"Економіка Третього Рейху це взагалі унікальний феномен в світовій історії" - Павло Вернівский

"Економіка Третього Рейху це взагалі унікальний феномен в світовій історії" - Павло Вернівский

Настільки унікальний, що після поразки Німеччини, союзники один наперед другого лізли, щоб вивчити їх досвід, наукові досягнення, забрати собі їх технології.

Причому це робив не тільки СРСР, а й американці з британцями. Чого варта одна операція Скріпка, коли американці вивезли до себе декілька тисяч німецьких вчених.

І союзники цікавились не тільки за науковими досягненнями німців, а й їх методами роботи та як їм вдалось так ефективно працювати.

Тут досить показовою є примітивність мислення і дискусії в Україні. Для прикладу, була в Німеччині - Організація Тодта, яка виконувала різні будівельні роботи для рейху.

В чому успіх цієї організації? Як їй вдалось побудувати той же Атлантичний Вал, лінію оборони від Норвегіі до Іспанії довжиною в 5000 км?

Український експерт скаже: Бо на них працювала економіка всієї Європи і вони використовували рабську працю.

З однієї сторони, це дійсно так, але це примітивне спрощення, яке аж ніяк не пояснює швидкість та якість будівництва.

Тому що зробили британці? Дослідили схему і методи роботи самої організації. В першу чергу її організаційні особливості. Це я знаю, бо рік тому мені цей документ попав в руки. І там дійсно є багато цікавих речей, які залишаються поза увагою наших експертів.

Чого варте така характеристика організації від самих дослідників:

Протягом трохи більше ніж п’яти років він здійснив найвражаючу будівельну програму з римських часів. Він розробив методи стандартизації та раціоналізації в будівництві до такого ступеня та масштабу, яких досі ніхто не робив. Швидкість, з якою він здійснює ремонт життєво важливих комунікаційних систем після повітряного нальоту, справді вражає.