"Головний урок історії полягає в тому, що історія нікого нічому не навчила" - Павло Вернівский

"Головний урок історії полягає в тому, що історія нікого нічому не навчила" - Павло Вернівский

Не знаю справжнього автора цитати, бо її приписують багатьом відомим людям, але я з нею повністю згоден.

І, на мій погляд, однією з причин небажання та невміння вчитись на уроках історії це відсутність абсолютно ідентичного досвіду в минулому і досить прямолінійна логіка в пошуках зв’язків.

 Ну наприклад. В останньому пості я написав думку Ллойд Джорджа про кулемети. І певна частина моїх читачів чомусь проводять лінійні паралелі з сьогоденням, думаючи що я пропоную збільшити кількість кулеметників.

Хоча насправді, особисто для мене суть думки Ллойд Джорджа полягає зовсім в іншому. Як забезпечити перевагу за рахунок технологій. І в той час саме кулемети були одним з таких інструментів переваги. Підкреслюю - одним з багатьох! Окрім кулеметів також було багато іншої зброі, як міномети, які з’явились в той час. Або інновація Першої світової як польві гаубиці, які до того використовувались лише для штурму фортець.

Знову ж таки, для розуміння ролі технологічної переваги, то треба спробувати знайти відповідь: Як така маленька країна як Великобританія в зеніті своєї могутності змогла створити найбільшу в світі імперію? За рахунок технологічної переваги у зброі. Вони створили найпотужніший флот. А для сухопутних операцій використовувавши такі технологічні новинки, як кулемети та шрапнельні гармати. І завдяки цій технологічній зброі вони перемагали армії, які були в десятки разів більші за їхню власну. В битві при Омдурмані, 25 тис армія генерала Кітченера розгромила 100 тис військо суданського правителя. За рахунок технологічної переваги у зброі - наявності тих же кулеметів.

Тільки знову ж таки. Ніхто не каже що нам треба створювати такий самий флот. Чи штампувати кулемети. Ні. Це лінійна логіка.

Для адекватного використання історичного досвіду треба проявляти гнучкість розуму. І розуміти різницю між підходами для вирішення проблеми та інструментами.

Бо незважаючи на те, що пройшли сторіччя, підхід не змінився досі. Якщо у вас немає переваги у кількості живої сили, то цю перевагу треба забезпечувати за рахунок технологічної переваги. Колись для забезпечені цієї переваги використовувались одні інструменти, а зараз інші. Хоча ті ж самі кулемети, міномети, артилерія використовуються і зараз. З єдиною поправкою, що ця зброя була суттєво удосконалена.