"ФІНЛЯНДИЗАЦІЯ УКРАЇНИ" - Олег Пономар

"ФІНЛЯНДИЗАЦІЯ УКРАЇНИ" - Олег Пономар

Це те, на чому зійшлися сьогодні Захід та Москва щодо України - структурні реформи, інвестиції в обмін на частину суверенітету.

Що значить реформи?

Це запуск антикорупційного суду, нова Програма МВФ, відкриття ринку землі, приватизація, залучення інвестицій, легалізації, дерегуляція бізнесу, податкова та митні реформи,тощо. Само по собі все це дуже добре.

Що значить - частина суверенітету?

Відмова від руху до НАТО й ЕС (але про це не обов'язково гучно говорити вголос), відновлення (більш-менш) стосунків з Москвою, повернення Донбасу на більш московських умовах, ніж раніше (план Помпео-Лаврова).

Природньо, в Україні будуть і прихильники фінляндизації і її противники.

Споконвічна дилема - холодильник чи свобода?
Що спочатку - свобода чи холодильник?

Термін "фінляндизація" пішов від особливого формату відносин, до якого врешті прийшли СРСР (Московія) та Фінляндія.

Фінляндія була частиною московської імперії, потім Фінляндія піддалася жорстокій військової агресії з боку СРСР і СРСР продовжував би свою гібридну війну проти Фінляндії, якби врешті не прийшли до формули - позаблоковий військовий статус Фінляндії, особливі дружні (включно - економічні і торговельні, пам'ятайте фінські спортивні костюми і чоботи?) відносини між країнами, нейтральна зовнішня політика Фінляндії тощо (перед тим Фінляндія, до речі, втратила частину своєї території). В обмін на це СРСР відмовлявся від вічної гібридної агресії (так це не називалося тоді, але суть є зрозумілою).

Фінляндизація, застосована до України не означає, що в Україні моментально з'явиться фінський рівень життя. Ні, рівень життя залежить від української влади і від українського народу, і при фінляндизації в нас все може бути як в Буркіна Фасо.

Фінляндизація - це лише політична і економічна формула відносин між двома країнами.

Пропозицію про фінляндизацію України Сєрґєй Лавров робив Джонові Керрі ще у 2014 році, але адміністрація Барака Обами навіть не розглядала цього варіанту - лише повернення Криму та залишення Донбасу Московією, рішення про НАТО та ЕС ухвалює лише Україна, тощо. А до того - санкції до Москви.

Також, як і США, українська влада не розглядала цього варіанту, вважаючи його абсолютно неприйнятним.

Але сьогодні інша влада — і у США і в Україні — і тому тепер починає складатися пазл фінляндизації.

Олег Пономар