Фетва залишається в силі

Фетва залишається в силі

Салман Рушді провів роки у переховуванні після того, як керівництво Ірану закликало до його смерті за роман «Сатанинські вірші». Але останнім часом, заявивши: «О, я повинен жити своїм життям», він знову увійшов у суспільство, регулярно з’являючись на публіці в Нью-Йорку без видимих заходів безпеки.

У п’ятницю вранці нападник кинувся на сцену Інституту Чатокуа у західному Нью-Йорку, де 75-річний Рушді виступав з доповіддю про США як надійний притулок для письменників-вигнанців, та завдав йому ножові поранення в живіт і шию, напружуючись, щоб продовжити напад, хоча кілька людей його стримували.

Рушді доставили гелікоптером до лікарні, де йому провели кількагодинну операцію. Рушді перебуває на апараті штучної вентиляції легень і не може говорити.

«Новини не дуже хороші», — сказав його агент Вайлі. «Салман, швидше за все, втратить одне око; нерви в його руці були перервані; і його печінка була поранена і пошкоджена».

Підозрюваного в нападі Хаді Матара, 24-річного жителя Нью-Джерсі, заарештували на місці події.

Напад приголомшив глядачів, які зібралися в 4000-місцевому амфітеатрі в Інституті Чатокуа, де влітку проводяться літературні та мистецькі програми.

«Потрібно було близько п’ятьох чоловіків, щоб відтягнути його, а він усе ще колов», — сказала Лінда Абрамс, яка відвідувала лекцію в першому ряду.

Нахабний напад на Рушді сколихнув літературний світ. Сюзанна Носсель, головний виконавчий директор ПЕН-клубу Америки, який сприяє свободі слова, заявила, що «ми не можемо придумати жодного подібного випадку публічного нападу на літературного письменника на американській землі».

Рушді фактично жив під смертним вироком із 1989 року, після публікації роману «Сатанинські вірші», у якому вигадані частини життя пророка Мухаммеда із зображеннями, які багато мусульман вважали образливими, а деякі блюзнірськими.

Аятолла Рухолла Хомейні, верховний лідер Ірану після Іранської революції 1979 року, 14 лютого 1989 року видав релігійний указ, відомий як фетва, наказуючи мусульманам убити Рушді. Його голову оцінили в кілька мільйонів доларів. Рушді, який на той час жив у Лондоні, переховувався та переїхав до укріпленого безпечного будинку під охороною британської поліції на більшу частину наступних 10 років.

Джонсон написав у Twitter , що він «приголомшений тим, що сер Салман Рушді отримав ножове поранення, користуючись правом, яке ми ніколи не повинні переставати захищати».

Ще до фетви «Сатанинські вірші» були заборонені в ряді країн, включаючи Бангладеш, Судан, Шрі-Ланку та Індію, де народився Рушді. Йому заборонили в'їзд в країну на більше ніж десять років.

Після фетви Іран відхилив нещирі вибачення Рушді, про які він пізніше пошкодував.

Багато загинуло під час протестів проти його публікації, у тому числі 12 людей під час заворушень у Мумбаї в лютому 1989 року та ще шість в Ісламабаді. Книги спалювали, нападали на книгарні. Люди, пов'язані з книгою, також були мішенню.

У липні 1991 року Хітоші Ігарасі, японський перекладач роману, був зарізаний ножем, а італійський перекладач Етторе Капріоло був тяжко поранений. У жовтні 1993 року Вільям Нігаард, норвезький видавець роману, отримав три поранення біля свого будинку в Осло.

Фетва зберігалася урядом Ірану після смерті аятолли Хомейні протягом майже десяти років, до 1998 року, коли президент Ірану Мохаммад Хатамі, який вважався відносно ліберальним, заявив, що Іран більше не підтримує вбивство. Але фетва залишається в силі, як повідомляється, винагорода від іранського релігійного фонду становить близько 3,3 мільйона доларів станом на 2012 рік.

В останні роки Рушді насолоджувався більш публічним життям у Нью-Йорку. У 2019 році він виступив у приватному клубі на Мангеттені, щоб прорекламувати свій роман «Кіхот». Безпека на заході була послаблена, і Рушді вільно спілкувався з гостями, а потім повечеряв із членами клубу.

Іран поки що офіційно не прокоментував напад.

Але прихильники уряду звернулися до соціальних мереж, щоб похвалити ножове поранення Рушді, оскільки фетва аятолли нарешті матеріалізується. Деякі бажали йому смерті. Деякі попереджали, що подібна доля чекає й інших ворогів Ісламської Республіки.

Широко поширена цитата аятолли Алі Хаменеї, написана кілька років тому, у якій він каже, що фетва проти Рушді була «випущена як куля, яка не вгамується, поки не влучить у ціль».