"Гіпотеза галактичного зоопарку або чому його розпорядники з нами не спілкуються" - Антон Швец

"Гіпотеза галактичного зоопарку або чому його розпорядники з нами не спілкуються" - Антон Швец

Окрім гіпотез Темного Лісу (що всі інопланетяни агресивні) та Унікальної Землі (що життя надзвичайна рідкість, причому можливо не тільки у нашій Галактиці, а навіть у Всесвіті), які по своєму відповідають на парадокс Фермі, існує також гіпотеза Зоопарку. Суть цієї гіпотези в тому, що інопланетян багато. Не те щоб у кожній сонячній системі, але сотня більш-менш розвинених цивілізацій у Галактиці є. На відміну від теорії Темного лісу і попри смішну назву, теорія Зоопарку виглядає набагато більш логічною.

Тобто згідно з цією теорією в галактиці купа видів здатних на спілкування чи навіть контакт між зорями. Чому ж розпорядники галактичного Зоопарку з нами не спілкуються?

Поясню.

Сформулював цю гіпотезу астроном Джон Болл. Суть в тому, що про існування життя, а можливо навіть цивілізації, на планеті Земля інопланетянам відомо вже якийсь час. Який? Біологічні сигнатури Землі доступні для детекції в певних місцях нашої Галактики вже щонайменше десятки мільйонів років. Зараз в нас існують методи, які на певних планетах в певних умовах можуть дозволити по кривих блиску довести існування нічного освітлення міст (ну принаймні великих, і з якоюсь вірогідністю). Тобто можна спочатку знайти придатні для життя системи. Потім знайти в них планети які придатні життя і перевірити їх біосігнатури. А потім зрозуміти, що на планеті з життям, скоріш за все, є цивілізація. Загалом існує багато інших методів дослідження планет на ознаки присутності цивілізації, не тільки радіохвилі чи астроінженерні об’єкти. Звісно, більшістю методів побачити цивілізацію в Галактиці можна, якщо дослідження веде набагато більш розвинена цивілізація ніж наша і відносно тривалий час. 

Відповідно інопланетяни, якщо вони існують звісно, знають, що в нас тут є аеробне життя, може навіть цивілізація. Бо їм відомі також параметри орбіт, відсутність в нас космологічного розміру негараздів і відповідно вони можуть вважати, що в нас рано чи пізно розвинеться розумна цивілізація. Але в контакт вони з нами не вступають, бо чекають поки ми досягнемо певного рівня розвитку. Якого саме рівня, я вам поясню далі. 

Більш того, в рамках цієї гіпотези розглядають варіант, що загалом вступати в контакт з нерозвиненими цивілізаціями заборонено, на рівні якогось галактичного пакту. Не те щоб за це прилетять миротворці і розвалять контактера до ядра планети, а просто в пристойному суспільстві так не прийнято. 

Всі ці гіпотези потрібні та працюють тільки у випадку, якщо надсвітлові переміщення неможливі. Всі далеко один від одного і просто відправити розвідника і перевірити як нас в там справи складно і дорого. Тому просто чекають поки в нас щось станеться і тоді вже можна контактувати. 

Ми поки що вважаємо, що надсвітлові переміщення неможливі, бо всі проєкти двигунів для переміщень зі швидкістю більшою за швидкість світла не виглядають, як взагалі практично можливі. Принаймні в серійному вигляді. Той жеж двигун на бульбашці Алькубʼєрре навіть в найпростіших своїх рішеннях (майже без використання від’ємної маси\енергії чи там темної матерії або енергії) потребує від космічного корабля все одне оперувати масою (чи енергією) порівняною з Юпітером для побудови навіть не дуже великих кораблів. Я не кажу вже про інші проблеми, які дуже довго та складно описувати. Вартість та складність побудови такого корабля уявили? Відповідно наклєпати розвідників багато складно, їх скільки то є звісно, але відправляють їх туди де вже є певний рівень і гарантія контакту. Інакше ти витратив купу ресурсів та часу, прилетів, а там кембрій і бактерії плавають у первинних океанах. А ти вбухав іноземні мільярди на те, щоб подивитися на простіших та летіти назад. 

Тепер на простому прикладі. 

Уявіть собі, що Земля більша за реальну планету в мільйон разів. А плаваємо ми з такою самою швидкістю як зараз. І відповідно є якісь острови, на яких, як ми знаємо, живуть якісь племена тубільців. Ми там якось їх задетектували і знаємо що вони є. В нас тут свої проблеми – війни, глобальне потепління, економічні кризи. Ну є якісь тубільці, бігають там з списами в шкурах, живуть у лісі і моляться кхалісі. Вийдете ви з ними на контакт? Ну мабуть якісь бажаючи б знайшлися. 

З вашого погляду вони дикуни. Але ж треба визнати, що вони аж в цілій кам’яній добі. З погляду еволюції вони ближчі вам за будь-кого. Прямоходячі. Є друга сигнальна, тобто мова. Є якась культура навіть. Є знаряддя праці, є зброя. Цікаво що в них там в принципі. Подивитись можна. То може хтось би таки відправився? На це в мене є відповідь.

В нас є приклад. І не один. Є навіть цілий термін відповідний – неконтактні народи. Якісь з них неконтактні за власним бажанням. Є ті до яких ми самі не бажаємо наближатися. Є і ті до яких ЗАБОРОНЕНО наближатися на рівні місцевого самоврядування чи навіть урядів. Ага, тобто гіпотеза Зоопарку діє навіть на нас самих, навіть з урахуванням того, що земні океани не є для нас суттєвою перепоною. Ну і розвиненою нашу цивілізацію складно назвати, як і гуманістичною. 

Ось, наприклад, одне з найбільш відомих племен – сентінельці. Строго неконтактні, агресивні. Про те що вони вбивають всіх, хто намагається висадитися на їх острів, відомо вже декілька сотень років, про них навіть писав Конан Дойл. Острів їх достатньо великий – 72 кілометра квадратних. Скільки їх там живе ніхто точно не знає. В них нема сільського господарства (принаймні того, яке можна роздивитися з повітря), скоріш за все вони не вміють видобувати вогонь самостійно. Яка в них мова також не відомо достеменно, хоча є гіпотези. 

Була розроблена програма контактів з ними в 90-х. Але після загибелі декількох людей на інших таких програмах в інших місцях (у Індії вистачає таких тубільців) від контактів вирішили відмовитися. 

Сентінельці вбили двох рибаків, які помилково запливли до них на острів. І вони вбили християнського місіонера, який у 2016 році вирішив проповідувати їм християнство. 

Тому, хоча номінально цей острів частина Індії, на рівні місцевого законодавства встановлена заборона на висадку на острів, а також навіть на перебування в водах навколо нього. Берегова охорона Індії перехоплює всіх охочих потрапити на острів. Рибаків, які привезли місіонера, до речі, посадили. 

Навіть після цунамі в Індійському океані, все що зробила Індія – пересвідчилась що хтось там з сентінельців вижив. Допомогу та гуманітарку здається навіть не скидали. 

Є приклади неконтактних народів навіть не на віддалених островах. В Бразилії нещодавно помер останній представник одного з таких народів. За ним слідкували віддалено. Бразильці також після знищення багатьох тубільців ввели заборону наближатися до таких народів, якщо вони не бажають цього. 

Ну ви зрозуміли, да? Є розвинена цивілізація, чи навіть цивілізації. Вони знають про існування життя на певному острові. Навіть знають, що на острові є розумне життя, якісь там тубільці зі списами, здається агресивні. І що робить цивілізація? Споглядає. Бо коли вона не споглядала, а контактувала окрім трупів нічого не з’являлося. 

Тобто навіть на планеті Земля вистачає випадків, коли ми як розвинена цивілізація (проржав), не бажаємо турбувати тубільців, які там якось по своєму живуть. Їх ресурси нам не потрібні, їх технології не представляють для нас ніякої небезпеки у глобальному сенсі, і загалом окрім фріків чи проповідників, вони нікому просто не потрібні. Хоча й цікаві науковцям. 

Я тут не кажу про те, що ми чекаємо від тих тубільців якогось розвитку. На це їм знадобляться тисячі років (а скоріш за все, вони самостійно не розвинуться ніколи), а через тисячі років хто знає, що буде з нашою розвиненою цивілізацією. Нам просто пофіг, в нас свої проблеми. 

Але Всесвіт більший за нашу планету. Набагато більший. А розвинені цивілізації можуть існувати і тривалий час, згідно з теорією Зоопарку. Бо теорія Зоопарку відкидає теорію Великого Фільтру, який каже, що розвинені цивілізації скоріш за все просто знищують себе, і тому ми нікого не бачимо. Зоопарк каже, що не бачимо, бо вони не бажають вступати з нами в контакт, а відповідно такі цивілізації є, їх багато і вони можуть існувати тривалий час. Набагато більший за існування нашої цивілізації, в сотні чи тисячі разів. Вони можуть почекати ще пару тисяч років, чи навіть мільйон. 

Але якого розвитку від нас чекають інопланетяни? 

Розвиток цивілізації, якій потрібен для контакту, може бути для нас неочевидним. 

Так, так, я в курсі, що згідно з мейнстрімним поглядом ідеалістів на теорію Зоопарку з нами поспілкуються тільки після того як буде створений єдиний земний уряд і ми вирішимо проблеми з голодом, переробкою ресурсів та доступом до необмеженого, з точку зору поточної цивілізації, рівня енергії. Це занадто очевидно, тому навіть ліньки обговорювати. Може й так. 

Є і інші думки на тему і вони здаються мені більш реалістичними. 

Наприклад, що з нами не вступають в контакт заради нас самих. 

І тут багато людей кажуть що ну так, якщо немає єдиного уряду, перспектива контакту може бути сумною. Бо якщо контакт буде лише з однією країною, то ця країна може узурпувати контакт і відсікти від нього інші країни. А може використати контакт для підсилення власної позиції, що призведе до загострення конкуренції, чи навіть війн, можливо і ядерних. Але це знову ж таки занадто очевидно. 

Навіть з єдиним світовим урядом є проблеми, бо ван войс не означає ван полісі. Може у всіх розвинених цивілізацій є поняття математичного рішення всіх проблем біологічних цивілізацій. Тобто побудова певного внутрішньо гармонійного суспільства. Яке може вирішити будь-яку проблему заздалегідь відомим способом. Теорія автоматичного управління для соціальних систем зараз відсутня як наука. Вирішення політичних питань в нас йде може якось не так. Якось так у нас все побудовано, що контакт для нас це загроза, на думку інопланетян. І вони чекають поки ми тут відповідний математичний базис під стале існування підготуємо. 

Але ж в нас негаразди, в нас екологічні проблеми та перспектива ядерної війни, в нас купа проблем, чому інопланетяни не втрутяться, якщо вони такі великі гуманісти? Нехай спасуть нас, дадуть нам технології якісь, пояснять як жити. 

Ну, по-перше, про те що ми в живемо у добу атома, за умов недоступності надсвітлових переміщень, розвинена цивілізація дізнається тільки у випадку, якщо вона ближче до нас за 50 світлових років. В інших випадках вони тільки бачать сигнатури біологічні і теоретично знають, що наша планета придатна для виникнення розумного життя. 

По-друге, згадайте про цунамі в Індійському океані. Чи знищить нас всіх цунамі чи ні, це ще питання. Якось же ми до цього жили, не перше ж цунамі в історії. Так і інопланетяни знають про негаразди, які чекають технологічну цивілізацію під час розвитку. І знають що ми МОЖЕМО їх вирішити. Вони ж вирішили. А ось контакт це щось, що нас точно може вбити (на думку інопланетян). Тому нам не допомагають, як індійці не допомагають тубільцям. І тому не дають технологій, бо ми обов’язково перетворимо їх на зброю. Кому бетон, а кому і укріплення, кому світло, а кому і електрошокер. 

Тому навіть критична ситуація в нас не змусить інопланетян порушити правила теорії Зоопарку. 

Але що ж саме може нас так гарантовано знищити під час контакту, що інопланетяни спокійно ставляться до перспективи, що ми знищимо себе самі? 

Наприклад, зараз багато громадських організацій пропонують заборонити спілкування з неконтактними народами на рівні планети через …хвороби. Для прикладу є плем’я джавара, яке жило десь поряд з сентінельцями. Плем’я вирішило бути відкритим. Не само, а тому що в 1930 стало жертвою етноциду від індійців, а в 1978 році, попри конфлікти з трупами, через їх село побудували дорогу. Тому джавара стали контактними від безвиході. Довелося. 

В результаті контактів з туристами, джавара почали вмирати від невідомих їм хвороб (хоча вони фактично контактували з індійцями і якийсь імунітет мали, але ж туристи зі всього світу), багато з них мають кожні захворювання, розвинулася наркоманія, а само плем’я тепер масово випрошує в туристів їжу, буси, кайф та бухло. Плем’я в результаті відкритості знищило себе само. Відповідно Індія також заборонила і обмежила контакти з тими джавара, хто залишився. Заради самого племені. 

Але ж хворобою може бути будь-що з точки зору космології. По-перше, дійсно біологічні хвороби, якщо в нас хоч більш менш спільна ДНК (або наше ДНК взагалі є універсальною для всього життя). Але ж можуть існувати не відомі нам універсальні проблеми, наприклад скоріш хімічної, ніж біологічної природи, однаково небезпечні для будь-якого життя в принципі. Щось типу описаного в книзі Майкла Крайтона «Штаму Андромеда» - якась кристалічна форма життя (але вона не більш схожа на життя ніж вірус), яка може розмножуватися під впливом радіації чи світла. І якщо ця шляпа під час контакту до нас потрапить, то нам глина. 

Загалом в такому випадку від нас чекають не колонізації Марсу, всім пофіг, хоч Плутон колонізуйте, хоч сусідні системи. А чекають від нас, наприклад, створення штучної імунної системи. Як такої, що гарантує наше виживання під впливом навіть невідомих людству бактерій та вірусів. І вже коли ми її створимо, нам можуть передати специфікації до створення імунної системи від СПРАВЖНІХ на думку інопланетян проблем. І ми хоча б зрозуміємо, що нам треба зробити, аби не померти під час контакту. 

Але тут виникає питання. Якщо контакт віддалений, тобто просто спілкування, то чим нам може загрожувати інопланетний вірус? Ми ж фізично не контактуємо? І як ті інопланетяни з відстані в десятки світлових років визначають, що ми вже створили якусь там штучну імунну систему? 

А тут можна подивитись ширше. 

Якщо подивитися на це в розрізі інформаційних систем, то треба, щоб ми побудували у себе систему інформаційного захисту від ШІ чи якихось комп’ютерних вірусів. Тут спрощено, але сподіваюсь ви зрозуміли про що мова. Бо такі речі як раз зможуть атакувати нас через системи контакту. І якщо ми не готові, то під час контакту нашу інфосферу спалить щось, що для цивілізації інопланетян давно не є проблемою, а для нас є. Тому відповідно з нами ніхто контактувати не буде, поки не побачить з нашої сторони контакту якийсь файрвол. Це дуже схоже на ідею, яку описував у себе Вернор Вінж, де надприродні інтелекти були здатні захопити розвинене суспільство навіть віддалено, якщо не захищатися певним чином.

Насправді мої думки про те, чого чекають інопланетяни то просто думки і навряд чи вони вірні. Я лише хотів вказати, що ми навіть теоретично не уявляємо чого від нас чекають, якщо теорія Зоопарку вірна. 

Може штучної імунної системи. Може розвиненої інформаційної безпеки. Може глобального єдиного розуму. Може відмови від експансії в космосі. А може навпаки – колонізації планет чи систем. Може надсвітлових систем передач інформації. Може до нас вже відправили якийсь софон, але ми його навіть побачити не можемо. Може чекають нашої соціальної еволюції та інженерії. Може якоїсь конкретної технології, яку нам так само складно уявити, як тубільцям радіо. А може банального космічного ліфту. Може свідомої відмови від чогось що їм здається канібалізмом. Може всі розвинені цивілізації спілкуються в якомусь іншому вимірі і коли ми туди потрапимо нас привітають, всім цьомки в цьому чаті. 

Може всі розвинені цивілізації це вже ШІ (чи симбіоз з ним материнської біологічної цивілізації) і вони чекають, коли наш ШІ вирішить власні проблеми з біологічними істотами, з якими у всесвіті взагалі ніхто не спілкується. І всі просто чекають коли наш ШІ вийде на зв’язок з братами по розуму для розмов про щось чого ми взагалі не осягаємо. Може вони чекають поки ми проживемо якийсь строк без навіть єдиного умисного вбивства, бо для них це варварство. Все що завгодно. 

А до того моменту ми в карантині. І к нам свідомо нікого не пускають. 

На нас дивляться, але спілкуватися з нами не хочуть. Не тому що ми вбиваємо проповідників, рибаків чи один одного. Рота морпіхів би швидко всіх постріляла і рота в інопланетян є. Якщо б бажали, то б зробили. Не бажають. Тому що контакт скоріш за все вб’є нас всіх. Чи призведе до таких втрат в нашій цивілізації, від яких ми вже не оговтаємося, як джавара. І доведеться знову нікого до нас не пускати. 

Проблема теорії Темного Лісу саме в тому, що вона здається аксіоматично невірною. Постульований як передвісник неминучого конфлікту цивілізацій в Темному Лісі технологічний вибух та прискорення технологічного розвитку, як раз і є запереченням для можливості конфлікту. Ті цивілізації, які «вибухнули», вже так далеко попереду, що ми не можемо їм загрожувати, навіть теоретично, ще дуже і дуже тривалий час, а може і ніколи не зможемо загрожувати. Бо вони завжди будуть на великий крок попереду, а можливо і не один. Ми для них не проблема, ніяка не загроза, контакту нема не тому, що вони бояться за себе, а тому що бояться за нас. 

Простий приклад. 

Ну от уявіть собі що тубільці прям переплигнули з кам’яної доби у майбутнє, і не просто там замінили собі кам’яні наконечники списів на залізні. А прям винайшли порох та вогнепальну зброю. А також побудували корабель з вітрилами, який здатний плавати в океані. І встановили на нього справжню гармату, як фільмах про піратів. Чи навіть дві гармати, чи десять. Майже неможливий для тубільців технологічний ривок, але уявимо що в них якось вийшло. В них там народилися генії і за допомогою вкрадених у індійців зразків зброї та кораблів вони почали науково-технічну революцію. 

Ну і що будуть такі тубільці становити загрозу не для окремого індуса-рибака, а для Індії загалом? Та не будуть звісно, бо навіть скільки б вони там не побудували лоханок з дульнозарядними гарматами, за Індією мільярд населення та розвинена економіка. І це тільки Індія, а це ж не єдина країна у світі. І не найпотужніша. Звісно після такого ривку з тубільцями вийдуть на контакт. Може в ООН позвуть навіть. 

Але скидати на них ядерну бомбу, як в Темному Лісі, ніхто не буде. І бомбардувати ніхто не буде, навіть якщо вони почнуть нападати на судна в морі. Їх лоханкі просто візьмуть на абордаж за допомогою снодійного газу і кінцева. Чи потоплять тараном. Бо навіть Індія настільки попереду тубільців, що це просто смішно. Тому і смішна теорія Темного Лісу і науковості в ній нема. 

От що б отримала Індія розбомбивши тубільців ядерною зброєю? Що отримує розвинена комічна цивілізація від знищення тих, хто там якийсь технологічний ривок робить?

 Померлі тубільці, зниклі невідомі мови та культури, велика втрата для Всесвіту. Бо тільки життя у Всесвіті може створювати щось поза межами фізичних законів, які розвиненим цивілізаціям вже відомі до самої теоретичної можливості пізнання Всесвіту. Під час технологічного вибуху вони вже все дізналися про Всесвіт, все про те, що може бути зброєю і все це для них не проблема. Вони попереду нас настільки, що в них сотні колонізованих планет і свої проблеми такого рівня, що наша можлива агресія не викличе в них нічого окрім сміху. Їх цікавить наше життя, наші звички, наша мова чи мови та наша культура. Якщо ми взагалі комусь цікаві. 

У випадку контакту, до якого ми не готові, все це може зникнути під час контакту. І нас там таких тубільців, навіть у Галактиці так багато, що відправляти конкретно до нас контактерів ніхто не буде. Вже відправляли до інших і погано скінчилося, як і у нас з тубільцями. Тому і нема радіопередач, вони або заборонені, щоб ми не дізналися чогось поганого, чи вони нам не доступні, як не доступний тубільцям нормальний радіоприймач. 

Відповідно теорія Зоопарку достатньо логічно відповідає на питання, чому з нами ніхто не виходить на контакт. А причин чому ми не бачимо результати діяльності розвинених цивілізацій у Галактиці може бути багато. Хто сказав, що ми здатні то побачити взагалі? Ну так я приводив приклад пошуку нічного освітлення міст, але з нашими технологіями там такий рівень похибки, що нам треба у сотню раз більше обчислювальних можливостей та у тисячу раз більше та кращих спостерігань, щоб точно про щось сказати. Потрібен час та бабки, а їх на науку виділяють не так вже й багато. 

Теорія Зоопарку, на відміну від теорії Темного Лісу, знаходить підтвердження і в нашій власній практиці. От як тільки стали більш-менш розвиненими, так і перестали знищувати тубільців. Раніше бувало, так, але ми зробили висновки і до них більше не ліземо. Ну принаймні до деяких. Знищуємо тільки схожих на нас розвитком. А тубільців тепер якось там намагаємося не чіпати. І тим більше ми не знищуємо тубільців ядерними вибухами, бо вони можуть розвинутися. Чи не знищуємо СИСТЕМНО всіх макак чи там дельфінів, бо вони ж можуть еволюціонувати. Таке в голову нікому не прийде. Просто так звісно знищуємо, таке буває, але ж не на рівні державної політики навіть самої поїхавшої країни. Одна країна знищувала певні біологічні види розвинених істот на рівні держполітики, це Китай, який знищував горобців. Тому китаєць про Темний Ліс мабуть і написав.

 В результаті знищення горобців в Китаї стався голод, після якого вмерло від 10 до 30 мільйонів людей, бо розплодилася гусінь та саранча. Повчально, чи не так?

 Корочі, інопланетяни, якщо десь там і є, і навіть є достатньо агресивними, на нас не звертають уваги, бо їм нас просто пофіг. Індуси можуть міситися з пакістанцями чи китайцями, можуть кинуть на них ядерну бомбу навіть, але до тубільців їм особливо справи нема, навіть роту солдат не відправлять. Якщо будуть прокладати трасу повз нас, може і познайомляться. Або зітруть нас як у Автостопом по Галактиці. А до того їм на нас класти тупо, ну або вони про нас піклуються по-своєму. Як підростемо, так і поспілкуються.

 Може десь там в системі Альфи Центавра на нас чекає «радіоприймач» на квантовій заплутаності з запискою «велкам ту зе клаб, для контакту нажміть на фіолетову кнопку». І ось правила Всесвіту вам, постарайтеся їх не порушувати. Наприклад, у системі Вега на сьомій планеті є цивілізація, десь на стадії кам’яної доби була, коли ми закладали для вас записку, туди не літайте будь ласка, в нас так не прийнято. А на Дзеті Сітки живуть Чужі, розуму в них нема, і кораблів відповідно теж, тому не лізьте до них, будь ласка, також. Бо якщо до них полізти, то буде небезпечно пздць, відкладуть у вас яйця, не треба їх чіпати бо потрапите всією цивілізацією знову на карантин. А на Солярісі біохімічний ШІ розміром з планетарний океан, можете подосліджувати його, але він якийсь дивний, ми нічого не зрозуміли, може у вас вийде.

 І шо ми? Ну не полетимо звісно на ту Вегу, нафіг вона здалася. Летіти туди срака репне, тому будемо просто споглядати за ними, а самі будемо (сподіваюсь) вирішувати власні проблеми. А у розвиненої цивілізації будемо питати поряд з чиєю ми там юрисдикцією знаходимося, де які кордони, чи можна тут ділянку для ветеранів виділити якусь під забудову, хто тут у Галактиці головний по порядку, кому там скарги якщо що писати і чи є якісь субсидії для цивілізацій, що розвиваються. Бо ну якщо такі правила, то треба спочатку розібратися, що буде за їх порушення (може тільки занепокоєння велике), а вже потім вирішимо чи будемо бикувати, чи ні. Може і не треба бикувати загалом, а можна просто жити, галактика то величезна і нахій нікому не потрібна. А нам ще коллайдер будувати по орбіті поясу Койпера, щоб дізнатися що всередині кварка, а нього грошей треба пздць. Корочі, є чим зайнятися, замість гасати по Галактиці і комусь, а тим більше якимось тубільцям, роздавати люлєй во славу демократії, чи що в нас там буде в той час. 

Якось так. Звучить логічно в принципі, але це не означає, що гіпотеза то факт. І навіть не означає, що ми в безпеці. Бо ми можемо зустріти першою не розвинену цивілізацію, а десь таких самих тубільців, як і ми. Їм, як і нам, на галактичні правила буде побоку, спис у живіт, провернув і далі за схемою. 

Загалом критика гіпотези Зоопарку зосереджується саме на таких моментах. Надсвітлові переміщення недоступні, тому флоти космічних миротворців і борців за права тубільців не прилетять бомбити тих, хто все одно контактує з тубільцями, чи знищує їх. Бо ну дорого, складно, також варварство, давайте без ескалації і ось це все. Не дуже зрозуміло на чому може триматися такий пакт протягом мільйонів років на таких-то відстанях? Що роблять розвинені цивілізації з агресивними порушниками, які, наприклад, можуть діяти в парадигмі Темного Лісу? Що станеться, якщо цивілізації конче потрібно колонізувати певну планету чи систему через біологічні чи релігійні чинники, і вони просто ігнорують правила Зоопарку? Чи буде агресивним вважатися акт, наприклад, колонізації нашого Марсу інопланетянами, бо в них на власній планеті\системі торба і Марс їм окей? Що буде більш важливим – врятувати іншу цивілізацію від загибелі, чи нашу від проблем контакту? Що роблять з окремими представниками інопланетного суспільства у випадку контакту приватних осіб та груп, які незалежні від урядів своїх цивілізацій? Ну якісь там пірати, чи корпорації, чи космічні наркоторговці, релігійні ордени або ще хтось? Виходить що розвинені цивілізації повинні бути дуже монолітні, а це якось не збігається зі свободою волі та великим гуманізмом. 

Також є питання, а якщо розвинені цивілізації об’єднані в якісь союзи і активно конкурують між собою? Чому відсутність контактів в такому випадку повинна бути правилом для кожного з таких союзів? Навпаки, знайти експансивну цивілізацію, зробити її союзником (чи завади опонентам зробити її своїм союзником), було б також дуже логічним. Відповідно було б прогресорство, пропаганда, як у країнах Третього світу під час Холодної Війни. Звісно, тубільці і тут нікому не потрібні, а от якихось гуркхів можуть і взяти у імперську армію.

 На ці питання теорія Зоопарку відповідає, що розвинені цивілізація мають настільки великі можливості та оперують такою потужністю, що можуть без проблем пацифікувати агресивні цивілізації чи окремих агресивних представників. А це знову ж таки вже не такий рай та пастораль, як гуманістичний галактичний пакт розвинених. 

Тому гіпотеза Зоопарку це лише гіпотеза. Логічний принцип, типу як Принцип Коперника. Може, правда. Може, ні. Дещо пояснює. Дещо не пояснює. Звучить логічно, але як там насправді – хто знає. 

Що треба робити людству, якщо гіпотеза Зоопарку вірна в тому чи іншому вигляді? Те що ми робимо і зараз, бо теорія Зоопарку, як раз і каже, що розвиток і проблеми кожної окремої цивілізації, то питання кожної окремої цивілізації. Всі проблеми, які нас чекають можна вирішити, якщо вирішувати саме проблеми, а не вбивати один одного за допомогою все більш технологічних списів. Нам ніхто, скоріш за все, не допоможе, але і карати за розвиток чи спроби контакту, скоріш за все, не будуть. Скоріш за все. Списи також треба мати, бо хз кого ми там зустрінемо і чому правила в Галактиці саме такі. 

Тому треба зосередитися на тому аби самим навчитися видобувати вогонь і треба зосередитися на побудові суспільства, яке вміє вирішувати власні проблеми та забезпечувати технологічний процес. 

З цим в нас, як ви самі бачите, поки що не дуже складається. Ми все більше по списам.