Місячний календар городника та садівника на вересень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на вересень 2023 року

У вересні садівники та городники можуть підбити підсумки своєї важкої праці. У цей час триває збирання врожаю пізніх сортів овочів, фруктів та ягід.

У другій половині місяця потрібно зайнятися посадкою озимого часнику, щоб до настання заморозків він зміг як слід укоренитися. Ще є час, щоб посадити в теплицях редис, руколу та салат. До третьої декади вересня потрібно посадити багаторічні сорти цибулі. Не забувайте поливати та мульчувати грядки. Займіться також переробкою врожаю помідорів, перців та огірків.

У саду у вересні ще багато роботи. Можна продовжити збирання врожаю яблук. Не забувайте підгодувати та обрізати дерева та чагарники, а також якісно поливати рослини. Крім того, протягом місяця потрібно зайнятися укоріненням ягідних чагарників. Наприкінці місяця посадіть на ділянці саджанці плодових дерев та молоді чагарники.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на вересень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на вересень 2023 року:

1 вересня. Цього дня не варто займатися активними діями на ділянці. Займіться розпушуванням, підгортанням грядок, добривом ґрунту, а також прополюванням бур'янів. Також не забудьте про обприскування рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Також займіться покосом трав на ділянці. У цей день не рекомендується займатися посадкою, обрізанням, пасинкуванням та прищипкою рослин. Лікарські рослини, зібрані в цей день, не матимуть цілющих властивостей.

2 вересня. Цей день рекомендований для активних робіт у саду та городі. Можна зайнятися збиранням урожаю, призначеного для тривалого зберігання. Займіться також прополюванням бур'янів, а також знищенням шкідників. У квітнику можна викопувати бульбоцибулини, квіткові цибулини та бульби на зберігання. Можна також зрізати квіти, призначені для перевезення та зберігання. Займіться збиранням винограду та виноробством. У цей період поливати рослини потрібно набагато рідше, оскільки вони випивають менше води. У цей день не рекомендується посадка, пасинкування, обрізка, прищипування рослин.

3 вересня. Це пасивний день. Активність у цей час не рекомендується. Можна зайнятися проріджуванням, прополюванням та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. Якщо погода дозволяє, посадіть багаторічні сорти цибулі. У саду рекомендується зробити пересадку, щеплення та обрізання дерев. У квітнику у цей день можна зайнятися викопуванням цибулин та бульб на зберігання. Полив має бути помірним. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також розпушувати ґрунт.

4 вересня. День вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Можна зайнятися щепленням, прополюванням і проріджуванням. Займіться органічним кореневим підживленням, а також обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Рекомендується також полив та обприскування від шкідників та бур'янів. У квітнику можна викопувати цибулини та бульби. У цей день не рекомендуються займатися будь-якими роботами з використанням садового інвентарю.

5 вересня. Цього дня бажано працювати із наземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю культур, у яких їстівною є підземна частина, а також заготівлею коренів лікарських рослин, збиранням лікарських трав та насіння лікарських рослин, а також викопуванням цибулин та бульб. Можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати, а також підгодовувати рослини та вносити добрива. У саду рекомендується висаджувати, обрізати дерева і прибирати опале листя. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням, а також рясний полив.

6 вересня. Цей день сприятливий для активних дій на городі та саду. Займіться збиранням коренеплодів, оскільки у цей день вони насичені корисними речовинами, а також збиранням лікарських рослин. У саду можна зайнятися обрізанням дерев та щепленнями. Підживлення має бути прикореневе. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У квітнику можна зрізати квіти, викопувати цибулини та бульби. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням. Також не рекомендовано рясний полив.

7 вересня. Цього дня не рекомендовано будь-які активні дії на ділянці. Рекомендується зайнятися боротьбою з бур'янами та різними шкідниками, а також органічним прикореневим підживленням. У квітнику можна зрізати квіти, які призначені для тривалого зберігання, а також викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Займіться прибиранням саду. Можна зайнятися консервуванням, варінням варення, сушінням овочів та фруктів. Полив має бути не рясним. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням.

8 вересня. Цей день є сприятливим для роботи із надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю плодів, що знаходяться в землі (картопля, морква, ріпа, редис та буряк). Займіться також прополюванням, проріджуванням сходів та обприскуванням рослин від шкідників, а також добривом ґрунту. У квітнику можна зайнятися викопуванням квіткових цибулин на зберігання. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У саду можна зробити обрізку дерев, щеплення та перещеплення. У цей день не рекомендується рясний полив.

9 вересня. Цього дня бажано працювати із тією частиною рослин, яка знаходиться над землею. Рекомендується зайнятися заготівлею листя лікарських рослин, підживленням та внесенням добрив, а також збиранням урожаю на тривале зберігання. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Також займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування.

10 вересня. Цей день сприятливий для пасивних дій у городі та в саду. У городі займіться прополюванням, оранням і розпушуванням. Можна вносити органічне підживлення та обприскувати рослини від шкідників та хвороб. У квітнику рекомендується зайнятися викопуванням квіткових цибулин та бульб, призначених для тривалого зберігання. Можна також зайнятися сушінням плодів, трав та коренів лікарських рослин. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується працювати з корінням, а також займатися прищипуванням та пікіровкою. Також не рекомендовано рясний полив.

11 вересня. Це ще один пасивний день. Активні дії дільниці не рекомендуються. Можна зайнятися придбанням садових інструментів та інвентарю. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також збиранням листя та бадилля. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Рекомендується також зайнятися боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин. Можна консервувати, солити, квасити капусту, зайнятися сушінням овочів та фруктів, а також заготівлею соків та вина. У цей день не рекомендований рясний полив.

12 вересня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна зайнятися збиранням урожаю для тривалого зберігання. Рекомендуємо зробити прополювання бур'янів і зайнятися обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. Займіться посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина. У квітнику можна зрізати квіти, викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням рослин. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування коріння, а також робота з садовим інвентарем.

13 вересня. Це спокійний день, коли неприпустимі будь-які дії, пов'язані із руйнуванням. У цей день рекомендується зайнятися посівом та підживленням рослин. Також можна удобрювати ґрунт і зайнятися органічним кореневим підживленням. Також можна зайнятися варінням варення, консервуванням та сушінням овочів та фруктів. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується копати, корчувати та пиляти дерева, рвати рослини. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

14 вересня. Цей день вважається найважчим днем місячного циклу. У саду займіться обрізанням дерев та чагарників, щоб видалити пошкоджені та засохлі гілки. Також на ділянці рекомендується обприскування рослин від бур'янів та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням та копанням. Також утримайтеся від роботи з корінням рослин.

15 вересня. Молодий місяць. Цього дня садівникам та городникам рекомендується посилити свою активність. Можна вносити мінеральні підживлення, а також робити щеплення та перещеплення. У саду можна зайнятися посадкою та пересадкою дерев і чагарників. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Полив у цей день рекомендується лише прикореневий. Також займіться обробкою землі, заготівлею посадкового матеріалу та його укорененням. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

16 вересня. День вважається сприятливим для роботи в саду та городі. На ділянці рекомендується зайнятися розпушуванням та прополюванням, можна вносити мінеральну підгодівлю та проріджувати сходи. Рослини у цей день потрібно поливати якнайчастіше. У квітнику можна зайнятися посадкою, пересадкою, посівом квіткових культур, газонних та лікарських рослин. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться збиранням коренеплодів на зберігання, а також заготівлею квіток лікарських рослин. У цей день не рекомендується окулювання.

17 вересня. Цей день сприятливий для активної роботи в саду та городі. Можна зайнятися збиранням урожаю плодів, особливо тих, що ростуть над землею. Також можна вносити підгодовування, прищеплювати та пересаджувати рослини. Поливати цього дня потрібно дуже рясно. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Цього дня не рекомендується обрізати рослини.

18 вересня. У цей день рекомендується збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина. Також можна поливати, прищеплювати і підгодовувати під корінь, тому що коренева система рослин у цей час добре вбирає та утримує вологу. Займіться також пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Можна висаджувати розсаду, оскільки у цей день вона краще прийматиметься. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. У саду в цей день не рекомендується пересаджувати та проводити обрізання плодових рослин та чагарників.

19 вересня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Можна збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина. Рекомендується також зайнятися обробкою землі, розпушуванням. Полив має бути рясним. Займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Також рекомендується прикореневе підживлення мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. У саду в цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

20 вересня. Цей день дуже сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується збирати врожай, оскільки плоди сьогодні будуть багаті на вітаміни та мікроелементи. Також займіться викопуванням коренеплодів, бо цього дня вони відрізнятимуться цілющими властивостями. Крім того, можна садити, обробляти землю, розпушувати землю, садити та пересаджувати рослини. Полив має бути рясним. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Займіться також прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, живцюванням і пасинкуванням. У цей день не рекомендується пікірування та обрізання плодових дерев.

21 вересня. Цей день вважається сприятливим для садівників та городників. Займіться збиранням урожаю лікарських рослин та квіткових культур, а також збиранням урожаю коренеплодів. Також можна зібрати врожай рослин, у яких їстівні вершки (пізні овочі, фрукти). Рекомендується садити, пересаджувати та вносити добрива та щеплення. Поливати рослини сьогодні потрібно якнайчастіше. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Рекомендується також зайнятися збиранням насіння та обробкою землі. У цей день не рекомендується займатися обрізанням та пікіровкою рослин, а також прибиранням бадилля та листя в саду.

22 вересня. Цей день вважається несприятливим для садово-городніх робіт. У саду можна зайнятися прибиранням бадилля та листя. Краще не робити на ділянці якихось активних дій. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Рекомендується також зайнятися поливанням рослин. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням плодових, овочевих, баштанних культур та зелені, а також ягідних чагарників.

23 вересня. День сприятливий для будь-яких робіт у саду та городі. Займіться збором насіння та плодів, а також поливкою та підживленням мінеральними добривами. Можна обробляти та розпушувати землю, а також вносити підживлення та щеплювати рослини. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Рекомендується також зайнятися посадкою та посівом рослин, у яких їстівною є підземна частина. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, бо це може призвести до їхньої загибелі.

24 вересня. Цей день є сприятливим для роботи на ділянці. Займіться збиранням урожаю, який призначений для подальшого тривалого зберігання. Також рекомендується зайнятися врожаєм зелені та рослин, плоди яких ростуть над землею. Можна сіяти, садити та пересаджувати рослини. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Рекомендуються також полив, щеплення та внесення добрив. У саду цей день не рекомендується займатися обрізанням дерев.

25 вересня. У цей день рекомендується зайнятися збиранням урожаю пізніх овочів та фруктів, особливо тих, плоди яких ростуть над землею. Також можна зайнятися посадкою, пересадкою, пасинкуванням, прищипкою, обрізанням та підживленням рослин. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Рекомендується також зайнятися обробкою та розпушуванням ґрунту. Полив у цей день має бути рясним. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев, а також збиранням листя та бадилля.

26 вересня. Цей день є сприятливим для робіт у саду та городі. Займіться збиранням урожаю плодів, не призначених для зимових заготовок. Також рекомендується зайнятися обробкою землі, збиранням насіння, проріджуванням, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Можна робити зимові заготівлі. У саду у цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

27 вересня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться збиранням урожаю культур, у яких придатною є надземна частина, а також лікарських рослин і квітів. Також можна садити і пересаджувати рослини, зайнятися обробкою землі, щепленням та перещепленням. Рекомендується збирати насіння, тому що воно дасть хороші сходи та багатий урожай. Можна працювати з корінням рослин, також рекомендовано полив та підгодовування. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням листя та бадилля.

28 вересня. Цей день чудово підходить активних робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися поливом та підживленням рослин. Можна працювати із землею, садити та пересаджувати рослини. Можна збирати врожай, що залишився. Рекомендується також зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

29 вересня. Повний місяць. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю. Також займіться розпушуванням землі, підгортанням та внесенням підживлення. Можна також зайнятися викопуванням квіткових цибулин, бульбоцибулин і бульб, призначених для тривалого зберігання. Крім того, займіться консервуванням, соленням, квашенням капусти, сушінням овочів та фруктів, а також заготівлею соків. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

30 вересня. Цього дня садівникам та городникам не варто займатися будь-якими активними роботами, тож можна трохи відпочити. На ділянці можна зайнятися розпушуванням і підгортанням грядок, а також внесенням добрив та прополюванням бур'янів. Також не забувайте обприскувати рослини від шкідників. Можна зайнятися соленням, квашенням капусти, консервуванням, заготівлею соків, а також сушінням овочів та фруктів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, обрізанням, прищипкою та пасинкуванням рослин. Лікарські рослини, зібрані в цей день, не матимуть цілющих властивостей.