"ГАМБІТ КУЛІНІЧЕМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГАМБІТ КУЛІНІЧЕМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Прийшла новина - Шевченківський суд Києва вирішив закрити для журналістів засідання в справі одного з керівників СБУ і російського агента Олега Кулініча. Суд мотивував свої дії тим що під час суду може бути оприлюднена інформація, яка становить військову та державну таємницю.

Проте журналісти зразу зрозуміли причину такого кроку суду. Справа в тому, що в суді може бути оприлюднена інформація, що стосується безпосередньо президента Володимира Зеленського та голови СБУ і старого друга Зеленського Івана Баканова.

Якщо коротко, звинуваченняч проти Кулініча базуються на записах з певної флешки, які виступають головним доказом з боку силовиків. Якийсь час адвокати Кулініча намагалаися довести, що використовувати ті матеріали як докази не можна, бо це, мовляв, незаконно. Проте.

Ситуація змінилася під час слухань наприкінці жовтня поточного року. Тоді Кулініч заявив, що флешка містить інформацію проти Зеленського, Єрмака, прем'єра Шмигаля, помічника президента Шефіра, посла України в США Маркарової, і звісно проти його колишнього босса Івана Баканова.

Кулініч навіть зацитував один з документів. Згідно його старий біловий партнер і родич Баканова, Беляєв мав стати таємним каналом зв'язку між Зеленським і російським міністром оборони Шойгу. Якою інформацією мали обмінюватися по цьому каналу і чому знадоився таємний канал зв'язку з Москвою - здогадайтеся самі.

Найбільш цікаве з оголошеного Кулінічем: "Зеленский сообщил, что у него прошли встречи с рядом влиятельных фигур украинской политики о канале связи между ними, наработок присоединения к России". І ще: "...также попросил президент Беляева проверить на предмет лояльности всех кандидатов на должности в правительстве Украины. В том числе начальника пограничных войск "ДНР"".

Без коментарів.

Говорячи мовою шахів, Кулініч загнав владу в гамбіт. Доречне питання, а чи може Кулініч у суді просто брехати і виголошувати повну туфту? Відповідь - може залюбки. Але. Прокуратура і СБУ після заяв Кулініча опинилися у дивовижній ситуації. Якщо вони оголосять туфтою інформацію щодо Зеленського, Баканова та Єрмака, за логікою вони мають оголосити туфтою і всі інші дані з тої флешки. А це означатиме, що доказів провини Кулініча у них більше нема і Кулініча доведеться звільняти. Як ударить по іміджу Зеленського звільнення особи, яку вся преса називає російським агентом, здогадатися не важко.

Водночас. Якщо генеральна прокуратура і СБУ просто закриють процес і даватимуть інформацію дозовано - з гарантією ми невдовзі побачимо появу маси "листів з флешки" де про Зеленського і Баканова розповідатимуть все можливе, аж до до проведення масонських обрядів і участі в педофільських оргіях.

І пожалитися владі нема на кого. Суспільство (і особливо, прибічники опозиції) будь-який бруд про Зеленського сприймуть з натхненням. Влада сама відкрила цю скриньку Пандори, тоді коли почала боротися з Петром Порошенком анонімними записами класу "Обіймаю - жму руку". Нині поява запісів, де Зеленський казатиме Путіну "Люблю - цілую" - лише справа часу.

І це все за умови, що Кулініч таки поширює брехню. А якщо не брехню? Таке може статися цілковито. Повторюю. Ця флешка - головний доказ сторони звинувачення.

А про те, що Москва свого часу доклала руку до обрання Зеленського президентом журналісти писали ще у 2019-му. Подробиць відкритися може, ой чимало.