"ДУЖЕ СКЛАДНО, АЛЕ МОЖНА…" - Александр Гончаров

"ДУЖЕ СКЛАДНО, АЛЕ МОЖНА…" - Александр Гончаров

За даними ООН, війна знищила 35% економіки України, тепер щомісячний дефіцит нашого національного бюджету оцінюється у 5 млрд дол США. Для довідки: доходи українського бюджету-2023 заплановані у розмірі 34,6 млрд дол США, а витрати - в межах 70 млрд дол США, що явно свідчить про те, що Україна виживає за рахунок західних дотацій, за які доведеться розплачуватися, бо переважна частина макрофінансової допомоги – це кредити. Вчора під час брифінгу голова НБУ А.Пишний підтвердив, що Нацбанк у 2023 році очікує на 38 млрд доларів міжнародної допомоги.

Але щоб отримати макрофінансову допомогу (тобто кредити) від Євросоюзу та США, українська влада має виконати умови щодо боротьби з корупцією та відновлення ринкових механізмів. І, звичайно, в поточному 2023 році Україна ще зобов'язана виплатити своїм кредиторам майже 18 млрд дол США державного боргу. Вже кожен українець винен західним кредиторам близько 7 тис доларів.

    Також в Держекоінспекції заявили, що за 11 місяців війни завдано збитків довкіллю України на суму понад 1трлн 743млрд гривень.

     Кабміну і Раді слід думати вже зараз і про гідні робочі місця для наших військовослужбовців, які після демобілізації повернуться до своїх рідних міст та сіл. А це повинно бути не менше 500 тис нових робочих місць.

     Ну і що робити в цій ситуації? Вихід загалом є? Так, вихід є. Це залучення до України прямих інвестицій. Тепер якщо не буде фінансових вливань від Заходу, то Української держави може не стати. Про це переконливо говорять голі та неупереджені фінансово-економічні показники. Це може підтвердити будь-який студент економічного факультету.

    Дійсно, дуже складно, але можна знайти та прийняти сильні й вірні рішення щодо виходу з цієї масштабної кризи. Сама влада з цим не впорається. Це вочевидь і всім зрозуміло. Тож треба залучати до цієї роботи експертну та підприємницьку спільноти. Чекаємо на запрошення.