"Хроніки пікіруючої субмарини" - частина 2" - Гліб Бабіч

"Хроніки пікіруючої субмарини" - частина 2" - Гліб Бабіч

За тріском обшивки, що прогиналася від нештатної глибини - не всі розчули кашель. Це кашляв замполіт, який нещодавно повернувся з турпоїздки.

Дивним чином вдалося викинути на поверхню антену, і послухати, як з цим справляються на інших кораблях. Виявилося - так. Проблема існує.
Після чого, хоч і дуже повільно, човен все ж таки піднявся на поверхню. І хтось із помічників капітана, негайно продав половину запасів ліків команді італійського крейсера. Італійці посміхалися, і говорили «Gracias!», Що в перекладі, мабуть, означало «Давай ще!»
Але тут почали кашляти помічники капітана, і всі зрозуміли що справи кепські.

На кораблі ввели карантин. Правда, відповідну інструкцію прочитати було нікому. Тому просто задраїли люки всіх відсіків. Тепер ніхто нікуди не міг потрапити. У тому числі команда до за бойовим розрахунком - акумуляторники до акумуляторів, штурмани до карт, акустики до апаратів, механіки до двигунів, а всі разом - на камбуз, щоб якось поїсти.
Тільки торпедисти, що забарикадувалися в торпедному відсіку - продовжували утримувати ворожу субмарину на відстані.

Ні, люки, звичайно, тихенько відкривали, і з відсіку в відсік ходили, тому, що хочеться. Але ніхто, природно, не працював - тому, що за це можна було залишитися без грошей, або взагалі потрапити на гауптвахту.

Медичний відсік в паніці доповів, що кудись подівся весь аварійний запас медикаментів. На борту всього один термометр, а дезінфікуючий розчин, мабуть помилково-випили.
З одним термометром доктор спробував з'ясувати ситуацію із хворобою, і скласти хоч якийсь звіт для капітана. Але люки були закриті, а капітан по зв'язку прочитав лекцію про лікування самоізоляцією. А потім взагалі вирішили міряти температуру вибірково. Для оптимізму і поліпшення статистики. Доктор запросив допомогу. Йому передали привіт, невиразно пообіцяли заохочення, і відключилися назовсім.

З західного курсу прибула рятувальна команда. Пропонувала різну допомогу, включаючи грошей на пожерти і медикаменти.
Рятувальників радо зустріли,сказали, що допомога дуже потрібна - але це не точно. І без будь-яких умов. Набрехали сім мішків гречаної вовни, запропонували зіграти в наперстки і поправки. Після чого здивовані рятувальники пішли геть.

Капітан то вибухав слізними, але панічними умовляннями, то сипав оптимізмом, і розповідав про рятівні заходи. З динаміків лунали приголомшливі історії, як сота шлюпка йде за медикаментами і допомогою, яку ось-ось роздадуть. Допомогу ніяк не роздавали. Проте, все це можна було купити у каптерщика. Правда, ціна дуже кусалася.

Стара команда, лаялася стародавніми морськими лайками, і безкоштовно розносила по кубрикам запаси продуктів, і ліки з особистих аптечок. Їх звинувачували в піарі та баригуванні. Але продукти і медикаменти брали і гордо вживали.
У відсіках давились галетами, гречкою і тушняком - всім, що приносили, і чим встигли за звичкою запастися. Однак, дуже хотілося чогось свіжого. Хоча б борщу. Але камбуз, як і раніше, був наглухо закритий.
Все б нічого, але з вентиляції чітко тхнуло цим самим борщем і смаженою куркою.
Кок, який пробрався по вентиляції, виявив, що в командирському салоні бадьоро жеруть свіженьке. А готує їм один з помічників капітана - колишній торговець велюром, і кухар за сумісництвом.
На кораблі мало не виник бунт, очолюваний днювальними по кубрикам. Вони було почали всім все дозволяти, і все ділити. Але виявилося, що всі і так не виконують заборон, а ділити, власне, вже немає чого.

Оскільки чергове занурення плавно перейшло в пікірування, капітан запевнив, що тепер точно буде все в порядку. Правда, доведеться затягнути паски. Але на паски всім дадуть грошей. В борг. А хто не може затягнути туго –тому допоможе боцманська команда.
І взагалі є план виходу з входу. Як тільки буде досягнуто ...

Гучний удар сповістив про те, що досягнуто дно. Це був вже не перший раз. Але цього разу був значно потужнішим.
Капітан по гучному зв'язку голосно посміхався, і пояснював, що це і є план. І що дно - це проміжна зупинка. Ще трохи роботи гвинтами, і субмарина на пузі доповзе до западини, в яку вже пірне так пірне.

Промова була приглушена шипінням трубопроводів що лопаються, дзвоном стріляючих гайок і заклепок, і звуком, схожим на шум води, що проривається у корпус.
Капітан захоплено закричав - «Ось бачите!», Після чого нарешті накрився гучний зв'язок.

На ворожої субмарині загнали в апарат чергову торпеду, але почали припускати, що ми впораємося самі.

Народ вийшов з кубриків, і за звичкою почав боротися за живучість корабля.
Заткнувши діри і заглушивши труби вони не складали інструменти назад. Вони чомусь тримали їх у міцних руках, і не поспішаючи віддраювали люки у напрямку до командного відсіку.

А з динаміків ожилого зв'язку, лилася бадьора музика. «Ми впевнено піднімаємося вниз!» - говорив капітан проникливим здавленим голосом. «Дайте нам ще сто кабельтових!»

Пасажири плакали, і кричали «Ура!»
А по темних коридорах вже пробиралися до своїх місць ті, хто знає різницю між «плавати» і «ходити».
Експеримент з пікіруючою субмариною добігав кінця.

Гліб Бабіч