Розчаровані у "своїй державі". Що не так із обмеженням прав українських чоловіків за кордоном

Розчаровані у "своїй державі". Що не так із обмеженням прав українських чоловіків за кордоном

23 квітня українським чоловікам призовного віку за кордоном тимчасово перестали надавати консульські послуги. Це не чесно, коли одні воюють, а інші хочуть пересидіти за кордоном, пояснив це рішення міністр закордонних справ України.

Консульські послуги – це передусім отримання внутрішнього чи продовження строку дії закордонного паспорта, внесення інформації про неповнолітню дитину, видання свідоцтва про народження. А ще допомога в разі надзвичайної ситуації, але її продовжать надавати за будь-яких умов, уточнили в МЗС.

Новина викликала хвилю обурення у соцмережах і в чергах за паспортами у представництві України у Варшаві. Паспорти перестали видавати того ж дня.

Люди кажуть, що ці зміни їх застали зненацька. Згідно з новим законом про мобілізацію, українці за кордоном зможуть отримувати консульські послуги тільки за наявності військового квитка та оновлення даних в ТЦК.

Але закон має вступити в дію 18 травня, а документи призупинили видавати вже.

В інтернеті ширяться ролики обурених чоловіків у Європі, а в Україні киплять не менші пристрасті - люди сперечаються і називають їх ухилянтами.

Що це може означати і як чоловікам за кордоном оновити дані в ТЦК? Чи обов'язково для цього їхати в Україну, чи це можна зробити по телефону, в електронному кабінеті чи в консульській установі? А як в такому разі пройти ВЛК?

ВВС Україна намагалася з'ясувати ці питання з юристами.

Чи можна оновити дані в консульстві

Після повномасштабного російського вторгнення, як свідчить статистика ЄС, там опинилося понад 800 тисяч українських чоловіків, деякі з яких – нелегально. Скільки з них підлягають мобілізації - достеменно невідомо, адже частина з них не підходять за станом здоров'я чи з інших причин.

Ще сотні тисяч працювали чи жили за кордоном до війни.

МЗС поки що не роз'яснює, як саме чоловіки мають оновити дані в ТЦК, щоб їм відновили консульські послуги – кажуть, варіанти "визначають" і "узгоджують" з іншими державними органами.

ВВС Україна направила запити в МЗС, Міноборони і генштаб ЗСУ, щоб отримати відповіді на питання про військовий облік за кордоном.

Чоловіки за кордоном, які бурхливо виражають невдоволення, сподіваються на те, що можна буде оновити свої дані в консульстві чи інших дипломатичних установах України без поїздки на батьківщину. Адже назад їх швидше за все не випустять.

Чи справді це так – поки що невідомо.

Військовозобов'язані, які за кордоном понад три місяці, мають стати на тимчасовий облік в консульстві. Це є у постанові Кабміну 1487 за 30 грудня 2022 року про порядок ведення військового обліку, пояснює ВВС Україна адвокатка Анжела Василевська.

"Але (стати на тимчасовий облік – Ред.) - це теж консульська послуга. І детальніше, що робити консульствам – чи мають вони повноваження видавати військово-облікові документи, повістки, у цьому порядку не передбачено", - каже адвокатка.

З прийняттям в Україні нового закону про посилення мобілізації підзаконні нормативні акти теж мають оновити, і Василевська припускає, що консульствам нададуть додаткові повноваження з ведення військового обліку і оповіщення призову.

18 травня має запрацювати ще і електронний кабінет військовозобов'язаного. Його не обов'язково заводити чоловікам, але для тих, хто за кордоном, це може стати порятунком.

Можливо, там можна буде оновити свої дані в ТЦК, припускають юристи.

"Але чи працюватиме електронний кабінет, і як це відбуватиметься на практиці – невідомо", - каже Олена Хоменко з адвокатського об'єднання "Актум".

Невідомо також, чи потрібно чоловікам, які за кордоном, проходити військово-лікарську комісію. За законом - і так було і в мирні часи - військовозобов'язані мають проходити ВЛК раз на 5 років.

Але ВЛК точно не пройти онлайн, дистанційно. Закон це прямо забороняє, пояснює Хоменко.

Які проблеми можуть виникнути в чоловіків

Щоб уникнути проблем після повернення в Україну, Василевська радила своїм закордонним клієнтам стати на тимчасовий консульський облік.

Тому що поки ТЦК не знає, що чоловік за кордоном, пояснює адвокатка, йому можуть надсилати повістки за адресою в Україні, потім фіксувати неявку після повістки, виписувати штрафи і накладати інші покарання.

"При поверненні в Україну на вас чекатиме сюрприз у вигляді адміністративного приводу в інформаційній системі поліцейських і високий рівень застосування до вас фізичного примусу в зв'язку з доставкою в ТЦК та СП для складання адміністративного протоколу", - пояснювала адвокатка раніше в своєму телеграм-каналі.

Ті чоловіки, які давно живуть за кордоном, або виїхали з України під час війни легально, могли стати на такий облік. Якщо вони цього не зробили, але їм прийшла повістка, їхні батьки чи інші родичі могли написати листа в ТЦК про те, що син з певної дати проживає за кордоном, сенсу давати його в розшук немає, пояснює Олена Хоменко.

Але якщо людина виїхала нелегально, то такі заходи її "не страхують", каже юристка.

Ввечері 24 квітня МЗС повідомило про рішення видавати внутрішні та закордонні паспорти тільки в Україні, пересилати їх за кордон тепер не можна.

Хоча багатодітні батьки, люди з інвалідністю, опікуни та інші категорії громадян, які під час воєнного стану мають право виїжджати за кордон, все ще можуть отримувати нові документи поза Україною.

Це означає, що до людей, які виїхали до чи під час воєнного стану, легально чи ні, можуть застосовувати різний підхід у наданні консульських послуг.

Проблеми також можуть бути в хлопців, які вчаться за кордоном і досягли 16-річчя, каже Веселовська.

"У 18 років вони зобов'язані стати на облік і отримати приписне. Зараз консульства не мають повноважень давати приписне. І щоб його отримати, хлопці ще в 17 років їдуть в Україну за цим документом. І поки їм не виповниться 18, їдуть назад, щоб без перешкод перетнути кордон", - каже адвокатка.

У 18 років також треба оновлювати внутрішній український паспорт. У цьому віці не мобілізують, але назад з України вже не випустять.

"Ситуація незрозуміла"

Юристи кажуть, що з припиненням консульських послуг за кордоном склалася незрозуміла правова ситуація.

"Спочатку треба роз'яснювати, а потім вводити обмеження, щоб люди могли підготуватися", - каже адвокатка Олена Хоменко.

Вона нагадує, що подібна ситуація була на початку року, коли українських чоловіків, які мали підстави виїхати з України, без попередження обмежили у виїзді. Це були новорічні свята, люди хотіли поїхати до рідних, але прикордонники повідомили, що без оновлення даних у ТЦК їх не пустять за кордон.

"Вони мотивували це тим, що у них є розпорядження, яке на той момент ніхто не бачив, і тому про це не могли повідомити офіційно. А коли не знаєш, про що йдеться у розпорядженні, не маєш підстав і відстоювати свої інтереси", - каже адвокатка.

Українці за кордоном невдоволені. На відео у соцмережах чоловіки та жінки у варшавському відділенні ДП "Документ" агресивно виражали свої претензії працівникам і лайливо ображали.

Сотні людей приїхали сюди з Польщі чи інших країн забрати свій новий паспорт, але на місці їм повідомили, що не зможуть видати документи через "технічні проблеми".

Діана Петренко, заступниця директора філії ДП "Документ" у Варшаві, каже ВВС Україна, що з вечора 23 квітня "не працює верифікація біометричних даних". Тому ні чоловіки, ні жінки не можуть отримати свої нові паспорти, які замовили раніше.

Подати дані для виготовлення нових документів можна. Але отримати нові папери можуть тільки діти до 12 років, тому що їм не треба для цього здавати відбитки пальців.

Петренко каже, що "не володіє" інформацією про те, що призупинення їхньої діяльності пов'язане із законом про мобілізацію, військовим обліком та заявами міністра іноземних справ Дмитра Кулеби.

Петренко каже, що невдоволених людей у їхній установі справді багато. Черги, можливо, найбільші за весь час існування ДП "Документ", визнає жінка.

Що кажуть в Європі?

Люди не надто вірять в пояснення працівників ДП "Документ".

"Одні нам сказали, що їм дали вказівку не давати документи, інші кажуть - технічні проблеми. Якщо так, то коли їх вирішать? Ніяких дат не говорять. Не можуть проблеми вирішуватися місяць, поки вступить закон в дію", - каже Максим.

Люди запевняють, що їм прийшла смс про те, що їхні документи готові. Хоч у ДП "Документ" кажуть, що у вівторок розіслали їм повідомлення про "технічні труднощі".

Багато з тих, хто в цій черзі, кажуть, що почуваються обманутими, розчарованими в "своїй державі" та сподіваються, що як Україна не вирішить проблему, то втрутиться Європа.

Багато людей обговорюють варіант попросити тимчасовий притулок за кордоном. Але чи можна це зробити тільки на підставі того, що в Україні вам загрожує мобілізація – невідомо.

Юристи кажуть, що в кожної країни свої правила і міркування про те, кому надавати притулок.

Поки що у ЄС небагатослівно реагують на призупинення консульських послуг.

Там не стали коментувати, чи підтримують це рішення української влади і чи підлягатимуть депортації українці з простроченими документами.

"Єдине, що ми можемо зробити, – це пояснити, яка ситуація з цими особами, які перебувають на території Європи", – додав представник Єврокомісії Ерік Мамер у коментарі Радіо Свобода.

Польський міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш уже заявив, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони "виконали свій громадянський обов’язок".

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських хлопців у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", - сказав він.

"Будь-яка підтримка можлива", – сказала Косіняк-Камиш про те, як би Польща відреагувала, якби Київ попросив допомоги у поверненні додому тих, хто може втратити право на перебування в Польщі після закінчення терміну дії їхніх паспортів.

Проте оглядачі вже вказують, що дуже сумніваються, що якась країна ЄС може почати депортувати чоловіків, які вважаються біженцями від війни до України, де тримають бойові дії.

Та й не виключений варіант, що такі люди просто переїдуть до Німеччини.

Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за кількістю показником після Німеччини.

У Німеччині заявили, що українські чоловіки мають однаковий з жінками статус захисту в Німеччині.

"Це не позначиться на статусі захисту, який є однаковим для чоловіків і жінок, що становлять переважну більшість біженців війни", - сказав речник МВС ФРН Максимілліан Калл під час брифінгу.

Водночас політики відмовились коментувати рішення уряду України, додавши, що воно "перебуває в компетенції українських органів".

В Україні ж ця ситуація спричинила справжні емоційні гойдалки. Хоча правозахисники вказують на прогалини у рішенні влади, проте багато людей закликають не забувати, що частина чоловіків, які зараз стоять у чергах в Європі та обурюються, можуть бути ухилянтами, що втекли з України.

Ілона Громлюк, Мирослава Пеца