Російська нафта нарешті потрапила під ефективні санкції - Bloomberg

Російська нафта нарешті потрапила під ефективні санкції - Bloomberg

У шестерні російської машини з експорту нафти, яка фактично фінансує війну в Україні, нарешті потрапив "пісок". Індійські нафтопереробні компанії — другі за величиною клієнти Москви після лютого 2022 року — більше не прийматимуть танкери, які належать державному ПАТ «Совкомфлот» через ризик, пов'язаний із санкціями. А саме вони забезпечують логістику.

▪️З початку жовтня США посилили обмеження щодо всього флоту танкерів, які перевозять російську нафту. За даними аналітичної компанії Kpler, з того часу десятки танкерів, які потрапили під санкції, простоюють, а в океанах без діла плаває більше барелів російського палива, ніж будь-коли з 2017 року. Також танкер, які попали під санкції не можуть вже перевозити навіть не російську нафту, а їх рахунки арештовані. Це демотивує інших приймати участь у транспортуванні російської нафти, щоб не підпасти під такі ж санкції.

▪️ У сукупності ці кроки можуть призвести до поступового скорочення доходів Росії від продажу нафти, що є ключовою метою політики США та їхніх союзників. Хоча на даному етапі різкого скорочення постачання не передбачається, питання в тому, наскільки далеко західні регулятори зайдуть у закручуванні гайок. І все говорить про те, що в Адміністрації Білого дома готові на максимум.

 ▪️З жовтня США включили до списку 40 російських нафтових танкерів. Чотири з судів, що нещодавно потрапили під санкції, продовжують здійснювати поставки, але жоден танкер, який потрапив під санкції, не взяв вантаж з моменту його включення до списку Мінфіну США.

 ▪️ «Притягнення «Совкомфлоту» до відповідальності є значним посиленням санкцій США проти Росії… Це не вирішить проблему обходу, але призведе до зростання вартості перевезень та зниження цін на російську нафту», — вважає старший науковий співробітник відділу Східної Європи та Євразії Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге.

 ▪️ «У Вашингтона, як і раніше, є потужні інструменти, щоб завдати шкоди російському експорту нафти, але він використовує їх з обережністю, побоюючись стрибка цін на рік виборів», — каже Клюге.