Місячний календар городника та садівника на травень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на травень 2023 року

У травні дні стають довшими і підвищується температура повітря, а значить роботи на ділянці у садівників і городників додасться. Від роботи, виконаної у травні, залежатиме майбутній урожай. Тому вам потрібно заздалегідь скласти чіткий план дій, щоб встигнути зробити всі заплановані завдання вчасно.

У травні потрібно провести підготовку грядок до посадки у відкритий ґрунт більшості овочів та декоративних рослин. На початку місяця на городі вже можна приступити до посадки моркви, кропу, редиски, бобових, шпинату, а також цибулі, редьки та пекінської капусти. Але пам'ятайте, що ще можуть бути заморозки. Також саме час зайнятися посадкою картоплі. У парнику можна висадити розсаду томатів, перців, патисонів, кабачків, баклажанів. Наприкінці місяця можна висадити у відкритий ґрунт огірки, буряк, капусту та гарбуз. Не забувайте про підживлення добривами озимого часнику, коренеплодів. Займіться також пересадкою багаторічників.

У саду в травні саме час зайнятися плодовими деревами та ягідними чагарниками. Потрібно зайнятися роботами з прополювання та розпушування ґрунту, а також видаліть бур'яни. Після цього можна приступати до внесення добрив та мульчування.

У квітнику у травні якраз починають розпускатися цибулинні культури. Можна зайнятися розсаджуванням багаторічників і зняти укриття з троянд. У парнику посійте розсаду теплолюбних квітів. Наприкінці місяця, коли буде тепло, можна зайнятися висадкою розсади літників.

Також не забувайте про боротьбу із захворюваннями рослин та шкідливими комахами.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на травень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на травень 2023 року:

1 травня. Цей день є сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися посівом та посадкою однорічних квітів, невисоких декоративних дерев та чагарників, які не призначені для плодоношення, а також кучерявих та повзучих рослин, суниці. Також можна посадити гарбуз, огірки, кабачки, диню, баклажани, томати, соняшник, кукурудзу, різні лікарські рослини та квіткові культури. Рекомендується обрізка, прищипка, пасинкування та підживлення рослин. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день рекомендується рясний полив. Займіться обробкою та розпушуванням ґрунту. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

2 травня. Цей день є сприятливим для робіт у саду та городі, але слід віддати перевагу спокійній та неквапливій роботі. Можна садити, сіяти, пересаджувати зелень, плодові та баштанні культури, а також листові овочі, ягідні чагарники, полуницю та плодові дерева. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займеться також обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

3 травня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися посадкою всіх бульбових квітів, чагарників та троянд, а також посівом та посадкою квіткових, кучерявих, лікарських рослин та пряних трав. Можна сіяти, садити на насіння та на довге зберігання, а також пересаджувати картоплю, зелені, зернові, бобові та інші овочеві та плодово-ягідні культури. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться живцюванням, укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі, щепленням, перещепленням. Також рекомендуються полив та підгодовування рослин. У цей день не рекомендується займатися обрізанням та прищипкою дерев.

4 травня. Цей день рекомендований для активних дій на ділянці. Можна сіяти, садити на насіння та на довге зберігання, а також пересаджувати картоплю, зелені, зернові, бобові та інші овочеві та плодово-ягідні культури. Також рекомендується зайнятися посадкою всіх бульбових квітів, чагарників та троянд, а також посівом та посадкою квіткових, кучерявих, лікарських рослин та пряних трав. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Рекомендується працювати із землею, а також зайнятися укоріненням живців та підживленням рослин. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

5 травня. Повний місяць. Цей день дуже сприятливий для робіт у саду та городі. На ділянці можна зайнятися розпушуванням землі, прополюванням, підгортанням і підживленням рослин. Рекомендується сіяти та садити розсаду на довге зберігання, а також на насіння. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Також у цей день рекомендується проріджування сходів та боротьба з бур'янами та шкідниками. Можна зайнятися посівом та посадкою квіткових, пряних та лікарських трав та рослин, а також кучерявих, плетистих рослин та зернових культур. У цей день не рекомендується пікіровка, прищипка, щеплення, обрізання та пасинкування рослин.

6 травня. Це день відпочинку від активних робіт на ділянці. Можна зайнятися розпушуванням, підгортанням грядок, а також прополюванням бур'янів та добривом ґрунту. Рекомендується також зайнятися обприскуванням рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. У цей день не рекомендується садити, пасинкувати, обрізати та займатися прищипкою рослин. Також не варто займатися збором лікарських рослин, т.к. вони не мають цілющі властивості.

7 травня. Цей день вважається сприятливим для садових робіт та робіт на городі. Можна сіяти та садити рослини на насіння, урожай при цьому буде невеликим. Займіться посівом та посадкою декоративно-квітучих та швидкорослих лікарських рослин. Рекомендується також зайнятися прополюванням бур'янів, проріджуванням сходів, знищенням бур'янів та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. У саду можна зайнятися посадкою живців та саджанців, у тому числі і фруктово-ягідних рослин. У цей день не рекомендується займатися пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

8 травня. Це пасивний день. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою картоплі, моркви, брукви, цибулі, буряків, арахісу, ріпи. У саду можна пересаджувати, щепити, обрізати дерева. Займіться також прополюванням, проріджуванням та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Також займіться посадкою та посівом рослин на насіння, тому що врожай від цих рослин буде невеликим. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин та розпушувати ґрунт. Полив у цей день має бути помірним.

9 травня. Цей день вважається сприятливим для роботи в саду та городі. Можна зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів, а також щепленням, прополюванням і проріджуванням. Рекомендується також полив та обприскування від бур'янів та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Займіться кореневим органічним підживленням. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

10 травня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Можна садити, сіяти на довге зберігання та на насіння, а також пересаджувати овочеві рослини, особливо картоплю, коренеплодні та цибульні. Також можна зайнятися посівом та посадкою дерев та чагарників, бобових, зернових культур. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Можна прищипувати, а також робити щеплення та перещеплення. Займіться рятуванням від бур'янів та шкідників, а також підживленням рослин та внесенням добрив. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням та рясний полив.

11 травня. Цей день підходить для активних дій на городі та саду. На ділянці також можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та прикореневим підживленням. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування, а також рясний полив.

12 травня. Цей день не рекомендується для активних дій у саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, картоплі, цибулинних та бобових культур. Займіться обрізанням рослин для зниження росту молодих пагонів, а також проріджуванням сходів та боротьбою з бур'янами та різними шкідниками. Підживлення у цей день рекомендується органічне прикореневе. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Полив рекомендується не рясний. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування.

13 травня. День сприятливий для будь-яких робіт із надземною частиною рослин. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. Також займіться посадкою моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи тощо. Рекомендується проріджування сходів, удобрення ґрунту, а також прополювання та обприскування культур від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. У цей день не рекомендується рясний полив.

14 травня. Цього дня краще працювати із надземною частиною рослин. Можна сіяти, садити і переживати будь-які рослини, особливо овочеві, гарбузові та пасльонові. Також займіться посадкою картоплі, висадкою розсади та посівом квіткових рослин. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Рекомендуються також полив та розпушування. У цей день не рекомендуються пікірування та прищипка.

15 травня. Цей день є сприятливим для пасивних дій на ділянці. Рекомендується зайнятися прополюванням, оранням, розпушуванням, а також обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. У цей день рекомендується органічне підживлення. Займіться також посадкою моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи, бобових і т.д. У цей день не рекомендується робота з корінням, а також прищипка та пікірування. Також утримайтеся від рясного поливу.

16 травня. Це пасивний день. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також боротьбою з хворобами та шкідниками. Також займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується рясний полив.

17 травня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою бобових, коренеплодів, картоплі та цибулинних. Займіться проріджуванням сходів та знищенням бур'янів та шкідників. Рекомендується зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту пагонів, а також щепленням та перещепленням. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

18 травня. Це спокійний день, коли не рекомендуються будь-які активні дії. Рекомендується сіяти та садити на зберігання, а не на насіння дерева, чагарники, багаторічники тощо, а також можна замочувати та пророщувати насіння. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Займіться також підживленням рослин та добривом ґрунту. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати рослини та квіти, копати. Також утримайтеся від рясного поливу.

19 травня. Молодий місяць. Це найважчий день місячного циклу. У цей день рекомендується зайнятися обрізанням дерев та чагарників, щоб видалити пошкоджені та засохлі гілки. Також можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, а також розпушувати та копати землю. Також утримайтеся від роботи з корінням рослин.

20 травня. У цей день рекомендується зайнятися обробкою землі, а також посівом та посадкою кучерявих рослин та динь, суниці, квасолі та гороху. Рекомендується провести заготівлю посадкового матеріалу та його вкорінення. Також можна сіяти і садити і декоративні рослини зі звисаючими, стеблами, що стеляться або повзучими. У саду можна зайнятися пересадкою і посадкою чагарників та дерев. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Займіться обприскуванням від шкідників та хвороб та внесенням мінерального підживлення. Полив у цей день має бути прикореневим. У цей день не рекомендується проводити видалення або укорочування пагонів чагарників та дерев.

21 травня. У цей день рекомендується садити, пересаджувати і сіяти плодові культури, що швидко ростуть, такі як кукурудза, листові овочі, баклажани, боби, огірки, гарбуз, кабачки, томати, патисони, соняшник, зелень, перець, горох, капуста, суниця і т.д. Також можна зайнятися посадкою, пересадкою, посівом квітів, газонних та лікарських рослин. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Займіться розпушуванням, прополюванням, проріджуванням сходів, а також внесенням мінерального підживлення. Також займіться нарізкою живців, підготуйте їх до укорінення. У цей день не рекомендується окулювання.

22 травня. Цей день сприятливий для енергійної роботи на городі та саду. Можна зайнятися посівом та посадкою, а також пересадкою більшості рослин, особливо однорічників. Також можна сіяти та садити декоративно-листяні рослини. Можна заготовляти живці, щепити, а також вносити підгодовування. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Поливайте рослини цього дня дуже рясно. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

23 травня. Можна садити і пересаджувати рослини, особливо однорічники, бо їхнє коріння насичене у цей день поживними речовинами. День також підходить для висадки розсади, вона краще прийматиметься. Рекомендується щепити, підгодовувати під корінь і поливати рослини, їх коренева система рослин швидше вбирає та утримує вологу. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Також можна сіяти та садити декоративно-листяні рослини. Займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. У цей день не рекомендується пересаджувати плодові рослини та чагарники, а також обрізати плодові дерева та чагарники.

24 травня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується садити і пересаджувати рослини, так як вони відрізнятимуться стрімким зростанням і багатим плодоношенням. Займіться обробкою та розпушуванням землі, а також пікіруванням та обрізанням рослин. У цей день полив має бути рясним. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Рекомендується провести прикореневе підживлення мінеральними добривами, а також займіться щепленням, живцюванням і пасинкуванням. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

25 травня. Цей день є сприятливим для садівництва. Рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою, внесенням добрив та щеплень. Займіться обробкою землі та збиранням насіння, а також заготівлею живців та покосом газону. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У саду можна садити і пересаджувати плодові дерева та ягідні чагарники. Поливати цього дня потрібно якнайчастіше. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою рослин. Потрібно бути обережними під час обробки землі, тому що інструментами можна пошкодити коріння або молоді пагони рослин.

26 травня. Цей день вважається несприятливим для робіт у городі та саду. У саду рекомендується зайнятися збиранням бадилля та листя. Також можна зайнятися поливанням рослин. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням плодових, овочевих, баштанних культур, ягідних чагарників, зелені, а також полуниці та суниці.

27 травня. Це сприятливий день для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися обробкою, розпушуванням землі, посадкою та пересадкою рослин, що дають надземні плоди. Можна сіяти і садити однорічні квіти, невисокі декоративні дерева та чагарники, які не призначені для плодоношення, а також кучеряві та повзучі рослини, суницю. Також можна зайнятися обрізанням, живцюванням, підготовкою до укорінення та укоріненням полуничних вусів. Рекомендується також зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, а також проріджуванням сходів. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Займіться поділом і пересадкою багаторічних квітів, а також поливанням та підживленням мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

28 травня. Це сприятливий день для всіх садово-городніх робіт. Можна зайнятися обробкою, розпушуванням землі, посадкою та пересадкою рослин, що дають надземні плоди. Рекомендується також сіяти та садити однорічні квіти, невисокі декоративні дерева та чагарники, які не призначені для плодоношення, а також кучеряві та повзучі рослини, суниці. Можна зайнятися поділом і пересадкою багаторічних квітів, а також поливанням та підживленням мінеральними добривами. Рекомендується зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, а також проріджуванням сходів. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Займіться також обрізанням, живцюванням, підготовкою до укорінення та укоріненням полуничних вусів. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

29 травня. Відмінний день для посадки та пересадки плодових дерев, тому що вони радуватимуть гарним урожаєм протягом довгих років. Рекомендується сіяти, садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. Також можна зайнятися посівом та посадкою однорічних квітів та овочевих культур, але не на високий урожай та на насіння. Займіться прополюванням, оранням, розпушуванням і підгортанням. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Можна зайнятися поливом, щепленням, добривом землі та заготівлею живців. Цього дня не рекомендується обрізання дерев.

30 травня. У цей день можна зайнятися посадкою бульбових квітів, чагарників та троянд, а також кучерявих рослин, пряних трав та лікарських рослин. Рекомендується сіяти і садити на довге зберігання та на насіння, а також пересаджувати коренеплодні та бульбоплодні рослини, такі як картопля, зелені, зернові, бобові та інші овочеві та плодово-ягідні культури. Займіться укоріненням живців, підживленням рослин, поливом та розпушуванням. У цей день рекомендується рясний полив. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Також займіться пасинкуванням, прищипкою та підживленням рослин. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

31 травня. Можна сіяти, садити, пересаджувати плодові, баштанні культури, зелень, листові овочі, ягідні чагарники, полуницю, плодові дерева. Рекомендується посадка бульбових квітів, чагарників та троянд. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Можна також обробляти землю, займатися обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, проріджуванням, пасинкуванням, збиранням насіння, обрізанням, пікіруванням та прищипкою. Посійте і посадіть квіткові, кучеряві рослини, пряні трави та лікарські рослини. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.