприємства і до завершення процедури встановлюється мораторій на застосування процедури примусової реалізації майна об’єктів приватизації шляхом зупинення виконавчого провадження та мораторію на порушення справ про банкрутство.

Власники ТОВ "Кант" спробували оскаржити дії держвиконавців, але наразі вже програло справу в Донецькому апеляційному госпсуді, Вищому господарському та Верховному судах.

Посилаючись на неузгодженість договірної ціни з причини відсутності калькуляції на капітальний ремонт обладнання та дефектних актів, у березні 2013 року ДП "Макіїввугілля" подавало позов про визнання договору з "Кант" недійсним. Але суд позов не задовольнив і вказав, що виконання договору сторонами не заперечується і підтверджується актами прийому-виконання робіт.

Фірма "Кант" належить донеччанам Наталії Клейно та Давиду Жеребчевському, які змінили адресу реєстрації з Донецька на Харків.

У Віснику держзакупівель опубліковано дані про підряди ТОВ "Кант" на суму 418,77 млн грн., з них від "Макіїввугілля" – на 113,03 млн грн.

Як повідомляв iPress.ua, Державна компанія "Вугілля України", національний оператор вугільного ринку України, звернулася до Господарського суду Києва з заявою про порушення справи про своє банкрутство.