"Край неляканих ідіотів" - Карл Волох

"Край неляканих ідіотів" - Карл Волох

Те, що Зеленський всіма силами ухилявся від сплати податків в Україні, виводячи всі прибутки в офшори, давно відомо. Як і про те, що частину коштів, вкрадених у вкладників Привата, Коломойський виводив саме через його компанії. Цікаве тут інше: скупі, дріб‘язкові квартальні засранці нічого не змінили в ситуації навіть після того, як стали владою в країні, ігноруючи неминучі скандали з цього приводу (один саме й почався). І це один із наслідків приходу в політику нахабних дилетантів. Мимоволі згадаєш про «край неляканих ідіотів».

Та звернути увагу тут слід і на інше. Факти ці (з назвами компаній, номерами рахунків, датами транзакцій) за кілька років до «Гардіан» оприлюднив Володя Ар‘єв на Прямому (я був коментатором на тій передачі). Чи стали вони загальновідомим фактором суспільного життя, як маніпулятивні «офшори Порошенка»? Ні. Чи підхопили цю тему наші галасливі й всюдисущі ґрантові правдолюби, поглиблюючи це реально надважливе для суспільства розслідування? Ні. Чи згадували їх на кожному кроці олігархічні канали, як це робилося з будь-яким факапом (реальним чи вигаданим) постмайданної влади? Знову ні.

Ось про це й волаю вже років останніх 5-6: народ, попри наївну впевненість у тому, що розбирається в ситуації в країні, знає й розуміє рівно те, що власники рейтингових телеканалів дозволяють йому знати й розуміти. І якщо ми не проаналізуємо серйозно ту унікальну медійну спецоперацію, котра була проведена проти постмайданної влади в 2014-2019 роках і не зробимо висновки, ризикуємо повторенням її в майбутньому (чи й застрягнемо в нинішньому жалюгідному стані назавжди).