Голова РНК Трампа включив Україну до списку супротивників США

Голова РНК Трампа включив Україну до списку супротивників США

Майкл Вітлі, обраний Дональдом Трампом голова Республіканського національного комітету (РНК), включив Україну до списку "агресивних" супротивників Сполучених Штатів у програмі "Недільні ранкові ф'ючерси" на телеканалі Fox News.

"Бездарне лідерство Джо Байдена показало Китаю, Україні, Ірану, що вони можуть почуватися вільно і бути набагато агресивнішими на світовому фронті, аж до того, що навіть спробують втрутитися в наші вибори тут", - сказав Уотлі в неділю ведучій Марії Бартіромо.

Вітлі, який раніше очолював Республіканську партію Північної Кароліни, був обраний головою РНК у березні і зараз працює разом зі співголовою Ларою Трамп, невісткою колишнього президента.

Уотлі виступає за "чесність виборів", як і Трамп після програшу колишнього президента на виборах 2020 року президенту Джо Байдену. Трамп продовжує стверджувати, що вибори 2020 року були вкрадені у нього за допомогою широкомасштабних фальсифікацій, незважаючи на те, що немає жодних доказів такого втручання.

Трамп, ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії на виборах 2024 року, ймовірно, знову зустрінеться з Байденом, чинним президентом від Демократичної партії, у листопаді за підтримки Республіканського національного комітету (РНК).

"Я думаю, що зараз ми бачимо, що ці вибори дійсно мають велике значення для національної безпеки... коли Америка слабка, світ стає набагато небезпечнішим місцем", - сказав Уотлі про майбутні вибори в неділю.

Він також звинуватив Байдена в тому, що той показав таким країнам, як Україна, що вони можуть втручатися у вибори в США, незважаючи на те, що немає жодних доказів, які б підтверджували його твердження. Тим часом Україна з лютого 2022 року веде війну проти російської агресії.

Минуло більше двох років відтоді, як президент Росії Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в східноєвропейську країну. Байден був сильним союзником президента України Володимира Зеленського протягом усього конфлікту і продовжує тиснути на Конгрес, щоб той надав більше допомоги зруйнованій війною країні, в той час як деякі законодавці-республіканці виступають проти додаткового фінансування.

Newsweek звернувся до Білого дому електронною поштою, а до РНК - через онлайн-форму для отримання коментарів.

Тим часом розслідування, проведене спеціальним радником Міністерства юстиції США Робертом Мюллером, показало, що Росія намагалася допомогти Трампу виграти президентські вибори під час його успішної кампанії у 2016 році, однак передвиборчий штаб Трампа не вступав у змову з Москвою.

Згідно з висновками Мюллера, які були оприлюднені в березні 2019 року у відомій доповіді Мюллера, "хоча розслідування встановило, що російський уряд вважав, що отримає вигоду від президентства Трампа, і працював над забезпеченням цього результату, і що кампанія очікувала, що отримає електоральну вигоду від інформації, викраденої та оприлюдненої завдяки російським зусиллям, розслідування не встановило, що члени кампанії Трампа вступали у змову або координували свої дії з російським урядом у його діяльності щодо втручання у вибори".

Росія заперечила звинувачення у втручанні у вибори, а Трамп назвав звіт Мюллера "повним і цілковитим виправданням".

Відеозапис інтерв'ю Уотлі опублікував на X, колишньому Twitter, журналіст Аарон Рупар, який заявив, що голова РНК "говорить про тихе голосно", зображуючи Україну як супротивника.

У відповідь на допис Рупара користувач X @TrumpsTaxes написав: "Господи. Перераховуючи головних ворогів Америки, голова РНК Уотлі "включає" Україну (разом з Іраном і Китаєм) і "оминає" Росію. Вся Республіканська партія настільки глибоко в кишені Путіна, що це лякає".

Інший користувач X, Метью Спіра, написав: "Вони вже навіть не вдають, що не повністю повторюють російську пропаганду".

Нещодавно представник Майкл Маккол, республіканець з Техасу, який очолює Комітет у закордонних справах Палати представників, сказав: "Я думаю, що російська пропаганда, на жаль, проникла в Сполучені Штати, і вона інфікувала значну частину електорату моєї партії".

Коли Джейк Таппер запитав представника Майка Тернера, республіканця від штату Огайо, який очолює Комітет Палати представників з питань розвідки, чи погоджується він із заявою Маккоула в недільній програмі CNN "Про становище в країні", той відповів: "Це правда: "Це абсолютна правда".

До загальних виборів залишилося лише сім місяців, і кампанії Трампа і Байдена готуються до реваншу.

Минулого місяця Байден зібрав 25 мільйонів доларів на благодійному вечорі в Нью-Йорку разом з колишніми президентами-демократами Бараком Обамою і Біллом Клінтоном. Тим часом кампанія Трампа повідомила, що суботній благодійний обід колишнього президента в Палм-Біч, штат Флорида, зібрав понад 50,5 мільйона доларів.