Місячний календар городника та садівника на січень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на січень 2023 року

У січні садівники та городники можуть неквапливо проводити підготовку до нового дачного сезону. Займіться плануванням посадок на городі, можна також почати купувати насіння, добрива та садовий інвентар.

Можна зайнятися закупівлею та підготовкою насіння різних овочевих культур, придбати укривну плівку для городу, добрива та препарати проти хвороб та шкідників.

У теплицях можна зайнятися посівом зелених культур, що відрізняються швидким зростанням. Можна посадити для вигонки селеру, зелену цибулю, спаржу, салатний цикорій та інші холодостійкі культури.

У саду в січні важливо подбати про снігозатримання. Навколо рослин сніг потрібно добре втоптати. Подбайте також про те, щоб відвадити зайців, які люблять кору дерев і цим можуть завдати великої шкоди саду. Також займіться боротьбою зі шкідливими комахами. Рекомендується провести щеплення рослин у саду, а також розпушування сухого ґрунту. Можна зайнятися викорчовуванням сухих та хворих кущів та дерев. Не забудьте також про годівниці для птахів.

У квітнику, як і попереднього місяця, потрібно перевіряти сніговий покрив на клумбах. Обов'язково займіться захистом цибулин від гризунів. Перевіряйте періодично насіння, цибулини та бульби, які ви закладали на зберігання. Наприкінці місяця можна зайнятися висіванням на розсаду насіння петунії, гвоздики Шабо та інших дрібно-насіннєвих рослин. Займіться заготівлею відходів для добрив.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на січень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на січень 2023 року по днях:

1 січня. Цей день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою культур, що дають надземні плоди. Також допускається посів квасолі, сочевиці, капусти, цибулі, гарбузових, томату, перцю. У цей день рекомендується поливання та підживлення рослин мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, синнінгію. Крім того, можна готувати насіння до посіву – замочити посівний матеріал або проростити на вологій тканині. У цей день не рекомендується обрізати дерева, бо вони можуть загинути.

2 січня. Це гарний день для робіт у саду та городі. Рекомендується сіяти, садити та переживати рослини. Займіться замочуванням та пророщуванням насіння, посівом та посадкою на зберігання. Можна посіяти на розсаду огірки, різні види капусти, томати. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно- квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, синнінгію. Можна також зайнятися поливом, щепленням, внесенням добрив. У саду займіться обтрушуванням снігу з гілок, розчищенням доріжок і насипати сніг у ствол. Рекомендується також зайнятися консервуванням, соленням, сушінням овочів та фруктів, а також заготовками соків. У цей день не рекомендується обрізати дерева.

3 січня. У цей день рекомендується зайнятися, наприклад, посадкою гарбуза, огірків, кабачків, томатів, дині, баклажанів, кукурудзи, соняшнику, лікарських рослин, квіткових культур. Можна поставити на вигін цибулини, коренеплоди для отримання вітамінної зелені. Можна обробляти та розпушувати ґрунт. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Також у цей день рекомендовано рясний полив. Займіться обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. У саду можна займатися санітарним обрізанням у безморозну погоду, снігозатриманням. У цей день не рекомендується обрізання плодових дерев.

4 січня. Цей день є сприятливим для робіт у саду. Рекомендується садити, сіяти, пересаджувати зелень, плодові та баштанні культури, а також листові овочі. Можна також посіяти диню, бобові, капусту (кольорову, савойську, броколі) та зелень (шпинат, м'яту, фенхель). Також можна обробляти землю, займатися обрізанням, живцюванням, пасинкуванням, проріджуванням сходів, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Можна робити зимові заготівлі, наприклад, квашення та засолювання. У цей день не рекомендується обрізання плодових дерев.

5 січня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою, пересадкою, живцюванням, а також обробкою землі. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Також можна сіяти та висаджувати декоративно-листяні рослини. У цей день рекомендується робота з корінням, також займіться поливом та підгодовуванням. У саду перевірте пошкодження на корі дерев. У цей день не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою.

6 січня. Цей день добре підходить для активних дій у саду та городі. Можна замочувати насіння, розпушувати ґрунт та поливати рослини. Рекомендується пересадка та посадка більшості рослин, особливо однорічників, а також декоративно-листяних рослин. Можна посіяти пасльонові, різновиди капусти, цибульні, огірки та патисони. Також можна зайнятися мінеральними підживленнями та органічним кореневим підживленням. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

7 січня. Повний місяць. Цей день дуже сприятливий для робіт на городі та саду. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі, підгортанням і органічним кореневим підживленням. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У саду можна обтрусити з гілок сніг і утрамбувати навколо дерев і кущів. У цей день не рекомендується обрізка, пікіровка, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

8 січня. Цього дня бажано відпочити від будь-яких активних дій на ділянці. Рекомендується зайнятися розпушуванням і підгортанням грядок, а також добривом ґрунту. Можна також зайнятися прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням, прищипкою рослин, а також збиранням лікарських рослин.

9 січня. Цей день сприятливий для активних робіт у саду та городі. У теплиці та на підвіконні можна посіяти моркву, редиску, буряк та селеру. Також рекомендується зайнятися перекопуванням і розпушуванням ґрунту, прополюванням, підгортанням, мульчуванням грядок, пікіруванням сіянців, прищипкою, боротьбою з ґрунтовими шкідниками, мінеральним та органічним підживленням. Полив у цей день рекомендований помірний. День сприятливий для посадки бульбоцибулинних та посіву однорічних, особливо ампельних і кучерявих квітів. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. На ділянці можна отаптувати сніг, а також закладати насіння на стратифікацію. У цей день не рекомендується посадка, пасинкування, обрізка, прищипування рослин.

11 січня. Цей день вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися посівом однорічних квітів, овочів (насамперед, бобових, цибулинних та коренеплідних), повзучих і кучерявих рослин. Але не потрібно розраховувати на високий урожай або отримання якісного насіннєвого матеріалу. Можна розпикувати сіянці, у цей день вони легко перенесуть цю процедуру і швидко підуть на зріст. Крім того, можна зайнятися прополюванням і розпушуванням ґрунту, проріджуванням і підгортанням сходів, прищипкою верхівок пагонів, а також проводити обробку рослин від хвороб та шкідників. Можна закладати органічні відходи в компост, робити щеплення та перещеплення, обрізати суниці і вносити в ґрунт органічні добрива. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

12 січня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Рекомендується посів та посадка однорічних квітів та овочевих культур, які не розраховані на високий урожай та на насіння. Також можна посіяти коренеплоди (моркву, редиску, буряк). Займіться боротьбою зі шкідниками та бур'янами, а також підживленням рослин та внесенням добрив. Можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням. Також утримайтеся від рясного поливу.

13 січня. День сприятливий для активних дій на городі та саду. Можна обрізати дерева, щепити. Рекомендується також органічне кореневе підживлення. Займіться проріджуванням сходів та знищенням бур'янів та шкідників. Також можна зайнятися посадкою всіх бульбових квітів, чагарників та троянд, а також посівом, посадкою на довге зберігання та насіння. Займіться пересадкою рослин зі стеблоплодом подібних кольрабі, коренеплідних і бульбоплодних, включаючи зелені, зернові, бобові, інші овочеві та плодово-ягідні культури. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування, а також рясний полив.

14 січня. У цей день бажано не займатися якими-небудь активними діями. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових, а також проріджуванням сходів. Полив у цей день рекомендований нерясний. Займіться знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, куфею вогненно-червону, лілію. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування.

15 січня. Цей день сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою на довге зберігання та на насіння, а також пересадкою рослин зі стеблоплодом подібних кольрабі, коренеплодних та бульбоплодних, таких як зелені, зернові, бобові, інших овочеві та плодово-ягідні культури. Можна також зайнятися посівом та посадкою квіткових, кучерявих рослин, пряних трав та лікарських рослин, а також укоріненням живців, підживленням, поливом та розпушуванням. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендовано рясний полив.

16 січня. Цього дня краще працювати із тією частиною рослин, яка знаходиться над землею. Займіться замочуванням насіння, посівом та посадкою розсади на довге зберігання та на насіння. Сприятливо сіяти та садити пряні, квіткові, лікарські трави та рослини, а також кучеряві, плетисті рослини та зернові. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плетеподібний, гінурахамецеріус Сільвестра, гірськоколосник колючий, драконове дерево, дурман білий, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, Фаукарію, фурусак, цереус. Також рекомендується підживлення органічними та мінеральними добривами. У цей день не рекомендується пікіровка та прищипка.

17 січня. Цей день підходить для пасивних дій. Рекомендується посів та посадка цибулі, буряків, бобових, моркви, ріпи, редьки. Можна сіяти та садити квіткові, овочеві, злакові, пряні та зелені рослини. Із зелені найкраще зростатимуть крес-салат, м'ята та коріандр. Можна посіяти також хрін, кріп та селеру. Займіться прополюванням, оранням і розпушуванням ґрунту. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плетеподібний, гінурахамецеріус Сільвестра, гірськоколосник колючий, драконове дерево, дурман білий, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, Фаукарію, фурусак, цереус. Також рекомендується органічне підживлення та обприскування рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується працювати з корінням, прищипування та пікірування. Полив має бути помірним.

18 січня. Це пасивний день. Рекомендується посів та посадка рослин на насіння, тому що у них буде рясна зелень, але врожай буде маленьким. Можна зайнятися придбанням нових інструментів, необхідних для роботи на ділянці. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, кімнатний лимон, клівію, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиновоподібні пальми, алошенію лашеналію, фікус священний, еухаріс великоквітковий, кринум Паула. Також можна зайнятися боротьбою зі шкідниками та хворобами. Цього дня утримайтеся від рясного поливу.

19 січня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться посівом і посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових, а також лікарських рослин, що швидко ростуть. Також рекомендується сіяти і садити рослини на насіння, так як у них буде рясна зелень, але врожай буде маленьким. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, кімнатний лимон, клівію, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиновоподібні пальми, алошенію лашеналію, фікус священний, еухаріс великоквітковий, кринум Паула. Також рекомендується прополоти бур'яни та обприскування рослин від хвороб та шкідників. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування коріння, а також не можна працювати з садовим інвентарем.

20 січня. Займіться замочуванням насіння, посівом і посадкою на довге зберігання і на насіння. Можна пересаджувати овочеві рослини, особливо картоплю, коренеплодні та цибульні. Також рекомендується посадка підщеп для подальшого перещеплення. Можна сіяти і садити підзимові та багаторічні рослини, які зимують у відкритому ґрунті. Окрім того, у цей день можна пересаджувати рослини з ослабленою кореневою системою, а також ті квіти, які зимуватимуть на холодних підвіконнях. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, ларгіродерму яєчкоподібну, пальми віялові, товстянку, фікуси, хвойні рослини, юкку слонову. Займіться також підживленням рослин та добривом ґрунту. У цей день не рекомендується копати, рвати квіти та рослини. У саду не можна пиляти та корчувати дерева. Утримайтеся від рясного поливу.

21 січня. Молодий місяць. Цей день вважається найважчим днем місячного циклу, тому можна відпочити від проведення робіт на ділянці. У саду займіться обрізанням дерев та чагарників для видалення пошкоджених, хворих та засохлих гілок. Також можна обприскувати рослини від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням, копанням, а також не можна працювати з корінням рослин.

22 січня. Це день активних дій для садівників та городників. Займіться посівом листових, зелених, баштанних та плодових культур, а також обробкою землі. Рекомендується також мінеральне підживлення рослин та заготівля посадкового матеріалу з його укоріненням. Полив має бути прикореневим. У саду рекомендується пересадка та посадка чагарників та дерев. Також можна зайнятися щепленням та перепрививками. Рекомендується зайнятися заготівлею квіток, плодів та насіння лікарських рослин. Також можна провести обробку рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев та чагарників.

23 січня. У цей день можна зайнятися прополкою та розпушуванням землі, а також підгортанням та проріджуванням сходів. Рекомендується садити, пересаджувати і сіяти плодові культури, що швидко ростуть, наприклад, листові овочі, баклажани, перець, огірки, кабачки, боби, гарбуз, зелень, горох, томати, капуста. Також можна садити, посіяти та пересаджувати квіткові культури, газонні та лікарські рослини. У саду можна провести санітарну чистку, можна видалити хворі пагони та прикореневу поросль. Верхівки пагонів можна прищипнути, щоб вони краще розгалужувалися. У цей день не рекомендується займатися окулюванням.

24 січня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується посів, посадка та пересадка овочевих, гарбузових та пасльонових рослин. Можна вносити мінеральні некореневі підживлення, заготовляти живці, щеплювати. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, сидерасис буруватий, товстянку плаунолистную, толмію Мензіса, фікусійську ампельні, Поливати цього дня потрібно дуже рясно. У цей день не рекомендується обрізання рослин.

25 січня. У цей день рекомендується садити та пересаджувати рослини, бо коріння насичене поживними речовинами. Також день рекомендований для висадки розсади, вона дуже добре прийматиметься. Можна щепити, поливати і підгодовувати під корінь, а також заготовляти живці для щеплень, укорінювати живці. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, сидерасис буруватий, товстянку плаунолистную, толмію Мензіса, фікусійську ампельні, У цей день не рекомендується пересаджувати та обрізати плодові рослини та чагарники.

26 січня. Цей день є сприятливим для посадки зелені, овочів, квітів, а також пересадки розсади в теплицю. Можна посіяти кріп, хрін, щавель. Підрослі сіянці слід розпікувати в окремі ємності. Заготовлені живці у цей день можна вкоренити. Займіться також обробкою землі, розпушуванням, підкормовим підживленням мінеральними добривами та щепленням. У цей день рекомендовано рясний полив. Цього дня не варто займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

27 січня. Цей день вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується посадка, пересадка, внесення добрив та щеплень. З овочів можна посадити капусту пекінську, цибулю (батун, ріпчасту на перо), редис. Також із пряно-зелених можна посадити базилік, гірчицю, коріандр, крес-салат, листову гірчицю, петрушку, редис і салат. Займіться обробкою грядок: перекопуванням, розпушуванням, прополюванням, проріджуванням і підгортанням сходів. Також за потреби можна замінити субстрат у горщиках у кімнатних рослин. Займіться обробкою рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою рослин.

28 січня. Цей день вважається несприятливим для робіт у городі та саду. Можна зайнятися замочуванням і пророщуванням насіння, посівом та посадкою на зберігання, але не на насіння будь-яких рослин, які ростуть повільно. Рекомендується полив і розпушування, але не в зоні коріння, оскільки сьогодні їх легко пошкодити. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, первоцвіти, синнінгію. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою та живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені, ягідних чагарників.

29 січня. Цей день вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується обробка, розпушування ґрунту, посадка та пересадка культур, що дають надземні плоди. Займіться замочуванням і пророщуванням насіння, посівом та посадкою на зберігання, але не на насіння будь-яких рослин, які ростуть повільно. Крім того, можна зайнятися підживленням і щепленням рослин, а також обрізанням, живцюванням. Рекомендується зробити прищипку та пікірування рослин, зайнятися проріджуванням сходів. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, первоцвіти, синнінгію. Можна поливати та підгодовувати рослини мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки обрізка у цей день може призвести до їхньої загибелі.

30 січня. У цей день рекомендується сіяти і садити кучеряві рослини, а також ті, які мають вуса (дині, суницю, квасолю та горох). Можна також садити і сіяти ампельні та декоративні рослини зі звисаючими, стеблами, що стелиться або повзучими. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. У цей день можна обприскувати рослини від шкідників та хвороб. Розпушування грунту має бути без поливу, також рекомендується зайнятися підгортанням, проріджуванням сходів та прополюванням. У цей день не рекомендується обрізати дерева.

31 січня. У цей день можна сіяти і садити кучеряві рослини, а також ті, які мають вуса (дині, суницю, квасолю та горох). Крім того, займіться посадкою та посівом ампельних і декоративних рослин зі звисаючими, або повзучими стеблами. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Також у цей день можна посадити гарбуз, огірки, кабачки, томати, баклажани та лікарські рослини. Займіться обробкою та розпушуванням ґрунту. Полив має бути рясним. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.