"Конфлікт мікро та макро" - Павло Вернівский

"Конфлікт мікро та макро" - Павло Вернівский

Знаєте, я вже дуже багато років пишу на тему економіки. І я помітив, що в нас серед державних діячів дуже багато фахівців по мікроекономіці, але практично немає по макроекономіці.

Мікроекономіка це позиція бізнеса, окремого споживача або ж окремо взятого процесу.

В той же час макроекономіка це не просто показник інфляції, ВВП чи держборгу, як зараз цей предмет розглядають у нас. Макрорівень це взаємозалежність процесів і саме це значення Кейнс вкладав в цей термін, коли вперше озвучив цей термін.

Мікро це одна шестерня в механічному годиннику, а макро це як весь механізм.  

Чому це є проблемою? Тому що мікрорівень часто конфліктує з макрорівнем. Тому що якщо одна шестерня крутиться по часовій стрілці, то інша вже крутиться проти часової.

Якщо говорити про більш конкретні приклади. Для того щоб зменшити витрати, то бізнес може скоротити працівників. Це логічне і раціональне рішення для окремого бізнеса. На макрорівні ж таке масове скорочення працівників приведе до падіння споживання і доходів кожного окремого бізнеса.

І такі конфлікти можуть виникати в різних напрямках і по різних причинах.

Коли почалась війна, то такий самий конфлікт між мікро і макро став причиною низького виробництва зброї.

Бо те саме виробництво зброї розглядається виробниками як бізнес-проект. Зі зрозумілим ринком збуту, прибутками і терміном окупності. Якщо в суспільстві є широке переконання про швидке закінчення війни, то що може змусити цей бізнес інвестувати гроші в проекти, де ринок збуту закінчиться з припиненням бойових дій? Це позиція мікро.

Позиція макро що масове небажання бізнеса нарощувати виробництво створює дефіцит зброї на фронті і затягують саму війну.

Опишу ще один приклад конфлікту.

В яких випадках зростає ціна? 1). Коли попит переважає пропозицію, маю на увазі коли бізнес бачить можливість заробити більше через те що його товар користується попитом. 2). Коли бізнес хоче швидко відбити свої витрати на розробку чи на купівлю обладнання, якщо звичайно йому це дозволяють ринкові умови.

В будь-якому разі, це особисте рішення бізнеса збільшувати ціну на товар чи ні.

Однак, якшо підвищення ціни на мікрорівні це швидке вирішення проблем бізнеса, то на макрорівні такі рішення бізнеса провокують інфляцію.

І коли ви спитаєте в того самого бізнесмена чи погана інфляція? Він скаже що так. Але він ніколи не визнає, що сам є причиною цієї інфляції.

Більше того, зараз є купа людей, які переконані, що збільшення ціни на зброю дозволить збільшити виробництво. Але ж ніхто з них головою не думає, що це приведе до інфляції… мовчу вже про те, що грошей в держава на це все теж може не вистачити…

От такий парадокс. І це є той самий конфлікт мікро та макро.

І от саме для цього існує держава. Щоб врівноважував ці конфлікти. Однак, в нас чиновники не вміють дивитись на ситуацію з макрорівня і шукати рішення. Я зараз не видумую, бо того що знаю купу мегауспішних людей, які не працюють на державу і які теж цього не розуміють. Це взагалі проблема нашої еліти.

І проблема, що ця еліта не хоче вчитись…