Харківські підприємства бунтують проти мобілізації

Харківські підприємства бунтують – армія забирає кваліфіковані і часто незамінні кадри. Так, на заводі "Електроважмаш" за рік проведення АТО мобілізували п'ятдесят працівників, ще тисячі вручили повістки.

Попри проблеми, державні замовлення на електротурбіни завод все ж виконує. Для цього робітники ішачать понаднормово. Проте чи довго важливе виробництво зможе працювати в такому режимі – невідомо.

У мене є, які вже пішли, і конструктори, і випробувачі електричних машин, ті необхідні позиції, які зараз я не можу організувати ні у двох, ні у тризмінному режимі, вони необхідні для циклу виробництва,— пояснює начальник цеху №20 заводу "Електроважмаш".

Порожніють цехи і через масові звільнення. Люди кидають роботу, адже без неї легше сховатися від військомату. За останній рік з "Електроважмашу" пішло 900 людей, а це п'ята частина усього колективу. У спілці підприємців кажуть, подібна ситуація й на інших заводах області.

У комісаріатах на докори підприємців відповідають – бронюйте спеціалістів через міжвідомчу комісію. Посади, що підлягають броні, в законі прописані. Інша справа, за мирний час така практика забулася.

В законі все чітко прописано, кого призивать, кого – ні. Але якщо ми так будемо розсуждати, то вийде така ситуація, що взагалі кожна людина потрібна своїм дітям, кожна людина потрібна заводу, підприємству, хто тоді піде захищати країну,– обурюється заступник військового комісара області.

Зараз перед харківськими підприємствами нависла загроза невиконання планів. Аби цього не сталося, кажуть їхні керівники, треба змінити закон про часткову мобілізацію. У ньому має бути прописано, яку саме частину колективу завод може бронювати, аби не перейматися, що цих людей заберуть до армії.

Джерело: http://24tv.ua/