F-16 будуть в небі України вже цього літа

F-16 будуть в небі України вже цього літа

Вже цього літа Україна почне використовувати літаки F-16 у своїх Військово-повітряних силах. Про це йдеться у спільній заяві президента США Джо Байдена, прем’єрів Нідерландів і Данії Діка Схофа і Матте Фредеріксен, які перебувають у Вашингтоні на cаміті НАТО.

"Уряди Данії та Нідерландів передають Україні F-16 американського виробництва за підтримки Сполучених Штатів. Зараз триває процес передачі цих F-16, і цього літа Україна почне літати на готових до експлуатації F-16", - йдеться в заяві.

У документі повідомляється, що Бельгія та Норвегія також нададуть літаки F-16 Україні, а коаліція підтримки ВПС України буде і далі забезпечувати надані літаки озброєннями і готувати пілотів.

На Громадському форумі НАТО у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що передача F-16 відбувається у той самий момент, коли він про це розповідає.

"Ці літаки будуть літати в небі України цього літа, щоб переконатися, що Україна зможе й надалі ефективно захищатися від російської агресії", - сказав він.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що його країна "вирішила пожертвувати Україні шість винищувачів F-16".

"Ми плануємо почати поставки літаків протягом 2024 року", - додав він.

У травні Бельгія пообіцяла відправити в Україну 30 F-16 до 2028 року, перша партія літаків надійде цього року.

Володимир Зеленський подякував США, Нідерландам, Данії, Бельгії і Норвегії за передачу літаків.

"Це чіткий сигнал про те, що здатність Росії тероризувати український народ, міста та громади буде продовжувати зменшуватися", — написав він.

Також під час вітальної промови на відкритті саміту НАТО президент США Джо Байден пообіцяв надати Україні п'ять нових стратегічних систем протиповітряної оборони для протидії атакам Росії.

Байден сказав, що США будуть співпрацювати з Німеччиною, Італією, Нідерландами та Румунією, щоб пожертвувати системи Patriot та інші передові системи для допомоги Україні.

В рамках саміту президент Зеленський також уклав безпекову угоду з Люксембургом, який виділив Україні вже 250 млн євро воєнної допомоги, і як повідомляє видання Європейська правда, очікується укладення такої безпекової угоди з Румунією.

Загалом Україна вже має 22 двосторонні безпекові угоди: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею та Люксембургом.

Попередження Китаю

Cаміт також відзначився тим, що генсек альянсу Єнс Столтенберг різко розкритикував Китай за його роль під час війни Росії проти України.

Китай ризикує своїми "нормальними відносинами" з союзниками по НАТО, якщо не переосмислить свою підтримку Росії у війні в Україні, наголосив він.

Столтенберг відзначив, що Китай був "головним джерелом" для війни Росії, попереду Ірану та Північної Кореї.

"Вони постачають інструменти, обладнання, мікроелектроніку. Все, що потрібно Росії".

Столтенберг додав, що час для наслідків такої політики для Китаю наближається.

"Вони не можуть мати нормальних відносин із державами-союзниками з НАТО... але продовжувати розпалювати війну".