"Консерватори вилітають, подружка Путіна пролітає, а Байден ще опирається" - Сергій Фурса

"Консерватори вилітають, подружка Путіна пролітає, а Байден ще опирається" - Сергій Фурса

На ринках був максимально лінивий тиждень. І не тільки через спеку, яка приходить в Нью-Йорк так само як в Київ. Американці святкували у цей четверг день Незалежності, а тому тиждень у торговців і спекулянтів вийшов дуже коротким. І розважали вони себе переважно виборами, які можна жваво обговорювати на пікніках, перевертаючі м’ясо на грилі. Почалося все з Європи, де в неділю відбувся перший тур парламентських виборів у Франції. Який дуже порадував ринки, що і відобразилось на динаміці і індексів і ставок у понеділок. Інвестори зраділи, що хоч партія радикалів Ле-Пен і вийшла формальним переможцем, проте все рівно залишиться в меньшості і поза урядом у наступному парламенті. А оскільки від цимх радикалів можна чекати будь-яких неприємностей, в тому числі руйнації Європейського Союзу, то ринкам вони дуже не подобаються. І черговий проліт подружки Путіна, яка що правда вже стидається такого знайомства, над Парижем, призвів до оптимізму на ринку. А в четвер пройшли ще й парламентські вибори у Британії. Там, на відміну від Франції, парламент має більше повноважень, а тому і вибори ці набагато важливіши. Але Британці, після того, як учудили Brexit, вже вивчили, що такі дурниці дуже дорого коштують, і знов мали дуже прогнозовану кампанію із прогнозованим переможцем.

Наш друг Ріші Сунак передбачувано програв, і прем’єр міністром в Британії тепер стане наш друг Кір Стармер. Власне консерватори заплатили за той самий Brexit, який вони підтримували і що дуже дорого коштувало Британський економіці, за роки популізму від інших наших друзів, таких як Боріс Джонсон, якого, здається, люблять тільки в Україні, і точно не в Британії, і за світову інфляцію, яку, власне, не вони запустили, але як будь – яка влада несли за неї відповідальність. Побачимо, чи доведеться Британцям після зміни прем єр міністра тепер змінювати і тренера збірної по футболу. Останній був дуже близький до відставки ще попередньої суботи, дратуючи якщо не всю Британію, то всю Англію так точно (в Шотландії, його, мабуть, в цей момент обожнювали). Але ці вибори, якщо вони і будуть відбуватися, мало вплинуть на ринки, хоча лондонські банкіри і присвячують цій темі набагато більше часу, ніж британський політиці.

Таким чином, півроку 2024, перед початком якого всіх лякали визначальними виборами, вже минуло. Більшість тих виборів пройшло і нічого страшного не принесли. Хоча звисно, вишенькою на торті залишаються вибори у США, до яких буде прикута увага в наступні кілька місяців і які можуть кардинально змінити цю оцінку. Цей тиждень був наповнений післясмаком дебатів, коли всі прогресивні люди Америки намагалися достукатись до одного діда, щоб переконати його, що йому час на пенсію. Але ж ми знаємо, як важко у чомусь переконувати старих людей, особливо якщо ці старі є одночасно і найвпливовішими людьми у світі. Проте раціональність у Байдені присутня і його, на відміну від Трампа, можна переконати і до якого можна теоретично достукатись, що і намагаються зробити американські еліти. Паралельно з цим шукаючи йому потенційну заміну. Поки Байден опирається, придумуючи кумедні відмазки, але тиск дуже сильний. Залишаючи інвесторів в невизначеності, чи то прогнозувати і готуватись до перемоги Трампа, намагаючись зрозуміти, що це принесе для ринків, чи чекати новобранця від демократів, що переверне політичний стіл і залишить в економічній політиці певну сталість. От на цьому фоні і торгувався американський ринко акцій, в кінці минулого тижня оновивши історичний максимум і цього просто утримуючи досягнені позиціі. Індекс S&P500 зустрічає п ятницю на відмітці в 5537 пукнтів, що майже на 100 пунктів вище, ніж було 7 днів тому.

Український сегмент єврооблігацій не оминула літна в’ялість. На фоні якої той ДТЕК, що спеціалізується на відновлювальній енергетиці і який ще не розбомбили, бо розбомбити його набагато важче і навряд чи в принципі можливо (ще одна перевага екологічних методів здобуття електрики), очікувано запропонував інвесторам умови реструктуризації. А в суверенних облігація були певні продажі, хоч і не дуже агресивні, на тлі незначних змін очікувань інвесторів результатів перемовин про реструктуризацію. Але тут може вплинути навіть настрій уповноваженого від Мінфіну на черговому дзвінку з інвесторами, які можуть гадати по його обличчю що їх власно чекає. В результаті суверенний сегмент продемонстрував певне зниження, якому не завадила навіть чергова хвиля чуток, що Орбан літав в Київ не просто так, як і не просто так зараз полетить у Москву, граючи роль кур’єра. А інвесторів в українські цінні папери завжди збуджувала новина про будь-які перемовини і потенційне завершення гарячої фази війни. І як тільки пройде реструктуризація, то саме ці новини будуть знов визначати динаміку ринку.

На внутрішньому ринку гривня продовжує коливатись, не відходячи далеко від дому, під керівництвом Нацбанку. І ранок п’ятниці зустрічає на відмітці у 40,5 гривень за долар. Сірий ринок спробував, було, на цьому тижні піти вище, і навіть на кілька годин досяг відмітки у 41 гривню за долар, але потім повернувся назад і продовжує торгуватися із спредом у 30 копійок до курсу офіційного. У цю київську спеку ніхто не хоче робити різких рухів. Тим більше, що кондиціонери є не у всіх, а у кого вони є не завжди є електрика, щоб його запустити. Або скоріш її немає. І це надовго, що вимагає з одного боку звикання до гулу генераторів за вікном, а з іншого боку вимагає створення етичного кодексу використання цих самих генераторів, задорний гул яких посеред ночі може доводити українців, чия нервова система і так виснажена, до сказу. Не просто так всі очікування українців опустилася на нове дно. Що правда, ті самі споживчі очікування ніяк не хочуть корелювати з споживчою поведінкою. Люди очікують поганого, а витрачають гроші так, наче їм не сильно стало гірше. А також ситуація з електрикою доводить до депресії українських любителів майнити біткоїн по дешевих тарифах, що не дуже виходить робити на генераторах. А там, на ринку криптовалют, і так не все гаразд. Почався процес навколо накрившейся мідним тазом черговоі кріптовалютноі біржі Mt. Gox, що призвело до чергового різкого коливання на ринку біткоїну. Який цього разу різко завалився і торгується тепер нижче 55 тисяч доларів за віртуальну штуку.