"Дорогий газ. Який висновок?" - Сергій Фурса

"Дорогий газ. Який висновок?" - Сергій Фурса

Вартість газу б‘є рекорди на біржах. Зупиняються заводи з виробництва добрив. В цивілізованій Європі відключення світла. В Украіні взимку знову почнуть імпортувати російську електрику. Який висновок?

Перше що приходить на думку - треба більше видобувати газу. І все. Покривати все споживання. Універсальна відповідь. Яку нам пропагають політики.

Чи є ця відповідь правильна? Ні.

Чому? Поки що проста аналогія. В місті повно корок. Що треба робити? Якщо зробити соцопитування то більшість скаже що треба будувати більше доріг.

І начебто логічно. Більше доріг дозволить краще іздити наявним машинам. Чи є ця відповідь правильною?

Ні. Як кажуть об’єктивні дослідження ця суб ‘єктивна думка є помилковою. Збільшення кілткості доріг не приводить до зменьшення корок у місті.

Парадокс, відразу скажете ви? Ні. Просто тому, що із збільшенням кількості доріг більше людей вирішить купити нові авто. І місто знов стане у ще більших заторах.

Яка відповідь правильна? Розвитик громадського транспорту. І все. В цей розвиток входить і більша кількість самого громадського публічного транспорту, і інфраструктура паркувань і фінансові стимули не іхати в центр міста на авто. Так, штрафи і зе раз штрафи за паркування «як рагуль».

Всі цивілізовані мегаполіси світу ідуть саме цим шляхом.

Те саме з газом. Ключова відповідь не в збільшенні видобутку, а в енергоефективності. Саме такий висновок має зробити і влада і населення з поточноі газовоі кризи. Зменьшення споживання енергіі то є ключ.

А чи треба збільшувати видобуток? Так, треба. Щоб Нафтогаз більше заробляв і більше посилав у бюджет. Щоб були гроші і на дороги, і на школи і на подальші заходи енергоефективності.

Але Нафтогаз має продавати газ виключно по ринковому тарифу. І щоб більше грошей йшло в бюджет, адже це буде стимулювати прибутковість державноі компаніі. І щоб стимулювати людей займатися енергоефективністю. І щоб він міг конкурувати з приватними компаніями. Які зараз отримають прибуткі, продаючи водобутий в Украіні газ по ринковим цінам.

Просте збільшення видобутку буде просто стимулювати просте подальше зростання споживання. Бездумне. І знов свого газу буде не вистачати.

Ощадливість то не гріх. Спитайте у британців. У яких вдома взимку набагато холодніше, ніж у украінців. У багатих британців вдома холодніше ніж у бідних украінців. І дуже високі тарифи.

Багаті бо розумні. Бо ощадливі. Бо ефективні.