"Київ повинен створити нові підрозділи і примусити Москву вести переговори" - Борислав Береза

"Київ повинен створити нові підрозділи і примусити Москву вести переговори" - Борислав Береза

У Foreign Affairs вийшла дуже цікава і прагматична стаття «Сама по собі американська допомога не рятує Україну. Щоб вижити, Київ повинен створити нові підрозділи і примусити Москву вести переговори». Дам деякі, найцікавіші, тези зі статті.

Після кількох місяців затримки саме ухвалення Конгресом законопроекту про допомогу Україні на суму майже 61 мільярд доларів стало життєво важливим для Києва. Але сам пакет допомоги не вирішить більших проблем України у війні з Росією. Українські війська захищають лінії фронту, які охоплюють приблизно 600 миль на півдні та сході країни, і тривала бездіяльність Вашингтона сильно розтягнула їх. Поставки американської зброї та боєприпасів мають значно підвищити вартість для Росії ціни наступу, що насувається влітку.

✔️Якщо Україна хоче запобігти перемоги Росії в довгостроковій перспективі, їй необхідна комплексна стратегія. Вже зараз. Це означає підготовку, оснащення та мобілізацію нових сил. Це означає переконання Кремля, що продовження конфлікту з часом стане все більш ризикованим для Росії. І це означає створення достатньо сильної позиції, щоб мати можливість на умовах України визначити параметри прочного миру.

✔️Першочерговим є необхідність створення нових військових сил. Для цього в Україні необхідно мобілізувати більше людей, покращити систему підготовки, щоб зберегти якісну перевагу над російськими підрозділами та адекватно оснастити нові війська. До сих пор це було неможливо.

✔️Українське командування повинно формувати нові бригади, а не просто докомплектувати ті, що є. В даний час ВСУ не має достатньої кількості підрозділів, щоб ротувати їх у повному складі з зони ведення бойових дій. Замість цього окремі формування частково відводяться недалеко від лінії фронту для короткого відпочинку — стратегія, яка забезпечує часткове відновлення, але не дозволяє проводити колективну підготовку підрозділів, оскільки основний особистий склад і необхідне обладнання залишаються на фронті.

✔️Тому військові повинні проводити мобілізацію на трьох етапах.

✔️В першу чергу, необхідно негайно провести замену тих сил, що зараз постійно знаходяться на полі боя. Потім необхідно відновити резерви, щоб забезпечити ротацію наявних підрозділів, а після цього створити нові частини, здатні вести наступні дії.

✔️Росія, ймовірно, буде найбільш небезпечною в останні місяці 2024 року. Тому що до цього моменту, витримавши місяці російських наступальних операцій, українські війська будуть виснажені, а їх ППО мати дефіцит ракет. У Росії, ймовірно, буде достатньо військ для ротації підрозділів, щоб осенью провести кілька наступальних операцій.

Але можливості РФ не безмежні. Москва прийняла ряд рішень у промисловій і військовій сферах, які, ймовірно, обмежать її наступальний потенціал на 2025 рік.

✔️Головні пріоритети України повинні бути закладені не лише у тому, щоб літній наступ РФ дорого коштував Москві, але і в тому, щоб нові українські війська були готові до подальших дій восени, а в ідеалі — до створення стабільної лінії фронту до початку 2025 року.

✔️Щоб Москва дійсно пішла на переговори, вона повинна зіткнутися з ситуацією, в якій подальше продовження конфлікту буде представляти собою неприємну загрозу саме для РФ. Тільки тоді Україна зможе отримати значущих поступань від Кремля.

✔️Москва вже зіткнулася з кількома проблемами. По-перше, потері російської критично важливої  системи на полі боя, такі як ПРО, мають значення, поскільки вони складають оплот російського конвенційного утримання НАТО.

✔️По-друге, РФ не зможе бесконечно фінансувати війну. Західні санкції — лише один із інструментів, що дозволяють нанести збиток фінансовому режиму, і вони менш ефективні, ніж інші варіанти. Втрати, які українські дрони нанесли російській нафтовій інфраструктурі, швидше всього, показують набагато більший вплив на ситаацію. І хоча на Заході це не подобається, але це не значить, що Україна не повинна їх приймати та утримуватися.

✔️В-третіх, хоча російська громадськість в основному підтримує конфлікт, в країні існує глибоке розчарування в російській правлінні, яке можна використовувати у своїх інтересах.