Китайський космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця. Що він звідти привезе?

Китайський космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця. Що він звідти привезе?

Космічний корабель, запущений з Китаю в травні, приземлився на зворотному боці Місяця — незвіданому місці, куди майже ніхто поки що не намагався потрапити.

Космічний корабель "Чан'є-6" за підтримки супутника-ретранслятора "Цюецяо-2" успішно приземлився у заздалегідь обраному районі посадки на зворотному боці Місяця, йдеться у заяві китайського Національного космічного управління, яку цитує агентство Reuters.

Мета місії "Чан'є-6" — вперше в історії зібрати цінні породи та ґрунт із зворотного боку Місяця. Спеціальний зонд може витягти деякі з найдавніших порід супутника Землі з величезного кратера на його південному полюсі. Перед приземленням модуля були побоювання, що його посадка може бути пов'язана з ризиком, оскільки тримати зв'язок із космічними кораблями, які досягли зворотного боку Місяця, дуже складно.

З моменту запуску з космодрому Веньчан на початку травня космічний корабель "Чан'є-6" був на орбіті Місяця і чекав на команду посадки на Місяць.

Пізно увечері 1 червня (за київським часом) посадковий модуль місії відокремився від орбітального апарату і приземлився на зворотному боці Місяця.

Тепер йому доведеться витратити до трьох днів на збирання "матеріалів" з поверхні Місяця.

"Всі дуже радіють тому, що зможемо побачити ці породи, які ніхто ніколи раніше не бачив", - пояснює Джон Пернет-Фішер, який спеціалізується на місячній геології в університеті Манчестера.

Він уже вивчив інші місячні породи, доставлені американською місією "Аполлон" та попередніми китайськими місіями.

Але Джон Пернет-Фішер каже, що можливість проаналізувати ґрунт із зовсім іншої частини Місяця допоможе відповісти на фундаментальні питання про те, як формуються планети.

Більшість зібраних на даний момент порід мають вулканічне походження, подібне до тих, які можна знайти в Ісландії або на Гаваях.

Але "матеріал", зібраний на зворотному боці Місяця, матиме інший хімічний склад.

"Це допомогло б нам відповісти на дійсно важливі питання, наприклад, як утворюються планети, чому утворюється кора, яке походження води в Сонячній системі?" - пояснює він.

За даними Національного космічного управління Китаю, під час місії мають зібрати близько 2 кг "матеріалу" — за допомогою бура та механічної руки.

Зонд, як і планувалося, потрапив на кратер під назвою Басейн Південний полюс - Ейткен, один із найбільших відомих у Сонячній системі.

"Звідти він може зібрати матеріал, здобутий із глибини місячної мантії – внутрішнього ядра Місяця", – каже професор Пернет-Фішер.

Південний полюс Місяця - це наступний рубіж місячних місій. Місії різних країн прагнуть зрозуміти цей регіон, бо є велика ймовірність того, що там є лід.

Якщо місія увінчається успіхом, корабель повернеться на Землю з дорогоцінними зразками на борту спеціальної капсули.

Матеріал зберігатимуть в особливих умовах, щоб він лишився в першопочатковому вигляді.

Спочатку привезений ґрунт досліджуватимуть китайські вчені, а пізніше дослідники з усього світу зможуть подати заявку на проведення досліджень.

Це вдруге, коли Китай запускає місію зі збирання зразків із Місяця.

У 2020 році "Чан'є-5" доставив 1,7 кг матеріалу з області під назвою Oceanus Procellarum на зворотному боці Місяця.

Цього десятиліття Китай планує ще три безпілотні місії, оскільки Пекін намагається знайти воду на Місяці та вивчає можливість створення там постійної бази.