"КЛЮЧОВЕ ПИТАННЯ ДЛЯ КАБМІНУ ШМИГАЛЯ" - Александр Гончаров

"КЛЮЧОВЕ ПИТАННЯ ДЛЯ КАБМІНУ ШМИГАЛЯ" - Александр Гончаров

ПЛАТИТИ МІЖНАРОДНИМ КРЕДИТОРАМ ЧИ БЮДЖЕТНИКАМ З ПЕНСІОНЕРАМИ?

Ми вийшли на дорогу до дефолту. Вже наприкінці минулого 2023 року Україна фактично залишилася без західного фінансування. Ні ЄС, ні США до цього часу не змогли виділити нам необхідні мільярди для підтримки економіки, соціального забезпечення та військових витрат.

При цьому на борги у 2024 році з держбюджету треба витратити 606,5 млрд грн по:

- зовнішнім зобов'язанням – 184,9 млрд грн;

- внутрішнім – 421,6 млрд грн.

Вражає? Ну, і що робити?

На місці Шмигаля почав би з того, що насамперед підтримав український бізнес, який кує ВВП України. А саме – в умовах війни конвертував би корпоративну зовнішню заборгованість у суверенну через систему відкритих торгів, на яких іноземні кредитори могли б обміняти корпоративні борги на єврооблігації України з погашенням у 2028-2030 роках.

Цей захід заощадив би наші золотовалютні резерви, дозволив би вивільнити суттєві кошти для поточних соціально-економічних завдань Кабміну, і підтримав би не менше сотні українських підприємств, щоб вони насправді не виявилися банкрутами.

Але до цих конструктивних пропозицій у Кабміні та Раді навряд чи хтось прислухається, вони й надалі у своєму ключі продовжуватимуть безрезультатні та порожні «консультації» щодо реструктуризації нашого держборгу. І, як і раніше, виклянчуватимуть чергові дуже дорогі кредити.

Друзі, цікаво, скільки протримається українська економіка із цими Кабміном та Радою без фінпідтримки США та ЄС? Ваші прогнози?

P.S. Як вчора повідомило агентство «Bloomberg», США розпочали підготовку до шатдауну – зупинки фінансування американського уряду. В Америці вже майже півроку не можуть затвердити держбюджет на 2024 рік. У його рамках не можуть погодити і надання фіндопомоги Україні.