Головнокомандувач ЗСУ: Змінився план війни

Головнокомандувач ЗСУ: Змінився план війни

Автопереклад авторської колонки Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine Валерій Залужний для CNN International.

Від редакції: Валерій Залужний обіймає посаду Головнокомандувача Збройних сил України з 2021 року. Ця стаття була написана перед очікуваним оголошенням про його звільнення. Погляди, висловлені в цьому коментарі, є його власними.

CNN :Друга світова війна закінчилася майже 80 років тому, але її спадщина у визначенні стратегічного бачення війни зберігається донині.

Незалежно від того, які значні досягнення були в галузі авіації, ракетних технологій та космічних активів, наприклад, концепція перемоги залишається незмінною: знищити ворога та захопити або звільнити територію.

І все ж, кожна війна унікальна.

І немає більшого виклику, що стоїть перед військовим командиром, на мій погляд, ніж розуміння - вчасно - того, як кожна війна формується по-різному.

По-перше, технологічним прогресом, який визначає розвиток зброї та обладнання.

І, по-друге, політичними умовами вдома та за кордоном, а також економічним середовищем.

Перемога потребує унікальної стратегії і дотримується унікальної логіки.

На даний момент добре відомо, що центральним рушієм цієї війни є розробка безпілотних систем озброєння.

Вони розширюються потужними темпами, а сфера їх застосування стає все ширшою.

Найважливіше те, що саме ці безпілотні системи - такі як безпілотники - разом з іншими видами передової зброї забезпечують найкращий спосіб для України уникнути втягування в позиційну війну, де ми не маємо переваги.

Але хоча оволодіння такими технологіями є ключовим, це не єдиний фактор, що впливає на поточну стратегію.

Ми повинні боротися зі зменшенням військової підтримки з боку ключових союзників, що збігається з їхньою власною політичною напруженістю.

Запаси у наших партнерів ракет, перехоплювачів протиповітряної оборони та боєприпасів для артилерії виснажуються через інтенсивність бойових дій в Україні, а також через глобальну нестачу компонентів.

Росія, беручи до уваги, як події на Близькому Сході відвернули міжнародну увагу, може прагнути спровокувати подальші конфлікти в інших місцях.

Слабкість режиму міжнародних санкцій означає, що Росія, у партнерстві з деякими іншими, все ще може розгорнути свій військово-промисловий комплекс у гонитві за війною на виснаження проти нас.

Ми повинні визнати значну перевагу, якою користується ворог у мобілізації людських ресурсів, і те, як це порівнюється з нездатністю державних установ в Україні покращити мобілізацію до наших збройних сил без використання непопулярних заходів.

Нарешті, ми маємо проблеми з недосконалістю нормативної бази в нашій країні, а також частковою монополізацією оборонної промисловості. Це призводить до вузьких місць у виробництві - наприклад, у боєприпасах - що ще більше поглиблює залежність України від своїх союзників щодо поставок.

Наш бойовий досвід, особливо з 2022 року, унікальний - але в інтересах перемоги ми повинні постійно знаходити нові шляхи та нові можливості, щоб допомогти нам отримати перевагу над ворогом.

Можливо, пріоритетом номер один тут є оволодіння цілим арсеналом (відносно) дешевих, сучасних та високоефективних, безпілотних транспортних засобів та інших технологічних засобів.

Вже такі засоби дозволяють командирам стежити за ситуацією на полі бою в режимі реального часу, вдень і вночі, і в будь-яких погодних умовах.

Але не тільки це.

Вони забезпечують розвідку в режимі реального часу, що дозволяє регулювати вогонь цілодобово, без паузи - даючи нам можливість завдавати високоточних ударів по ворожих цілях на передніх позиціях і в глибині.

Коротше кажучи, це означає не що інше, як оптовий редизайн бойових операцій - і відмова від застарілого, стереотипного мислення.

Нові операції можуть включати створення цифрового поля, радіоелектронне управління середовищем або комбіновану операцію з використанням атакуючих безпілотників та кіберактивів.

Такі операції будуть координуватися та проводитися за єдиною концепцією та планом.

Що важливо, у фокусі мають бути не лише виключно бойові дії.

Необхідно прагнути зменшити економічні можливості ворога, або ізолювати, або виснажувати його.

Атакувальні операції можуть мати психологічні цілі.

Тим не менш, на даний момент пріоритетом залишається поліпшення ситуації на полі бою.

І тут технології можуть похвалитися безперечною перевагою над традиціями.

Віддалений контроль над цими засобами означає менше солдатів, які зазнають шкоди, тим самим зменшуючи рівень людських втрат.

Це дає можливість зменшити (хоча, звичайно, не усунути) залежність від важкої техніки в бойових завданнях і поліпшити загальне ведення бойових дій.

І це відкриває можливість нанесення раптових масових ударів по об'єктах критичної інфраструктури та вузлах зв'язку без використання дорогих ракет або пілотованих літаків.

Подальші переваги з часом стануть очевидними, хоча, звичайно, ворог весь час буде шукати способи захисту від таких операцій, щоб захопити або повернути ініціативу.

Отже, оборонні системи теж потребують постійного вдосконалення, як і контрзаходи, спрямовані на використання нових технологій ворогом.

Виклик для наших збройних сил не можна недооцінювати.

Це створення абсолютно нової державної системи технологічного переозброєння.

Беручи все до уваги на даний момент, ми вважаємо, що створення такої системи можна досягти за п'ять місяців.

Наші партнери мають аналогічну думку.

Цей час буде витрачено на створення відповідної організаційної структури, заповнення та оснащення посад, забезпечення навчання та підтримки, побудова допоміжної інфраструктури та логістики та розробка доктринальної структури.

На закінчення, у 2024 році ми повинні зосередити наші основні зусилля на трьох сферах.

Створення системи для забезпечення наших збройних сил високотехнологічною зброєю.

Представляємо нову філософію підготовки та ведення воєнних дій, яка враховує обмеження засобів та те, як вони можуть бути застосовані з максимальною ефективністю.

І освоєння нових бойових можливостей якомога швидше.

Ми вже володіємо можливостями знищити ворога та забезпечити існування державності.

Наша мета повинна полягати в тому, щоб вловити момент - максимізувати наше накопичення новітніх бойових можливостей, що дозволить нам виділити менше ресурсів, щоб завдати максимальної шкоди ворогу, покласти край агресії та захистити Україну від неї в майбутньому.